TG Telegram Group Link
Channel: NewsMaker în română | Live
Back to Bottom
Prima ședință de judecată în dosarul Evgheniei Guțul – amânată

Prima ședință de judecată în dosarul în care este vizată bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, a fost amânată. Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, au decis să întrerupă ședința la cererea avocaților Evgheniei Guțul, care este acuzată că ar fi acceptat cu bună știință bani din partea unui grup criminal organizat. Aceștia susțin că procurorii nu au pus la dispoziția apărării rechizitoriu în limba rusă.

De asemenea, ședința a fost amânată după ce ce-a de-a doua bănuită care figurează în dosar, secretara unui oficiu central al fostului partid „Șor”, declarat neconstituțional, a spus că nu și-a găsit avocat.

Ședința s-a desfășurat pe fundalul unui protest. „Victorie!” – au scandat oamenii care au venit să o susțină pe Guțul.

Detalii 👉  https://newsmaker.md/?p=811841
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
Un incendiu a izbucnit într-o anexă de pe teritoriul unui local din orașul Căușeni, în după-amiaza zilei de 30 aprilie. Flăcările se răspândesc spre acoperișul construcției. Cinci echipe de salvatori lucrează pentru stingerea incendiului.

Informațiile au fost raportate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Video: Studio-L Căușeni
Cafeneaua Crizantema din Chișinău, care anterior a aparținut Academiei de Științe a Moldovei (AȘM) iar în 2018 a fost înstrăinată de guvernul Filip, a fost cumpărată la începutul acestui an de SRL Ultra Distribution, companie ce deține unul dintre cele mai mari magazine de electrocasnice din Moldova, scrie Anticorupție.

Potrivit sursei, firma de construcții Astercon – Group a scos-o la vânzare pe internet, la un preț de peste cinci ori mai mare decât cel de cumpărare de la stat. Cafeneaua de pe strada Academiei 1A ar urma să fie transformată în „clădire de producere”, iar pe terenul aferent de 0.44 ha se vor efectua construcții.

Sursa a mai precizat că ultimul proprietar are conexiuni directe cu omul de afaceri Arcadie Topalo, care a fost condamnat în 2017 pentru spălarea a zeci de milioane de lei. 

https://newsmaker.md/?p=811790
Pe 29 aprilie, la Palatul Republicii a avut loc o întâlnire cu scriitorul Vladimir Sorokin. Iar Galeria de Artă Contemporană Plai găzduiește expoziția „Slănina albastră” bazată pe romanul cu același nume al lui Sorokin. Expoziția, pe care scriitorul a deschis-o împreună cu galeristul Marat Ghelman, este rezultatul colaborării dintre Sorokin și a inginerului Evgheni Nikitin cu AI.

NM a discutat cu scriitorul despre îmbrățișarea „puternică” a inteligenței artificiale, interzicerea recentă a romanului său în Rusia și viitorul literaturii ruse👇


https://newsmaker.md/ro/potretul-lui-puskin-sta-la-o-groapa-de-gunoi-din-kiev-si-e-normal-interviu-nm-cu-scriitorul-vladimir-sorokin-despre-moldova-razboiul-din-ucraina-si-literatura-rusa/
Un judecător din Republica Moldova a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Totodată acesta va trebui să achite o amendă în valoare de 200 mii lei. În plus a fost dispusă confiscarea din contul inculpatului, cu trecerea forțată și gratuită în proprietatea statului, a sumei de 6 400 euro.

Judecătorul ar fi pretins 200 de euro de la o persoană, „pentru consultație”. Ulterior, de la aceeași persoană, ar fi cerut 6200 de euro, sub pretextul că „va examina cazul şi va adopta o hotărâre în favoarea ei”. Decizia în privința magistratului poate fi atacată.

https://newsmaker.md/?p=811862
Ana-Maria, tânăra însărcinată găsită moartă, putea fi salvată?

Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP) admite că Ana-Maria, tânăra însărcinată găsită moartă la opt zile de la dispariție putea fi salvată, dacă oamenii legii aveau la dispoziție mai multe pârghii de acțiune.

💬 „Ca să spun acum că reușeam, poate că reușeam. Este greu să afirm acum...”

Viorel Cernăuțeanu a recomandat în acest sens modificarea legislației, care să permită acces direct poliției la camerele de supraveghere din spațiile publice.

Detalii 👉 https://newsmaker.md/?p=811903
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
Mitropolitul Chișinăului și a Întregii Moldove, Vladimir, a ținut o slujbă de sfințire a produselor pascale la combinatul de panificație „Franzeluța” din capitală. S-a întâmplat pe 30 aprilie, în Săptămâna Patimilor.

Evenimentul a avut loc la solicitarea conducerii „Franzeluța”. La acesta au participat administrația și angajații întreprinderii.

Ne rugăm ca Bunul Dumnezeu să înmulțească în inimile noastre credința, dragostea și pacea”, le-a spus mitropolitul persoanelor prezente.

Precizăm că, pe 24 februarie 2023, ziua când s-a împlinit un an de la invazia rusă asupra Ucrainei, mitropolitul Vladimir Vladimir a transmis un mesaj de susținere poporului ucrainean. Șeful Bisericii Ortodoxe din Moldova a menționat că clericii și credincioșii se roagă pentru pace în Ucraina „din prima zi de război”. Cu toate acestea, mitropolitul Vladimir menține relații strânse cu Patriarhia de la Moscova, un susținător al agresiunii militare ruse din Ucraina.
Noțiunea de femicid ar putea fi introdusă în lege

Noțiunea de femicid, definită ca uciderea intenționată a unei femei din motive misogine sau bazate pe gen, ar putea fi introdusă în legislația Republicii Moldova, urmare a apelului public venit din partea mai multor organizații ai societății publice.

Subiectul a fost discutat la audierile publice organizate de Parlament, urmare a cazului Anei-Maria, tânăra de 19 ani găsită moartă la 8 zile de la dispariție.

Detalii 👉 https://newsmaker.md/?p=811920
NewsMaker în română | Live
Percheziții la directorul interimar al Spitalului de Psihiatrie din Bălți, un consultant juridic al instituției și reprezentantul unei persoane juridice. Primul ar fi majorat unele cheltuieli ale spitalului iar din diferența obținută ar fi fost confecționate…
Vicedirectoarea Spitalului de Psihiatrie din Bălți, suspectată că ar fi majorat nejustificat unele cheltuieli ale instituției pentru a-și mobila din diferența de bani propria casă, a fost concediată.

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco susține că ministerul pe care îl conduce va promova și în continuare toleranță zero față de fenomenul corupției în sistemul medical.

💬 „Comiterea de către persoanele cu funcții administrative care gestionează mijloace bănești sau valori materiale a unor acțiuni de corupție servesc drept temei legal pentru concediere”

Detalii 👉 https://newsmaker.md/?p=811930
Un bărbat înarmat cu o sabie a atacat mai mulți trecători și polițiști lângă o stație de metrou din Londra. Cazul a avut loc în dimineața de 30 aprilie.

Un băiat în vârstă de 13 ani s-a stins din viață la scurt timp după atac, la spital. Alte patru persoane sunt internate.

Atacatorul a fost reținut de oamenii legii. Presa britanică scrie că acesta are 36 de ani.

Detalii și video 👉 https://newsmaker.md/?p=811929
Anchetă împotriva Facebook şi Instagram, în UE

Comisia Europeană a deschis marți, 30 aprilie, o anchetă împotriva rețelelor de socializare Facebook şi Instagram.

Cele două platforme ale Meta sunt suspectate că nu au respectat obligațiile în materie de combatere a dezinformării, înaintea alegerilor din iunie pentru Parlamentul European

Ursula von der Leyen: „Dacă suspectăm o încălcare a regulilor, acționăm. Este valabil întotdeauna, dar mai ales în perioadă de alegeri”

Detalii 👉 https://newsmaker.md/?p=811950
Știrile NewsMaker sunt din nou pe fir. În această ediție:
⭕️ Prima ședință de judecată în dosarul lui Guțul, amânată.
⭕️ Numiri și demisii la Guvern: un nou ambasador în Elveția.
⭕️ Ghilețchi se vrea președinte la comisia europeană.
⭕️ Descinderi la Spitalul de Psihiatrie Bălți.
⭕️ Moldova poate exporta în UE carne proaspătă de pasăre.
⭕️ Lipsiți de la adunările cu părinții? Verificați jurnalul electronic.
⭕️ IGP cere mai multe pârghii și competențe.
❗️❗️Un tânăr de 28 de ani a fost transportat la spital, după ce a fost împușcat în centrul Chișinăului. Cazul a avut loc în seara de 30 aprilie.

Atacatorul, un bărbat în vârstă de 44 de ani, a fost reținut de oamenii legii.

Informațiile au fost raportate de Inspectoratul General al Poliției.

Detalii 👉 https://newsmaker.md/?p=811965
🇲🇩🇬🇧 Ministrul Afacerilor Externe Mihai Popșoi, aflat într-o vizită oficială la Londra, a avut o întrevedere cu omologul său englez, David Cameron, și ministra pentru Europa, Nus Ghani.

Oficialii au discutat, printre altele, despre procesul de integrarea la Uniunea Europeană al Republicii Moldova.

După întâlnire, David Cameron a declarat că autoritățile de la Londra vor fi „întotdeauna” alături de țara și poporul nostru.

Detalii 👉 https://newsmaker.md/?p=811985
Șeful holding-ului francez Lagardere Group, Arnaud Lagardere, a renunțat pe 30 aprilie la mandatele sale executive, inclusiv la cel de director general. Se întâmplă după ce în ajun a fost pus sub acuzare pentru că ar fi folosit bani din conturile holdingului în scopuri personale.

Amintim că Lagardere Travel Retail, companie din cadrul Lagardere Group, a participat de două ori la licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Prima dată, licitația a fost anulată deoarece doar două companii - LeBridge și Lagardere - au depus oferte. La începutul lunii martie, Aeroportul Chișinău a anunțat o nouă licitație, dar și aceasta a eșuat. Lagardere Travel Retail, singura companie care a depus o cerere de participare, nu a furnizat toate documentele necesare.

Administrația aeroportului intenționează să organizeze o altă licitație.

Detalii 👉 https://newsmaker.md/?p=811997
Bună dimineața în prima zi din luna mai 🌞 Și astăzi vă aducem cele mai importante știri din ajun, relatate cât se poate de scurt în NM Espresso:

📌ce sărbătorim în Moldova pe 9 mai;

📌de ce s-a amânat ședința de judecată în dosarul Guțul;

📌și ce împușcături s-au auzit în centrul Chișinăului.


https://newsmaker.md/ro/rus/novosti/nm-espresso-ce-sarbatorim-in-moldova-pe-9-mai-de-ce-s-a-amanat-sedinta-de-judecata-in-dosarul-gutul-si-ce-impuscaturi-s-au-auzit-in-centrul-chisinaului/
NewsMaker în română | Live
❗️❗️Un tânăr de 28 de ani a fost transportat la spital, după ce a fost împușcat în centrul Chișinăului. Cazul a avut loc în seara de 30 aprilie. Atacatorul, un bărbat în vârstă de 44 de ani, a fost reținut de oamenii legii. Informațiile au fost raportate…
Noi detalii cu privire la incidentul din ajun, din centrul Chișinăului, când un bărbat a fost rănit prin împușcare.

Înainte de aceasta, victima și agresorul au consumat împreună băuturi alcoolice. Ulterior, între ei s-a iscat un conflict în timpul căruia a fost efectuată împușcătura.

Ambii bărbați se află în vizorul poliției, agresorul a fost anterior condamnat pentru mai multe infracțiuni, fiind în detenție 9 ani. Acesta a spus polițiștilor că a procurat arma, care nu este înregistrată în Registrul de Stat al Armelor, de pe un site de anunțuri.

Bărbatul a fost reținut pentru 72 de ore.

👆Precizările au fost făcute de reprezentanții Poliției. 


https://newsmaker.md/?p=812042
HTML Embed Code:
2024/05/17 04:10:45
Back to Top