TG Telegram Group Link
Channel: انجمن نجوم دانشگاه شهید رجایی تهران
Back to Bottom
انجمن نجوم دانشگاه شهید رجایی تهران pinned «فایل تصاویر ماه+زحل+مشتری🌔 که در #رصد خوابگاه های #مبارک_آباد و #حافظ ثبت شدن👆🤩 @sruastronomy🔭»
💥ویژه برنامه نجومی💥

⚡️پدیده های دنباله‌دار⚡️
به همراه آزمایش،شبیه سازی دنباله دار
.
آشنایی با پدیده های نجومی : ارائه دهنده رضا ماه منظر
دنباله دار ها چیستند؟: ارائه دهنده سحر بوذرپور
.

چهارشنبه، ۱۵ آذرماه، ساعت ۱۵:۴۵

🌹💫🌹 آدرس : تهران خیابان آیت الله کاشانی، میدان شهر زیبا، بعد از زیر گذر همت فرهنگسرای معرفت سالن اجتماعات کانون نجوم شباهنگ
.
ورود برای عموم آزاد و رایگان است
اطلاعات بیشتر:
09120611421

اطلاع از برنامه های رایگان بیشتر:
@RezaMahmanzar
«تصویر جدید اورانوس از دید جیمزوب»🤩

وب این سیاره را با حلقه‌ها، قمرها، طوفان‌ها، سایر ویژگی های جوّی و کلاهک قطبی فصلی به تصویر کشید.

+فایل کیفیت اصلی تصویر👇

@sruastronomy
انجمن نجوم دانشگاه شهید رجایی تهران
STScI-01HHFQ09W5PKSA6EBKJMW51R5M.png
«زیبایی حیرت‌انگیز سیاره اورانوس از نگاه تلسکوپ جیمزوب» 🤩🔭

دوربین تلسکوپ فضایی جیمز وب، تصویری خارق‌العاده و درخشان را از سیاره اورانوس ثبت کرد که ویژگی‌های جدیدی از آن را رونمایی می‌کند.

زحل شاید زیباترین حلقه‌های منظومه‌ی شمسی را داشته باشد، اما غول یخی اورانوس هم دارای ۱۳ حلقه‌ی تودرتو است. یازده عدد از این حلقه‌ها شامل ۹ حلقه‌ی اصلی و دو حلقه‌ی غباری باریک‌تر به‌وضوح در جدیدترین تصویر تلسکوپ جیمز وب ناسا دیده می‌شوند. ناسا در توییتی نوشت: «اورانوس هرگز به این زیبایی نبود. تنها وویجر ۲ و رصدخانه‌ی کک قبلاً از باریک‌ترین حلقه‌های سیاره عکس‌برداری کرده بودند و تصویری به‌وضوح تصویر جیمز وب از این غول یخی ثبت نشده نبود. این تصویر شاخصه‌های جوی درخشان اورانوس را هم نشان می‌دهد».

تلسکوپ جیمز وب در دسامبر ۲۰۲۱ پرتاب شد و پس از باز شدن سپر خورشیدی و آینه‌ها ثبت تصاویر خارق‌العاده‌ی خود را آغاز کرد. در ابتدا تصویر میدان ژرف از جهان در جولای گذشته منتشر شد. پس از این عکس، تصاویری مثل جو سیاره‌های فراخورشیدی، سحابی حلقه‌ی جنوبی و خوشه‌ی کهکشان‌های متصل به‌هم به نام پنج‌قلوی استفان، سحابی کارینا و منطقه‌ی شکل‌گیری ستاره‌ای در فاصله‌ی تقریبی ۷۶۰۰ سال نوری منتشر شدند. این تصاویر ستاره‌شناس‌ها را به گریه انداختند.

آگوست گذشته هم تصاویر جذابی از سیاره مشتری دریافت کردیم که شامل شفق‌های دو قطب این سیاره بودند که بر اثر میدان مغناطیسی قدرتمند آن به وجود آمده‌اند؛ همچنین حلقه‌های باریک و دو ماه کوچک این غول گازی ثبت شدند. یک ماه بعد تصویری موزاییکی از شکل‌گیری یک ستاره منتشر شد که در مسافت ۳۴۰ سال نوری در سحابی رتیل کشیده شده بود. دلیل نام‌گذاری این منطقه، پوشش‌های غبارآلود طویل آن بود. همچنین تصاویر زیبایی از نپتون و حلقه‌های آن منتشر شدند که در گذشته تنها کاوشگر وویجر ۲ در سال ۱۹۸۹ از آن‌ها عکس‌برداری کرده بود.

در ماه اکتبر تلسکوپ فضایی جیمز وب تصویر جدیدی از ستون‌های آفرینش را منتشر کرد که مشهورترین تصویر تلسکوپ پیشین جیمز وب، یعنی هابل در سال ۱۹۹۵ بود. یک ماه بعد این تلسکوپ سرنخ‌هایی از شکل‌گیری ستاره‌ای جدید را با تصویری جذاب از ابر تاریک ساعت شنی در اطراف یک پیش‌ستاره آشکار کرد که با نام L1527 شناخته می‌شود.

اورانوس تنها سیاره‌ی منظومه‌ی شمسی با انحراف جانبی ۹۰ درجه در مدار چرخش به دور خود است. این انحراف منحصربه‌فرد باعث ظهور فصل‌های کرانی در این سیاره شده است: ۴۲ سال نور خورشید و ۴۲ سال تاریکی در طول مدار ۸۴ ساله به دور خورشید. تصویر جدید، درخشش مرکزی در پوشش قطبی شمالی سیاره را در مواجهه با خورشید و همچنین ابرهای درخشانی را نشان می‌دهد که احتمالاً حاصل فعالیت طوفان‌زا هستند. داده‌های جمع‌آوری شده توسط تلسکوپ جیمز وب می‌توانند به حل این معما کمک کنند که چرا این پوشش قطبی در نور مستقیم خورشید تابستان ظاهر می‌شود اما در پاییز ناپدید می‌شود.

سارا ارجمند
@sruastronomy
شبتون به شیرینی کهکشان راه شیری + عمرتون به درازای عمر ستارگان

شب یلداتون مبارک😁


@sruastronomy🔭
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
سطح خورشید از دید تلسکوپ آماتوری🤩🔭
لکه ها و زبانه های خورشیدی به وضوح پیدان😍

@sruastronomy🔭
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
برای اینکه به "ناچیز بودن بشر" پی ببرید فقط کافیه این ویدیو رو ببینید😬😥

'من رو ساعت ها به فکر فرو برد...
قهقهه ای تلخ و عمیق این سکوت رو شکست...'


@sruastronomy🔭
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
کسانی که میدونن این چه عکسیه🤝🥺

میدونید دیگه درسته؟

@sruastronomy
نقشه میدان مغناطیسی سیاه‌چاله مرکزی کهکشان راه شیری منتشر شد

منجمان موفق شدند برای اولین‌ بار نقشه میدان مغناطیسی سیاه‌چاله مرکزی کهکشان راه شیری را ثبت کنند. این تصویر نشان‌ دهنده یک میدان چرخشی است که احتمالاً به وجود یک جت کشف‌ نشده اشاره دارد.
سیاه‌چاله مرکزی کهکشان راه شیری جرمی حدود ۴.۳ میلیون برابر خورشید دارد و یک سیاه‌چاله فعال است، زیرا هرآنچه را که در اطراف باشد، به درون خود می‌کشد. اخیراً منجمان با استفاده از تلسکوپ‌ «EHT» موفق شده‌اند برای اولین‌بار تصویر(نقشه) میدان مغناطیسی اطراف این سیاه‌چاله را ثبت کنند. این تلسکوپ درحقیقت آرایه‌ای از تلسکوپ‌های رادیویی است که در نقاط مختلف دنیا نصب و راه‌اندازی شده‌. به‌کارگیری این تلسکوپ‌ ها در یک زمان خاص برای یک هدف یکسان، آن‌ها را به‌نوعی تبدیل به یک تلسکوپ عظیم با ابعاد زمین می‌کند تا چنین تصاویر شگفت‌انگیزی ثبت کنند.

@sruastronomy
انجمن نجوم دانشگاه شهید رجایی تهران
نقشه میدان مغناطیسی سیاه‌چاله مرکزی کهکشان راه شیری منتشر شد منجمان موفق شدند برای اولین‌ بار نقشه میدان مغناطیسی سیاه‌چاله مرکزی کهکشان راه شیری را ثبت کنند. این تصویر نشان‌ دهنده یک میدان چرخشی است که احتمالاً به وجود یک جت کشف‌ نشده اشاره دارد. سیاه‌چاله…
ادامه:
سیاه‌چاله و میدان مغناطیسی؛
امروزه وجود یک میدان مغناطیسی قدرتمند در اطراف سیاه‌چاله‌ ها به‌خوبی به اثبات رسیده است. میدان مغناطیسی بر نحوه برهم‌کنش سیاه‌چاله با گاز و مواد اطراف تأثیر می‌گذارد. جالب است بدانید که سیاه‌چاله مواد را در اثر گرانش قوی خود به درون می‌کشند و درعوض تابش‌های از ذرات دارند که قابل رصد است. ذراتی که در این تابش‌ها به بیرون رانده می‌شوند، سرعتی نزدیک به سرعت نور دارند و «جت» نامیده می‌شوند. سیاه‌چاله مرکزی کهکشان ما که کمان A نام دارد نیز از همین قاعده پیروی می‌کند.

قطبیدگی نور و رصد آن:
میدان مغناطیسی که در اطراف سیاه‌چاله وجود دارد، می‌تواند نور تابیده‌ شده از سیاه‌چاله را قطبیده کند. این یعنی امواج نور در اثر وجود میدان مغناطیسی، در یک زاویه خاصی جهت‌گیری می‌کنند. این جهت‌گیری «قطبش نور» نام دارد و مشاهده این قطبش به دانشمندان این امکان را می‌دهد که اطلاعاتی در مورد میدان اطراف سیاه‌چاله به‌دست آورند. پس تصویر جدید منتشر شده از نور قطبیده سیاه‌چاله کمان A نشان‌دهنده میدان مغناطیسی قوی در اطراف آن است.
نور قطبی‌ شده(نور جهت‌ گیری کرده در اثر میدان مغناطیسی) اطلاعات ارزشمندی درباره خواص گاز اطراف سیاه‌چاله و مکانیسم‌هایی که مواد را به درون خود می‌کشد، به دانشمندان می‌دهد.

دانشمندان پیش‌ از این قطبیدگی نور اطراف سیاه‌چاله ابَرپُرجرم دیگری به نام مسیه87* را نیز مطالعه کرده بودند. آن‌ها حالا با مقایسه این مطالعات دریافته‌اند که میدان‌های مغناطیسی در اطراف سیاه‌چاله‌ های فعال تقریباً شبیه به یکدیگر هستند.
این مقایسه خبر از یک راز پنهان دارد! میدان مغناطیسی قوی و منظمی که در اطراف سیاه‌چاله کهکشان ما دیده شده، احتمالاً نشان‌ دهنده جت‌ های بسیار پرقدرت در این سیاه‌چاله است. جت‌ها در حقیقت پرانرژی‌ترین مکانیسم کل کیهان هستند. سیاه‌چاله‌ ها هر ساله جرم بسیار عظیمی را به درون خود می‌کشند(معادل جرم چند خورشید) و سپس بخشی از آن را همانند جت به بیرون پرتاب می‌کنند. پس جت‌ ها در حقیقت به‌ طور چشمگیری بر کهکشان و گاز و مواد موجود در آن تأثیر می‌گذارند.

کشف جت در سیاه‌چاله مرکزی کهکشان راه شیری می‌تواند اطلاعات مفیدی درباره تاریخچه این کهکشان در اختیار ما قرار دهد. این جت‌ها می‌توانند گاز و غبار موردنیاز برای تولد ستاره‌های کهکشان ما را فراهم کنند و یا بر رشد و تکامل سیارات فراخورشیدی یا ستاره‌ها تأثیر بگذارند. پس کشف و مطالعه آن‌ها از اهمیت بالایی برخوردار است. آنالیز جت‌ ها همچنین می‌تواند اطلاعات ارزشمندی درباره دینامیک سیاه‌چاله در اختیار ما قرار دهد.
دانشمندان این پروژه عقیده دارند که این تنها آغاز راه است و مطالعه این میدان‌ ها می‌تواند دید ما نسبت به کهکشان راه شیری را تغییر دهد. آن‌ها قصد دارند در مطالعات بعدی، ارتباط بین هندسه میدان مغناطیسی، جرم سیاه‌چاله و رفتار جت‌ها را مطالعه کنند.

@sruastronomy
پیتر هیگز، فیزیکدان پیشنهاددهنده «ذره خدا» درگذشت.

پیتر وار هیگز(1929_2024)، فیزیک‌دان نظری انگلیسی فارغ‌التحصیل دانشگاه کینگز لندن و استاد دانشگاه ادینبرو بود. او ارائه دهنده نظریه شکست تقارن در برهمکنش الکتروضعیف و پیشنهاد دهندهٔ ذره بنیادی بوزون هیگز«ذره خدا» است. همچنین او جایزه نوبل فیزیک را در سال ۲۰۱۳ از آن خود کرد.

بوزون هیگز یا سازوکار BEH برگرفته از نام پیتر هیگز، معروف به ذرّهٔ خدا، یک ذره بنیادی اولیه دارای جرم است. مشاهده تجربی این ذره باعث شد دانشمندان بتوانند دربارهٔ چگونگی جرم‌دار شدن ماده توسط ذرات بنیادی بدون جرم دیگر، توضیح دهند.

بوزون هیگز در سال 2012 در «سرن» بزرگترین آزمایشگاه فیزیک ذرات جهان کشف شد.

«نکته اینجاست که وجود این ذره در سال 1964 توسط فیزیکدانان پیش بینی شده بود😎48 سال قبل از کشف ذره»

@sruastronomy
در رابطه با خورشید گرفتگی کامل دو روز پیش:

خورشیدگرفتگی ۸ آوریل ۲۰۲۴( Solar eclipse of April 8, 2024) یک خورشیدگرفتگی از نوع کامل است. این خورشیدگرفتگی در تاریخ ۸ آوریل ۲۰۲۴ میلادی روی داد که زمان اوج آن؛ ساعت ۱۸:۱۸:۲۹ به‌وقت ساعت هماهنگ جهانی بود. مدت زمان و طول این خورشیدگرفتگی ۴ دقیقه و ۲۸ ثانیه بود.

در پست های بعد👇 شاهد تصاویر و ویدیوهای ثبت شده توسط شهروندان و پژوهشگران باشید😍🤩🤤
@sruastronomy
HTML Embed Code:
2024/05/31 23:19:57
Back to Top