TG Telegram Group Link
Channel: Юридична Газета
Back to Bottom
У Раді хочуть внести зміни до законодавства щодо спрощення участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції

Законопроєктом пропонується внести зміни до ГПК України, ЦПК України, Кодексу адміністративного судочинства України – доповнити їх нормами про те, що процесуальне судове рішення (ухвалу) за наслідками розгляду клопотання учасника справи про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції ухвалює суддя одноособово (суддя-доповідач при колегіальному розгляді справи).

@yurgazeta
Конкурс на посади у службі дисциплінарних інспекторів: затверджено порядок проведення

2 квітня 2024 року відбулось друге офіційне засідання конкурсної комісії для відбору на посади дисциплінарних інспекторів, де було затверджено порядок проведення конкурсу на зайняття посади керівника служби дисциплінарних інспекторів та його заступника.

@yurgazeta
У НБУ назвали причини шахрайських випадків із платіжними картками

За інформацією Нацбанку, середня сума однієї незаконної операції минулого року становила 3065 грн. Це на 39% більше, ніж у 2022 році (у 2022 році – 2200 гривень).

Шахрайство з платіжними картками торік найчастіше відбувалося через інтернет – 83% від загальної кількості випадків. Водночас лише 17% – через фізичні пристрої (торговельна мережа, банкомати, пристрої самообслуговування).

@yurgazeta
Доступ до правосуддя осіб з інвалідністю: в Раді пропонують новий законопроєкт

У Верховній Раді пропонують забезпечити можливість осіб з інвалідністю з порушеннями зору, слуху, інтелектуальними порушеннями отримувати інформацію про зміст та хід судової справи в доступному форматі, а також персональну допомогу в їх участі в судових засіданнях.

Також пропонується внести зміни, які передбачають застосування замість термінів "глухий", "німий", "глухонімий" терміна "особа, основним засобом спілкування якої є жестова мова".

@yurgazeta
До конкурсу на 550 посад суддів апеляційних судів допущено 1850 кандидатів

Вища кваліфікаційна комісія суддів України повідомила, що 204 особам було відмовлено в допуску до участі в конкурсі.

@yurgazeta
Вивчення основ домедичної допомоги: в Раді пропонують внести зміни до законодавства

Законопроєктом пропонується забезпечити перегляд та актуалізацію освітніх програм щодо надання домедичної допомоги в умовах надзвичайних ситуацій та бойових дій.

@yurgazeta
У Раді пропонують підвищити ефективність управління проблемною заборгованістю держбанків

Зокрема, законопроєктом передбачено:

☑️ надається визначення таким термінам як “балансова вартість активу” та “валова балансова вартість активу”;
☑️ доповнюються повноваження вищого органу державного банку щодо встановлення критеріїв управління проблемними активами державних банків (за виключенням стягнутого майна) шляхом застосування інструментів врегулювання заборгованості;
☑️ визначається, що державний банк здійснює продаж, передачу в оренду належного йому майна, активів на конкурентних засадах шляхом проведення електронних аукціонів з урахуванням вимог чинного законодавства;
☑️ вдосконалюється застосування інструментів управління заборгованістю та встановлюється уніфікований механізм і послідовність реалізації проблемних активів державних банків;
☑️ затверджується реалізація (продаж) проблемних активів на конкурентних засадах шляхом проведення електронних аукціонів у дворівневій електронній торговій системі, які дозволяють поступове зменшення ціни продажу лота.

@yurgazeta
Верховний Суд вніс перше рішення до глобальної бази даних WIPO Lex-Judgments

"База даних WIPO Lex-Judgments забезпечує доступ до найважливіших судових рішень різних країн світу, які стосуються права інтелектуальної власності та були віднесені самими судами або іншими національними органами кожної держави-члена до категорії найбільш значущих через їхню вагомість або значення як прецедентних рішень", - зазначили у ВС.

@yurgazeta
Бізнес покращив оцінку митної сфери в Україні

Такими є висновки нової хвилі опитування «Митний індекс» у 2023 році, проведеного Європейською Бізнес Асоціацією та DHL Express в Україні.

Попри те, що більшість опитаних, а саме 56%, оцінюють якість митних сервісів задовільно, 25% вважають її низькою, а 6% – дуже низькою. Кількість респондентів, що позитивно оцінюють роботу митниці, скоротилась з 24% у 2022 році до 13% у 2023 році.

Інтегральна оцінка рівня корупції на митниці склала 3,20 балів. Більшість опитаних, а саме 60%, не помітили зміни рівня корупції, тоді як 15% вважають, що він дещо зменшився, а 12% – що істотно зменшився. Водночас 14% вважають, що прояви корупції на митниці посилились.

Найвищою традиційно є оцінка роботи системи "Єдине вікно" – 3,77 балів. Думки митних експертів розділились – по 41% оцінюють роботу системи задовільно та добре. Ще 18% дуже добре оцінюють взаємодію держорганів у межах роботи "Єдиного вікна".

@yurgazeta
Жителя Тернопільщини засудили за пересилання порновідео знайомій

Чоловік завантажив з інтернету та надіслав чотири відеоролики жінці, які вона переглянула. Суд призначив обвинуваченому умовне покарання та конфіскував в нього телефон.

@yurgazeta
У Швейцарії жінки 60+ виграли суд щодо змін клімату

У позові, поданому від імені місцевої Асоціації жінок похилого віку, стверджувалось, що уряд Швейцарії робить недостатньо для боротьби зі зміною клімату і це збільшує ризик смерті під час теплових хвиль. Європейський суд став на сторону жінок, постановивши, що уряд порушує права людей.

У своєму рішенні голова суду Сіофра О’Лірі заявила, що уряд Швейцарії не виконав власних цілей щодо скорочення викидів парникових газів і не спромігся встановити національний вуглецевий бюджет.

ЗМІ зазначили, що нинішній вердикт також може вплинути на майбутні рішення Страсбурзького суду, який призупинив шість інших кліматичних справ. Серед них позов проти уряду Норвегії, який стверджує, що той порушив права людини, видавши нові ліцензії на розвідку нафти та газу в Баренцевому морі після 2035 року.

@yurgazeta
Рада суддів оголосила про початок конкурсу на посаду судді КСУ

Оголошено про початок конкурсу для відбору кандидатур на дві посади судді КСУ та початок прийняття заяв (з доданими до них документами) осіб, які виявили намір обійняти посаду судді КСУ, з 15 квітня 2024 року по 14 травня 2024 року включно.

Для участі в конкурсі потрібно подати до РСУ заяву і документи, встановлені ч. 2 ст. 105 Закону України "Про Конституційний Суд України".

З рекомендаціями з оформлення та подання документів для участі у конкурсі можна ознайомитися за посиланням.

@yurgazeta
У Раді пропонують врегулювати деякі питання щодо оплати праці держслужбовців апаратів судів

Законопроєктом пропонується забезпечити конкурентоспроможність заробітної плати державних службовців апаратів судів шляхом застосування до їх посадових окладів регіональних коефіцієнтів.

За розрахунками, такі регіональні коефіцієнти будуть застосовуватись у 197 судах до посадових окладів 8066 державних службовців.

У пояснювальній записці вказано, що як у 2022 році, так і протягом 2023 року зберігається тенденція відтоку кадрів із державної служби українських судів. Станом на 31.12.2022 кількість державних службовців, які працюють в апаратах судів, становила 14 039 осіб, з них на посадах державної служби категорії "Б" працювали – 2350 осіб, на посадах державної служби категорії "В" – 11 689, у тому числі 5187 секретарів судового засідання.

Станом на 31.12.2023 фактична чисельність держслужбовців апаратів місцевих, апеляційних судів становила 13 658 осіб, тобто скоротилася на 2,7% або на 381 державного службовця.

@yurgazeta
У ПАРЄ проголосували резолюцію, яка закликає використати російські активи для відбудови України

Парламентська асамблея Ради Європи підтримала вищезазначену резолюцію 134-ма голосами.

У резолюції вона закликає, зокрема, до:

☑️ створення міжнародного компенсаційного механізму під егідою Ради Європи для всебічного відшкодування збитків, завданих фізичним та юридичним особам, в тому числі Українській державі, внаслідок агресії рф;
☑️ активної співпраці держав у якнайшвидшій передачі наявних активів рф до створеного міжнародного механізму компенсації, зокрема, для використання їх для відбудови України;
☑️ створення міжнародного трастового фонду, куди будуть передані на зберігання всі російські державні активи;
☑️ створення неупередженої та ефективної міжнародної комісії для розгляду позовів, поданих Україною та постраждалими суб'єктами, а також фізичними та юридичними особами, які вимагають відшкодування збитків, завданих агресією рф.

Крім цього, вдалося прийняти важливі правки, серед яких:

☑️ заклик до держав-членів Ради Європи та держав, що не є членами Ради Європи, приєднатися до Реєстру збитків;
☑️ пропозиція державам-членам включити до сфери дії майбутнього міжнародного механізму компенсації наслідки, заподіяні рф, ще до повномасштабного вторгнення, починаючи з 2014 року.

Також Асамблея визнає, що російські політики, пропагандисти, олігархи та інші колаборанти війни накопичили значні статки завдяки своїм тісним зв'язкам з режимом путіна. Для забезпечення персональної відповідальності таких осіб їхні активи мають бути заморожені, конфісковані та спрямовані на відбудову України. Державам-членам рекомендується розробити законодавство та правові механізми для конфіскації цих активів.

Асамблея відзначає, що ряд держав заморозили близько 300 мільярдів доларів США російських державних активів, тож ці держави повинні співпрацювати та передати їх міжнародному компенсаційному механізму.

@yurgazeta
Проєкт Reckoning Project подав позов у Аргентині через катування українця на окупованій рф території

Позов подали в Буенос-Айресі разом із присутнім постраждалим громадянином України М. (ім’я не розголошують із міркувань безпеки).

У проєкті вказали, що це перший в історії український позов щодо катувань, поданий до суду в Аргентині: "Свідчення, надані паном М у позові, демонструють практики катувань електрострумом під час затримання росіянами в одному з окупованих ними українському місті. Вони підтверджуються знахідками міжнародних організацій, зокрема й ООН, які задокументували схожі випадки тортур, що їх застосовували щодо інших осіб на території того самого об’єкту, де утримували пана М. Катування пана М проводилися за сприяння афілійованих з російською державою установ та їхніх очільників".

Сам постраждалий у коментарі зазначив, що є одним із багатьох постраждалих від тортур, і катування людей продовжують практикуватися на окупованих росією українських територіях.

@yurgazeta
Закон про мобілізацію: до чого бути готовим ?

Проаналізували експерти юридичної фірми Asters
HTML Embed Code:
2024/05/15 00:36:29
Back to Top