TG Telegram Group Link
Channel: دین و معنویت و عرفان در هند و کردستان
Back to Bottom
Forwarded from Farideh Khodamoradi
سخنرانی دکتر خدامرادی با موضوع عرفان برای گروه "رووانگه". با تشکر از خانم آمنه عزیزی که فایلها را برای بنده ارسال کردند.
Forwarded from عزیزی
🔸🔸🔸

عرض سلام و خیر مقدم حضور بانوی فرهیخته، خانم دکتر ثریا خدا مرادی

🔹 گروه روانگه مسرور است که در خدمت شما بانوی پژوهشگر، گوش جان بسپارد به موضوع پراهمیت:

"عرفان اسلامی کانالی برای تعامل مسلمانان با ادیان دیگر"

🔻عرفان آن گذر گه شیرینی که مرز کفر و ایمان فقهی را در می‌نوردد وعین کَرَم است و فُتوت ...نه از چیزی می‌هراسد و نه پاداشی می‌خواهد.

درست است که دین و کفر از اضدادند و روبروی هم قرار می‌گیرند و نافی همدیگرند، ولی عارف به مقامی فوق اضداد می‌رسد، طوری‌که غم و شادی و کفر و ایمان و جنگ و صلح....همه در زیر پای وی قرار می‌گیرند ...به قول مُلای رومی:

تا آمدی اندر برم، شد کفر و ایمان چاکرم
ای دیدن تو دین من، وی روی تو ایمان من

و عرفان آن وادیست که روزنه‌ها را بگشاید و رشته‌های مودت را محکم گرداند و کافر تراشی را مومن پروری کند و تنوع آدمیان را ارج نهد .... چرا که:

ملت عشق از همه دین‌ها جداست
عاشقان را ملت و مذهب خداست

امید آنکه عرفان ما را به آن وادی پر از صلح برساند که بی‌رنگی‌های درونی‌مان را از اسارت رنگ‌ها رهایی بخشد:

چونکه بی رنگی اسیر رنگ شد
موسیی با موسیی در جنگ شد

🔷 تشکر و قدر دانی مجدد به خاطروقتی که در اختیار گروه قرار دادید،

🔷 و اکنون گروه در اختیا شماست تا به بیان دیدگاه‌های خود پیرامون موضوع مورد نظرتان، در دنیای پرچالش کنونی بپردازید.🌺
Audio
در سوگ ثریا خدامرادی:

🖋️:کافیـە جوانرودی


گوینده :کاک منصور رحمانی

@rasepardeh
💢ستاره ایی که بدرخشید

دکتر مسعود حیدری زاده_عضو هیات علمی دانشگاه کردستان


🔺دو هفته از درگذشت خانم دکتر ثریا خدامرادی می گذرد. مجددا خدمت خانواده ، دوستان و همه اهالی دانش، پژوهش ،دین و عرفان تسلیت عرض می نمایم. شاهد غروب ستاره ایی بودیم که تازه طلوع کرده بود. امید می رود که شاهد رویش  جوانه های دانش ڀژوهی، انگیزه و اشتیاق برای کسب علم و دانش، در میان نسل جدید دانشجویان و دانش آموزان برای جبران جایگاه ایشان  باشیم.امیدواریم مسیر آغاز شده پژوهشی ایشان  توسط محققین و ڀژوهشگران و دانشجویان تحصیلات تکمیلی ادامه یابد.

▪️فارغ از نگاه جبرگرایانه، نکته و درسی که ما از مرگ این  ڀژوهشگر راستین می توانیم بگیریم و برای آن فرهنگ سازی کنیم، اهمیت غربال گری  برای درمان به موقع بیماری سرطان است. افراد و جعمیتهای دارای ریسک فاکتور بالا بطور اجباری باید معاینه های دوره ایی و منظم داشته باشند تا به موقع افراد در معرض خطر شناسایی ، غربال گری و درمان شوند. به نظر می رسد حتی در کشورهای با سیستم درمانی پیشرفته هنوز نتوانسته اند خسارت و ضایعه از دست دادن سرمایه های انسانی مانند دکتر ثریا خدامرادی را با سیستم غربالگری و درمان تقلیل دهند.

🔺آنچه بسیار بیشتر در این موارد شایان اهمیت است، فرهنگ خودمراقبتی  و اهتمام به مراقبت و پیشگیری فردی است تا دیگر بار شاهد چنین مصیبت سنگینی برای از دست دادن این سرمایه های انسانی نباشیم.

▪️نکته دوم و حایز اهمیت اینست که دانش، تجربه و دستاوردهای پژوهشی خانم دکتر خدامرادی تا زمان مرگ ایشان برای همه، هم جامعه دانشگاهی و هم رسانه های عمومی و حتی آشنایان، همشهریان و نزدیکان ایشان مغفول مانده است. آب در کوزه و ما تشنه لبان می گردیم.

🔺اهمیت و ضرورت برگزاری همایشهای منطقه ایی و ملی که صاحبنظرانی چون ایشان بتوانند نظرات و دستاوردهای ڀژوهشی خود را ارائه دهند اینجا نمایان می شود.

▪️نکته سوم کانالها و گروههای مجازی در دنیای امروز با انعکاس و پوشش مرگ خانم دکتر خدامرادی بیش از پیش توانایی و ظرفیت خود را نشان دادند. نظرات، کامنتها و فایلهای صوتی  ارائه شده ایشان در دنیای مجازی به خوبی توانمندیهای ایشان را نشان داده است. با بهره گیری از ظرفیت دنیای مجازی و برگزاری همایشها،کلاسها و سخنرانی های عمومی و تخصصی دنیای امروزه یک دهکده  مجازی جهانی است.از این ظرفیت برای استفاده از سرمایه های فکری منطقه برای غلبه بر مشکلات دوری مسافت بخوبی می توان بهره گرفت.رسانه ها و گروهها و کانالهای مجازی منطقه افراد توانمند را شناسایی و فرصتی برای معرفی و بهره گیری از توان آنها برای توسعه فرهنگی و اقتصادی منطقه فراهم آورند.

🔺نکته آخر اینکه بسیار ضروری است تا با برگزاری مراسم یادبود و همایشی درخور در بزرگداشت این چهره فرهیخته منطقه، زاویای ناشناخته اندیشه ها، افکار و دستاوردهای ایشان مورد بررسی قرار گیرند تا حقیقت افکار  و  اندیشه های متعالی ایشان نمایان گردیده و مظلومانه همچنان تریبون و وسیله ایی برای بهره برداریهای شخصی و گروهی نگردد.

▪️یادش گرامی و راهش پر رهرو باد.

🌐به #سلام_پاوه بپیوندید👇

🆔 @salampaveh
یادداشتی از دکتر خدامرادی در نقد نگاه دکتر سروش به مفهوم "کرد" در شعر مولوی. با تشکر از خانم عزیزی برای ارسال یادداشت.
رزومه علمی دکتر خدامرادی
با تشکر از خانم حاجیلوئی وند برای ترجمه و ارسال آن
Forwarded from سهیلا حاجیلوئی وند
1.pdf
180 KB
📈چگونگی تثبیت مذاهب فقهی: تحلیل ابن خلدون (808هـ)

ابن خلدون مورخ و فقیه مشهور مالکی در مقدمه‌ی تاریخ خود می‌نویسد:
"فاعلم أنّ هذا الفقه المستنبط من الأدلّة الشّرعيّة كثر فيه الخلاف بين المجتهدين باختلاف مداركهم وأنظارهم خلافا لا بدّ من وقوعه لما قدّمناه. واتّسع ذلك في الملّة اتّساعا عظيما وكان للمقلّدين أن يقلّدوا من شاءوا منهم ثمّ لمّا انتهى ذلك إلى الأئمّة الأربعة من علماء الأمصار وكانوا بمكان من حسن الظّنّ بهم اقتصر النّاس على تقليدهم ومنعوا من تقليد سواهم لذهاب الاجتهاد لصعوبته وتشعّب العلوم الّتي هي موادّه باتّصال الزّمان وافتقاد من يقوم على سوى هذه المذاهب الأربعة"[1].

این گفتار ابن خلدون را می‌توان ذیل چند نکته، بسط داد:
1) اختلافات بین فقها بسیار است و سبب این اختلافات دو چیز است: اختلاف در ادله، اختلاف در فهم ادله.
2) این اختلافات، مجال وسیعی را پدید آورد که افراد بتوانند از هر کسی که بخواهند تقلید کنند.
3) سیر تاریخی نهایتا اختلافات را ذیل چهار مذهب کلی تثبیت کرد و اثری از سایر مذاهب و رویکردها باقی نماند.
4) انحصار تقلید از این چهار مذهب، سه علت کاملا طبیعی و تاریخی ـ و نه خارق‌العاده و متافیزیکی ـ دارد: حسن ظن به این مذاهب، رخت بربستن اجتهاد به سبب دشواری آن و نیز شعبه‌شعبه شدن (= تخصصی شدن) علومِ پایه‌ایِ اجتهاد به مرور زمان، فقدان فرد یا افرادی که بخواهند قواعدی خارج از چهارچوب این مذاهب تأسیس کنند.
و البته در این سخن ابن خلدون که مدعی است یکی از دلایل رخت بربستن اجتهادِ مستقل، تخصصی شدن علومِ پایه‌ای آن است، نکته‌ی مهمی وجود دارد: انشعاب تدریجی علوم از همدیگر به علت افزایش تراکم و فربگی معارف هر کدام از این علوم رخ داد و نه به دلیل تفوق ذهنی یا اخلاقی فقهای عصر تدوین به نسبت فقهای عصر تقلید. در واقع ترجمان سخن ابن خلدون این است که برای یک فقیه قرن پنجم بسیار دشوار بود که هم بتواند در علم اصول و هم علوم حدیث همزمان سرآمد باشد چراکه این علوم تدریجا از یکدیگر جدا شده و هرکدام به شاخه‌ای مجزا و تخصصی تبدیل شده بودند. آشکار است که این تخصصی شدن به سبب فربه شدن معارف بود که دیگر امکان تجمیع را به آنها نمی‌داد. ابن خلدون با این تحلیل، بر سیر تکوین تاریخی علومی مانند اصول فقه، علوم حدیث، کلام و... صحه می‌گذارد. در واقع او فی‌المثل می‌گوید که علم اصول فقه در قرن ششم و در دوره‌ی فخررازی دیگر همان علم اصول فقه در قرن دوم و در دوره‌ی شافعی نبود که بتوان به آسانی در آن مسلط شد. پیامد منطقی سخن ابن خلدون این است که علوم و معارف فقهی در سیر تدوین تاریخی خود روز به روز فربه‌تر شده‌اند و به نوعی "پیشرفت" کرده‌اند. در واقع ابن خلدون سیر تکوین علوم فقهی را با صیرورت تاریخ گره می‌زند و تدوین این علوم به شکل حاضر را، نه یک برنامه‌ی متافیزیکی و مقدس، بلکه امری کاملا انسانی و وابسته به تحولات تاریخی قلمداد می‌کند. پیامد دیگر سخن ابن خلدون این است که تنها تمایز بین مثلا احمد حنبل در قرن سوم و ابن تیمیه در قرن هفتم و هشتم، تغییر و تحولات رخ داده در نظام مفاهیم و افزایش تراکم این معارف بود و نه برتری‌های ذهنی و اخلاقیِ خارق‌العاده و فوق انسانیِ احمد بن حنبل بر احمد بن عبدالحلیم (ابن تیمیه).
ـــــــــــــ
ارجاعات:
[1]. ابن خلدون، ديوان المبتدأ والخبر، 1/577

✍️عدنان فلّاحی


https://hottg.com/AdnanFallahi
Forwarded from سهیلا حاجیلوئی وند
خاطره خانم آرزو قوامی از ثریای عزیزم:

عصرها یا روزهایی که کلاس نداشتیم، ثریاجان، می آمد تو حیاط خوابگاه، زیر پنجره اتاق ما، یه سنگریزه میزد به شیشه. وقتی می اومدم تو با بالکن با لهجه قشنگ کردیش، می گفت :آرزو، دکتر اعوانی انجمن حکمت و فلسفه کلاس داره، میای بریم؟ و من تند تند لباس می پوشیدم و می رفتیم. تو اون سن، تفریح و سرگرمی این دختر، مطالعه و علم و تفکر بود.


یه روز هم سر کلاس استاد ......، استاد یه مثال زد که توهین به شهرستانی ها بود. من بلند شدم و گفتم شما نباید خط کشی بین تهرانی و شهرستانی بکنید و این حرف شما توهین بود. استاد، زیر بار نرفت، ثریا بلند شد و گفت به احترام غیرتی که آرزو برای ما کشید هممون، کلاس رو ترک می کنیم و استاد شروع به عذرخواهی کرد..... 😭😭😭😭
روحت شد بانوی باغیرت🖤
HTML Embed Code:
2024/05/16 17:02:17
Back to Top