TG Telegram Group Link
Channel: NewsMaker în română | Live
Back to Bottom
În seara zilei de 29 aprilie, trupele ruse au lansat un atac cu rachete asupra Odesei.

Urmare a atacului au fost ucise 5 persoane, iar peste 30 au suferit răni, printre acestea – doi copii și o femeie însărcinată. 


https://newsmaker.md/?p=811627
Guvernul a aprobat, pe 30 aprilie, demisia lui Vladimir Cuc din funcția de secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe și numirea lui în calitate de ambasador în Elveția și, concomitent, reprezentant permanent al țării noastre pe lângă Oficiul ONU la Geneva.

Totodată, miniștrii au susținut numirea unui nou șef la Inspectoratul Control Financiar de Stat. Este vorba despre Svetlana Țurcanu, care actualmente activează la Serviciul Fiscal.

La Guvern a fost aprobată și numirea unui nou director al Agenției Achiziții Publice – Gheorghe Movileanu, care a activat în cadrul instituției circa 4 ani. 


https://newsmaker.md/?p=811638
Percheziții la directorul interimar al Spitalului de Psihiatrie din Bălți, un consultant juridic al instituției și reprezentantul unei persoane juridice.

Primul ar fi majorat unele cheltuieli ale spitalului iar din diferența obținută ar fi fost confecționate mai multe articole de mobilier, pe care le-ar fi instalat la domiciliul lui.

Prin aceste fapte, bugetul spitalului ar fi fost delapidat cu circa 100 de mii de lei. Precizările au fost făcute pe 30 aprilie de reprezentanții Centrului Național Anticorupție.

https://newsmaker.md/?p=811656
🇪🇺🇲🇩Diaspora moldovenească din Belgia și Luxemburg s-a reunit, în data de 28 aprilie, în inima Bruxelles-ului, unde a celebrat tradiția și cultura, în cadrul unui eveniment memorabil. Cu mândrie și pasiune, participanții au prezentat o varietate de obiecte și bucate tradiționale, oferind vizitatorilor o experiență unică. De la covoare țesute, până la vinuri aromate și cozonaci delicioși, atmosfera evenimentului a fost plină de culoare și aromă.

De asemenea, moldovenii prezenți la eveniment au avut ocazia să discute cu șefa statului, Maia Sandu, care se afla într-o vizită de lucru în capitala europeană.


🎥VEZI VIDEO🎥
După ce anul trecut Moldova a obținut dreptul să exporte în Uniunea Europeană carne procesată de pasăre, acum țara noastră poate exporta și carnea de pasăre proaspătă.

👆Precizările au fost făcute de reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) pe 30 aprilie.

Instituția a îndemnat agenții economici să manifeste interes și să depună cereri pentru exportul produselor lor în Uniunea Europeană.

Premierul Dorin Recean a declarat că noua decizie „este un semn că dacă instituțiile se mobilizează, atunci pot obține rezultate pentru agenții economici”. Oficialul l-a felicitat pe ministrul Agriculturii Vladimir Bolea și pe reprezentanții ANSA „pentru această lucrare”. 


https://newsmaker.md/?p=811637
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
📬Votul prin corespondență, implementat pentru prima dată la alegerile din această toamnă, în câteva state cum ar fi SUA și Canada, ar putea fi disponibil, începând cu anul 2025, în toate țările.

Speakerul Parlamentului, Igor Grosu, susține că excepție va face doar Rusia. Motivul – Federația Rusă „este un stat agresor”, iar autoritățile de la Chișinău nu au încredere în procesele democratice din această țară.

https://newsmaker.md/?p=811714
Bloomberg: Serviciile secrete britanice avertizează Moldova despre atacurile hibride din Rusia, înainte de alegeri

Republica Moldova va fi vizată de un val de atacuri hibride din Federația Rusă, înainte de alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană din această toamnă

Bloomberg scrie, cu referire la „surse familiare cu evaluările serviciilor de informații britanice”, că Marea Britanie va împărtăși din informațiile pe care le deține cu autoritățile de la Chișinău, pentru a le ajuta să contracareze posibilele amenințări din partea agenților ruși în următoarele luni.

Detalii 👉 https://newsmaker.md/?p=811736
Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, se află într-o vizită la Bruxelles.

Ministrul a avut pe 29 aprilie o întrevedere cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Oficialii au convenit să continuie colaborarea dintre Republica Moldova și Alianța Nord-Atlantică pentru „întărirea securității și stabilității în regiune”.

Detalii 👉 https://newsmaker.md/?p=811729
Primăria municipiului Chișinău anunță că transportul public municipal va circula în regim de sărbătoare, în zilele de 4, 5 și 6 mai.

Astfel, pe 4 mai, în ajun de Paști, rutele de troleibuz nr. 2, 8, 10, 12, 22 și 25, dar și cele de autobuz: nr. 5 și nr. 26 – vor fi prelungite până la ora 1:00 noaptea.

Totodată, municipalitatea anunță că în Noaptea Învierii, rutele de troleibuz nr. 8, 10, 12 și 22 vor circula pe tot parcursul nopții, cu un interval de 30 de minute.

Vezi cum vor circula troleibuzele și autobuzele de Paște și a doua zi 👉 https://newsmaker.md/?p=811752
Începând cu 29 aprilie, compania aeriană germană Lufthansa efectuează zboruri de pe Aeroportul Chișinău spre Frankfurt și retur. Până pe 23 mai vor fi operate 4 curse pe săptămână, din 25 mai – 5, în zilele de luni, marți, miercuri, joi și vineri.

https://newsmaker.md/?p=811721
⚡️Agenția Servicii Publice (ASP) și-a sistat temporar prestarea serviciilor publice pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Situația a fost generată de unele deficiențe tehnice ale sistemului guvernamental de plăți electronice MPAY. Precizările au fost făcute de ASP pe 30 aprilie.

💬Specialiștii tehnici din cadrul ASP, Agenția de Guvernare Electronică și Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică lucrează, în prezent, asupra remedierii problemelor tehnice apărute”, au comunicat reprezentanții ASP.

https://newsmaker.md/?p=811745
Guvernul, apel la unitate, în contextul zilei de 9 mai

Guvernul acuză „unii politicieni” că ar fi început „deja” „campania de divizare a societății”, în contextul zilei de 9 mai, când este marcată Ziua Europei, precum și Ziua Victoriei asupra nazismului și fascismului. Consilierul premierului țării, Daniel Vodă, cheamă oamenii să sărbătorească în această zi pacea.

În locul panglicii sf. Gheorghe, interzisă prin lege, purtătorul de cuvânt al Guvernului îndeamnă populația să folosească simboluri naționale, „care corespund intereselor Republicii Moldova”, cum ar fi tricolorul.

Mai mult, Executivul avertizează că ne-am putem aștepta la „lecții de istorie” din partea Rusiei, de 9 mai.

💬 „Le spunem: nu, mulțumesc” - recomandă Daniel Vodă

Detalii 👉 https://newsmaker.md/?p=811782
Întrebarea despre egalitatea de gen, sexism și discriminarea femeilor rămâne de actualitate și în prezent. Această temă a fost discutată în cadrul unei mese rotunde organizate de Consiliul Europei în colaborare cu UN Women Moldova și Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova.

Participanții la eveniment au subliniat în mod special problema discriminării femeilor în poziții de conducere. Un exemplu din experiența personală a fost menționat de primara Valentina Casian a municipiului Strășeni.

🎥VEZI VIDEO🎥
Una dintre cele mai mari companii de telecomunicații din lume, Huawei, va investi 1 000 000 de lei pentru crearea de „clase digitale” în câteva instituții de învățământ din cadrul Rețelei de Școli Model din Moldova. Anunțul a fost făcut de Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

Ministrul a precizat că 12 firme s-au angajat deja să investească 18 milioane de lei în modernizarea infrastructurii din cele 35 de școli model.

Banii vor fi investiți prin Parteneriatului Național „Moldova pentru Educație” - inițiativă a Ministerului Educației și Cercetării.

Detalii 👉 https://newsmaker.md/?p=811776
Fratele principalului suspect în omorul Anei-Maria, investigat de procurori în cazul morții unui bebeluș de 10 luni

Procuratura Generală (PG) investighează implicarea fratelui lui Gheorghe Cotorobai, principalul suspect în omorul Anei-Maria, tânăra însărcinată dispărută la Orhei, în cazul de deces al unui copil de 10 luni, care s-a produs acum 14 ani, scrie Ziarul de Gardă.

Detalii 👉 https://newsmaker.md/?p=811800
Președinta Maia Sandu a felicitat, pe 30 aprilie, sportivii din Moldova medaliați la competiții internaționale. A fost felicitată, inclusiv, sportiva din Moldova, campioană europeană la box.

Șefa statului a amintit ajutorul oferit de Guvern în ultimii doi ani sportivelor de performanță din țară, urându-le, acestora, succese la competițiile următoare.

„Ne mândrim!”, a scris Sandu pe rețelele de socializare.

Detalii 👉 https://newsmaker.md/?p=811816
HTML Embed Code:
2024/06/13 17:37:12
Back to Top