TG Telegram Group Link
Channel: انسان شناسی و فرهنگ
Back to Bottom
به هویت کمرنگ ایلام، دست نیازید …
طاهره عزیزی

می‌دانیم هر چیز یا موجودی هویت بیشتری بگیرد، راحت‌تر ایدئولوژیک می‌شود. گمان می‌برم ترس درونی چند ساله‌ام با جشن نوروز "کارَزان" در واقعیت رخ داد. شصت هزار از مردم ایلام با یشماغ سومری به سَر، لباس‌های کوردی که با آن نمایش دادند [با آن زندگی نکردند]، آهنگ‌های کوردی که معنای آن را نمی‌دانند [ما با کردستانی‌ها با زبان پارسی ارتباط می‌گیریم]، رقصی جمعی و دودستمالی که نمی‌دانند در اصل لُری است، جشن آتش نوروز بی‌موقع و دیر ترتیب دادند. هرگز پرسیده نشده، چرا صدام حسین "جشنواره بابل" را پس از جنگ با ایران راه‌اندازی کرد. سپس تلاش کرد کویت را به بصره برگرداند. با اینکه او یک نظامی بود، تاریخ را بهتر از نویسندگان و... خوانده بود. پاسخ پرسش‌‌های ما هم نیازمند دانستن تاریخ هستند. [اخیرا؛ آیا اربیل پایگاه اسراییل علیه ایلام می‌شود؟]

متن کامل در:
B2n.ir/p05941
پیاده‌روی در شهر
میشل دو سرتو، برگردان: آذر جوادزاده

میشل دوسرتو در این مقاله درخشان، که به دقت توأم بین شعر و نشانه‌شناسی تنظیم شده، جنبه‌ای از زندگی روزمره شهری را تحلیل می‌کند. او در مقابل نظریه‌ها و آرمان‌های شهرسازان و مدیران شهری، نظریه‌ای از شهر یا بهتر بگوییم ایده‌آلی برای شهر ارائه می‌دهد و برای این کار، انگار به شهر از یک ساختمان بلند نه فقط نگاه می‌کند بلکه در آن راه می‌رود. 
به نظر می‌رسد قدم زدن در شهر منطق خاص خود – یا به قول دوسرتو ”معانی“ خاص خود را دارد.
پیاده‌روی دستور ”خوانا “ که برنامه‌ریزان به شهرها داده‌اند، پیچیده و مبهم می‌کند، شبیه زندگی در بیداری که کمی با رویاپردازی توام شده و هاله‌ای از ابهام به خود می‌گیرد- یکی از چندین تشبیه دوسرتو.

متن کامل در:
B2n.ir/m10787
انتشار هفتگی جلد دوم کتاب «بوطیقای شهر» (بخش دوم)

پیرسانسو، برگردان: ناصر فکوهی با همکاری زهره دودانگه
دو ورود مهم: چنین است که در نهایت، تنها دو نوع ورود [به شهر] شایستۀ آن‌اند که چنین بازشناخته شوند: ورود پیروزمندانه یا به بیان بهتر «پیروزی»، و ورود ناشناس؛ یعنی یا در معرض دید باشی و همگان تو را ببینند، یا کسی تو را نبیند و تو همگان را ببینی. یه یقین یک روانشناس یا یک موعظه‌گر در این انتخاب میل به فرار از دیگران را تشخیص می‌دهد. فرد پیروز دیگر چهره‌ها را نمی‌بیند، بلکه شاهد جماعتی در شور و هیجان است. و فرد ناشناس به نوبۀ خود از فضولی افراد همجوار می‌گریزد؛ چنان‌که ما هم در خیال خود او را با کلاهی بر سر، که پایین کشیده شده و هاله‌هایی از سایه بر صورتش انداخته، تصور می‌کنیم. ما همچنین می‌توانیم این تمایلات را همچون میل به تقدیس کردن ورود به درون یک شهر در نظر بگیریم، همچون فرار از ابتذال روزمره. کسی که رؤیای ورودی پیروزمندانه را دارد، اگر روحیۀ دیکتاتوری نداشته باشد، در پیروزی، این شهر را نه در تشویق‌ها و تحسین‌هایی که به سویش روان است، بلکه در شعفی هذیان‌وار دوست دارد...

B2n.ir/p81579
Forwarded from نامه فرهنگ
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
پیر نورا: اهمیت کافه در زندگی و سیاست فرانسه

ترجمه از فرانسه به فارسی: ناصر فکوهی
ویرایش و زیرنویس: پگاه دودانگه

#تصویر_فرهنگ
نامه فرهنگ، ۱۴۰۳
گزارش مالی کمک های فروردین ماه 1403 و تشکر از همیاران و علاقمندان انسان‌شناسی و فرهنگ و گزارش فعالیت‌های پیش‌بینی شده برای سال 1403

لینک در کانال همیاران
https://hottg.com/iiachamyaran/460
معرفی کتاب «کلود لوی استروس و زایش انسان‌شناسی»

📚کلود لوی استروس و زایش انسان‌شناسی، گردآوری، تالیف و ترجمه ناصر فکوهی، رقعی،۳۴۰ صفحه، تهران، نشر ثالث، ۱۴۰۳

زمانی که لوی استروس در دههٔ ۱۹۳۰ و پس از تحصیل در رشتۀ فلسفه، برای مأموریتی اداری عازم ایالات متحد آمریکا شد و سپس به دلیل شروع جنگ تا پایان آن در همان کشور باقی ماند، هیچ کس (و پیش از همه خود او) تصوّر نمی کرد که او انقلابی عظیم در علوم اجتماعی و به ویژه در انسان شناسی به پا کند. او، زمانی که در جنگل‌های آمازون با انسان‌هایی از «جوامع ابتدایی» روبرو شد، توانست به درک پدیدۀ «انسان» برسد؛ پر شور‌ترین و راز‌آمیزترین پدیده‌های که می‌توانست اندیشۀ او را برای تمام عمر به خود مشغول کند

متن کامل در:
B2n.ir/m06264
تفأل به سبزه
علی بلوکباشی

در این یادداشت می‌خواهم به خاستگاه و کهن‌بودگی سنت امروزی کشت انواع دانه‌های غلات و حبوبات و تخم گیاهان گوناگون، مانند ترتیزک و کنجد، و رویاندن و سبز کردن آن‌ها در ایام نوروز و چینش آن‌ها روی خوان نوروزی به نیت سرسبزی و طراوت و خرمی زندگی در سال نو و سپس افکندن این سبزینه‌ها در آب روان در روز سیزدۀ فروردین برای شگون و برکت‌زایی چند کلمه‌ای بنویسم.

در جوامع کشاورزی ایران مرسوم بود که در روزهای پایانی هر سال، یا در آغاز گردش هر فصل سال مردم برای پیش‌بینی آینده و چگونگی کشت و ورز و کار و معیشت خود به تفأل روی آورند. تفأل یا فال زدن به صورت‌های گوناگون در پایان یک دورۀ زمان کیهانی، تنها رسمی نبود که به مردم حوزۀ جغرافیایی فرهنگ ایران زمین اختصاص داشته باشد، این رسم و آئین در فرهنگ‌های کهن اقوام دیگر، از جمله اقوام سومری، بابلی هم معمول بوده است.

متن کامل در:
B2n.ir/b78818
مهمان‌نوازی به سبک ژاپنی
سیدهادی حسینی

روزهای عالی (۲۰۲۳)[۱] فیلمی ژاپنی، به کارگردانی ویم وندرس[۲]، نویسنده و کارگردان شهیر آلمانی است که زندگی روزانه یک نظافتچیِ سرویس‌های بهداشتی عمومی در شهر توکیو، را به نمایش می‌گذارد. هیرایاما که نقش اول این فیلم را بر عهده دارد (با بازی کوجی یاکوشو[۳])، مردی به ظاهر معمولی و در عین حال فرهیخته است که زندگی منظم و ساختاریافته‌ای داشته و در کنار نظافت روزانه توالت‌های عمومی، با عشق به موسیقی، کتاب، درختان و عکاسی، اوقات فراغت خود را پر می‌کند. فارغ از محتوای فیلم که توجه ویژه‌ای به یافتن زیبایی و ارزش در جزئیات زندگی دارد، و آنان را به شکلی هنرمندانه‌ای به تصویر می‌کشد، این فیلم تصاویر اختصاصی و ویژه‌ای از سرویس‌های بهداشتی عمومیِ جانمایی شده در جای‌جای شهر توکیو، نوع معماری و عملکرد آنان به نمایش می‌گذارد.

متن کامل در:
B2n.ir/a90637
با پایان یافتن فصل چهارم کارگاه هفتگی ناصر فکوهی، فصل پنجم این کارگاه از سه‌شنبه اول خرداد 1403 تا آخر مرداد ماه، در چهارده جلسه برگزار می‌شود. برای این کارگاه تعداد معدودی ثبت‌نام از امروز تا 25 اردیبهشت انجام می‌شود. روز و ساعت برگذاری کارگاه سه‌شنبه‌ها ساعت 2 تا 4 بعد از ظهر است و مشارکت در آن همچون کارگاه‌های پیشین رایگان و هیچ هزینه‌ای ندارد. کارگاه به صورت آنلاین و در برنامه اسکایپ اجرا می‌شود. همکاران انسان‌شناسی و فرهنگ برای ثبت‌نام اولویت دارند. برای مشارکت در این کارگاه باید دارای یک پروژه مشخص نوشتاری برای انتشار در قالب کارهای موسسه انسان‌شناسی فرهنگ باشید (ویژه نامه، مجموعه مقاله، ...). علاقمندان مستقیما با ناصر فکوهی به آدرس ایمیل وی (فقط ایمیل) مکاتبه نمایند و ضمن ارسال یک رزومه کوتاه، پروژه خود را دقیقا مطرح شرح دهند. به همه ایمیل‌ها پاسخ داده خواهد شد و به پذیرفته‌شدگان حداکثر تا 28 اردیبهشت پاسخ داده می‌شود.
آدرس ایمیل
[email protected]
بررسی مسألۀ «ارادۀ آزاد» از دیدگاه چهار شخصیّت معاصر ایران (محمّد تقی جعفری، حسینعلی منتظری، عبدالله جوادی آملی و مصطفی ملکیان)
طاهره عزیزی

نکته دارای اهمیّت این است که کار اختیاری از انسان دارای ”شخصیّت“ صادر می‌شود. به هر باور مذهبی، فرویدی و نظریات جدید پیدایش حیات انسانی که قائل باشیم، به هر حال زمانی انسان با مسأله اختیار یا آزادی اراده روبرو بوده است. بنابراین بررسی و تحلیل آن مهم است. از طرفی کلیت این پژوهش یک مسالۀ دیگر را نیز روشن می‌سازد. اینکه چطور تفکر چهار شخصیت در چهارچوب فقیه، فیلسوف اسلامی، فیلسوف امامیه و روشن اندیش دینی قالبندی شده‌اند و ما را به نتایجی به نسبت قابل پیش‌بینی می‌رسانند.

متن کامل در:
B2n.ir/a96226
خودیاری در «عصر مسئولیت‌پذیری» واقعیت‌های نابرابری را انکار می‌کند…

گالن واتز– دانشگاه کویینز- کانادا ، برگردان: سمانه کوهستانی

آموزه‌های خودیاری معاصر جذاب هستند، زیرا به ما اطمینان می‌دهند که خود خالق سرنوشت خودمان هستیم. آن‌ها این باورها را تبلیغ می‌کنند که خودمان قدرت تغییر زندگی‌هایمان را داریم، حتی می‌توانیم خودمان را دوباره بیافرینیم. رهبران خودیاری، از تونی رابینز[۲] تا معلمان معنوی مانند رابین شارما[۳] و دیپاک چوپرا[۴]، از ما می‌خواهند که در زندگی‌هایمان مسئولیت‌پذیر باشیم. ایده ساده است: ما با بر عهده گرفتن احساسات و آنچه برایمان رخ می‌دهد، خودمان را از وابستگی و درنتیجه ضعف توانایی رها می‌کنیم و با پذیرش کامل ارزش مسئولیت شخصی، قدرتمند می‌شویم، زیرا دیگر اجازه نمی‌دهیم زندگی‌هایمان به‌واسطه رویدادهای ناگهانی یا خواسته‌های غیرقابل‌پیش‌بینی دیگران تعیین شود.

متن کامل در:
B2n.ir/u19770
Forwarded from نامه فرهنگ
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
مرکز ملی دیداری شنیداری فرانسه
یک روز با رولان بارت

ترجمه از فرانسه به فارسی: ناصر فکوهی
ویرایش و زیرنویس: پگاه دودانگه

#تصویر_فرهنگ
نامه فرهنگ، ۱۴۰۳
ملکه‌های فلسفه
زهره روحی

یک‌راست به سمت میزم می‌آید همراه با کتابی عنابی رنگ؛ به نرمی و آرامی و با احتیاطی نوازشگرانه، آنرا درون دست‌هایی که بی‌اختیار به سویش دراز می‌کنم می‌گذارد و غافلگیرانه می‌گوید: «این‌را مهندس ”ق ص“ چند روز پیش به من دادند، فکر کردم به شما هم بدهم تا ببینید…» کلام‌ مختصر و کوتاهِ معمولش، همراهیِ شگفت‌آوری با صدای نرمش دارد: صدا و لحن کلامی گوشنواز و مخملین؛ از آن نوع که قادر است هر گونه کمرویی دختران جوان‌‌ را بپوشاند و آرامش خاصِ برآمده از شیوۀ صحبت کردن را جایگزین آن کند… خیلی سال است همکارم است. در بخش مطالعات کار می‌کند. همان طبقه‌ای که کتابخانه قرار دارد. پس از فارغ التحصیلی به شرکت آمد و از آن ایام تا امروز که سال‌ها از آن می‌گذرد، در آرامشی که هرگز تغییر رنگ نداد و از «جایش» بیرون نجُست، «سکونت» گزیده است…؛ اما «ق» را سال‌های سال است که می‌شناسم.

متن کامل در:
B2n.ir/j71664
فلسفه در خیابان‌ها (پیاده‌روی در شهر با انگلس و دو سرتو)
شارون ام. میگر، برگردان: آذر جوادزاده

نماهای ایده‌آلیستی یا نگاه از بالا به شهرها اغلب ما را نسبت به وابستگی متقابل فلسفه و شهر کور می‌کند. اما فیلسوفانی هستند که مواضع آرمان‌شهری را به نفع فلسفه‌هایی که در خیابان‌های شهری ریشه دارند، رد می‌کنند. میگر[۱] استدلال می‌کند که انگلس[۲] و دو سرتو[۳] دو فیلسوف از این قبیل هستند، که در کنار هم می‌توانند درکی را به ما ارائه دهند که چگونه فلسفه می‌تواند هم نقدی هنجاری از شهر و هم دستورالعمل‌هایی برای مقاومت در برابر بی‌عدالتی‌های اجتماعی ارائه کند. میگر نشان می‌دهد که چگونه چنین مفهوم‌سازی مجدد از وظیفه فیلسوف می‌تواند با شرکت در یک «تور پیاده‌روی[۴]» فلسفی از اسکرانتون، پنسیلوانیا، یک شهر صنعتی کوچک که در عصر جهانی شدن با چالش‌های متعدد مواجه است، به درک ما از ارتباط متقابل شهرها و فلسفه کمک کند.

متن کامل در:
B2n.ir/g61634
کوتاه درباره مطالعات تطبیقی شهرهای تهران، استانبول و قاهره (با نگاهی به حمل و نقل، تقاطع‌ غیر همسطح، مشارکت شهروندی و شهر هوشمند)

زهره دودانگه

کارگاه آموزشی تولید مستند شهری
با مدیریت علی نیکبخت

۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
Audio
#فایل_صوتی
کوتاه درباره مطالعات تطبیقی شهرهای تهران، استانبول و قاهره (با نگاهی به حمل و نقل، تقاطع‌ غیر همسطح، مشارکت شهروندی و شهر هوشمند)

زهره دودانگه

کارگاه آموزشی تولید مستند شهری
با مدیریت علی نیکبخت

۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
📣📣📣نشست مجازی رونمایی و نقد و بررسی کتاب مبانی انسان‌شناسی پزشکی
انسان شناسی و فرهنگ
📣📣📣نشست مجازی رونمایی و نقد و بررسی کتاب مبانی انسان‌شناسی پزشکی
📣📣📣نشست مجازی رونمایی و نقد و بررسی کتاب مبانی انسان‌شناسی پزشکی

انسان‌شناسی پزشکی از شاخه‌هاي جديد دانش انسان‌شناسی است که نگرش فرهنگی اجتماعات انسانی و باورهاي آنها درباره‌ی سلامتی و رفتارهاي بهداشتی مردمان و تنوع زيستی آنها را مورد بررسی قرار می‌دهد و به عنوان يك رشته‌ی دانشگاهی هم در علوم محض و هم در علوم انسانی می‌بايست در برنامه‌ريزي‌هاي آموزشی در نظر گرفته شود. اينکه نقش بیمار را در يك جامعه چه شخصی ايفا می‌کند و يا تعریف درمانگر در آن جامعه چیست، بازمی‌گردد به مبانی فرهنگی آن جامعه. خود بیماري و برداشت هر جامعه از اين پديده از جمله‌ی اين اصول محسوب
می‌شود. باورهاي فرهنگی در زمینه ی سبب‌شناسی بیماري‌ها، رو‌ش‌هاي درمانی، رابطه‌ی بیمار با درمانگر ، اقلیمی که جامعه در آن شکل گرفته است، تاريخ، نظام تغذيه، پوشش گیاهی و جانوري محیط و بسیاري موارد ديگر اساس و ساختار هر نظام بهداشتی را شکل می‌بخشند. در شکل گیري نگرش هر فرد از يك اجتماع نسبت به مسائل بهداشتی و درمانی خود، تك تك موارد فوق دخیل خواهد بود.

مبانی انسان‌شناسی پزشکی
دکتر پیمان متین
دبیر نشست: دکتر جبار رحمانی
ساعت 19 الی 20
چهارشنبه 19 اردیبهشت 1403
https://www.skyroom.online/ch/farhameh/farhameh
HTML Embed Code:
2024/05/08 14:40:36
Back to Top