TG Telegram Group Link
Channel: آموزش روش تحقیق
Back to Bottom
🎥برشی زیبا و دیدنی از مستند نقطه آبی کمرنگ با صدای کارل ساگان اخترشناس و کیهان‌شناس مشهور و مشاور ناسا

🌎نقطهٔ آبی کمرنگ ( Pale Blue Dot )"
🔷 در سال ۱۹۹۰ عکسی از زمین توسط فضاپیمای کاوشگر وویجر ۱ و از فاصلهٔ ۶ میلیارد کیلومتری گرفته شد که نقطهٔ آبی کمرنگ معروف شده و در آن زمین به شکل یک «نقطهٔ آبی کوچک رنگ‌پریده» در برابر عظمت فضا دیده می‌شود. فضاپیمای وویجر ۱ که مأموریت اولیه خود را به پایان رسانده بود و در حال ترک منظومه شمسی بود، توسط ناسا دستور گرفت توسط دوربین خود یک عکس از کره زمین از پهنه دور و وسیع فضا تهیه کند. این کار به درخواست کارل سیگن صورت پذیرفت. در این تصویر اندازه ظاهری زمین کمتر از یک پیکسل است و سیاره ما همچون نقطه‌ای کوچک در برابر عظمت فضا به نظر می‌رسد!

❤️بهترین دوست خودت را تگ کن

📌پیج ما را به دوستان و آشنایان خود معرفی کنید👌
🛰 @jahaneehasti

#کارل_ساگان #ناسا #نقطه_آبی_کمرنگ
#سال_نوری #نور #زمین #زیبا #سفینه_فضایی #ماهواره #کهکشان #راه_شیری #منظومه_شمسی #سیاره #بی_انتها #بی_نهایت #بی‌انتها #بی‌نهایت #سیاه_چاله #جاذبه #حیرت #خدا #کیهان #جهان_هستی #ایستگاه_فضایی #انرژی_مثبت #فرازمینی #موجودات_فضایی
#Pale_Blue_Dot

https://www.instagram.com/p/CMFalZfHE3B/?igshid=tpuo88msnxte
https://www.instagram.com/tv/CMIA5ZInnh_/?igshid=req7b1r9z378
ما انسانها تمام هستی را با همین حس های محدودمان می شناسیم. چشم ما با تمام ظرافت و پیچیدکی فقط طول موجهای خاص درمحدوده ای معین را درک می کند.
چشم انسان فقط میتواند بین 430 تا 770 تراهرتز را ببیند و گوش‌های ما فقط می‌توانند صدای بین 20 هرتز تا 20 کیلوهرتز را بشنوند. این بدان معنی است که ما فقط میتوانیم کسری از طیف نور و صدا را ببینیم و بشنویم. احتمالاً چیزهای خیلی بیشتر در اطراف ما وجود دارد که ما نه میتوانیم آنها را ببینیم و نه بشنویم.
پس جهان هستی همین نیست که ما حس می کنیم!

#سال_نوری #نور #زمین #زیبا #شب #سفینه_فضایی #ماهواره #کهکشان #راه_شیری #منظومه_شمسی #سیاره #خواب #بی_انتها #بی_نهایت #بی‌انتها #بی‌نهایت #سیاه_چاله #جاذبه #حیرت #خدا #کیهان #جهان_هستی #ایستگاه_فضایی #ناسا #انرژی_مثبت #فرازمینی #فرا_زمینی_ها #قانون_جذب #موجودات_فضایی #تمدنهای_فرازمینی
https://www.instagram.com/p/CMUotSBHRgw/?igshid=1gfskn2fp2ev6
در توضیح جهان هستی با مفهوم میلیونها سر و کار داریم و البته میلیاردها! برای بیان وسعت و عظمت جهان هستی و فواصل ستارگان و کهکشانها از میلیونها و میلیاردها سال نوری صحبت می‌شود؛ اما اینکه چه فرقی بین میلیون سال نوری و میلیارد سال نوری وجود دارد به این راحتب نیست. همانطور که درک واقعی مفهوم سال نوری نیز برای ذهن بشر قابل درک و ملموس نیست...

#سال_نوری #نور #زمین #میلیون #میلیارد #سفینه_فضایی #ماهواره #کهکشان #راه_شیری #منظومه_شمسی #سیاره #ستاره #ماه #خواب #عجیب #جالب #سیاه_چاله #خورشید #جاذبه #انشتین #آسمان #حیرت #خدا #کیهان #جهان_هستی #ایستگاه_فضایی #ناسا #تلسکوپ #هابل
https://www.instagram.com/p/CMeQKuTn1JO/?igshid=n0vcem92ufp3
✍️نکات مهم و کاربردی برای تهیه #تحقیق علمی

🔵 منابع #روش_تاریخی

📌تعدادی از منابع تحقیق تاریخی بدین شرح است:

الف- منابع نوشته ها:
مدارکی هستند که به صورت کتابهای نوشته شده می باشند و در رابطه مستقیم با پدیده و واقعه مورد بررسی قرار دارند. برای نمونه می توان به کتابها، فرمان ها، پرونده های اداری، تابلو های خطاطی، آرای دادگاه ها، گزارش جلسه ها، گزارش های رسمی، وصیتنامه ها، قراردادها، قباله ها، کتیبه ها و سنگ نوشته ها، استشهادها، اظهارنامه ها، اعلان ها، صورت حساب ها، گزارش های تحقیقی، روزنامه ها، مجلات، شرح وقایع تاریخی، وقایع سالنامه ها، زندگی نامه اشخاص، شرح خاطرات، نامه ها، یادداشت های روزانه، اسناد تاریخی و سفرنامه ها که بصورت عمده خود فرد یا ناظر یا کاتب حاضر آنها را به رشته تحریر در آورده است و به طوری کلی از اعتبار بالایی بر خور دارند.

ب- منابع شفاهی:
این منابع شامل مطالبی هستند که اکثراً سینه به سینه و از نسلی به نسل دیگر منتقل شده یا در خاطرات مردم قرار دارند و از حافظه ها گرفته می شوند. منابع عمده در این مورد عبارت اند از: تصانیف و اشعار، خاطره ها، نقل قول هایی که بر اساس شنیده هایی است که از حادثه یا پدیده ای نقل شده باشد، سخنرانیها، مصاحبه ها و مذاکرات و مجادلات و گفتوگوهایی که در باره مسأله صورت گرفته و ثبت شده و بعداٌ استخراج گردد، آداب وسنن جامعه که برای تصویر وقایع تاریخی و فرهنگی مورد استفاده قرار می گیرد، لطیفه هایی که بر سر زبان هاست، داستانها، افسانه ها، اساطیر، ضرب المثلها و سنن ملی.

ج- منابع هنری:
این منابع بناهایی هستند که در دوره های تاریخی ساخته شده و هنوز بصورت آثار باستانی باقی مانده اند و حاوی اطلاعات خوبی از ویژگیهای دوره تاریخی احداث بناها هستند. مانند: ساختمانها، کاخها، پلها، جاده ها، کنده کاریها، نقوش ساختمانی، مقبره ها، سنگ قبر ها، زیارتگاها، کاروانسراها، آب انبارها، قلعه ها و نظایر آنها از این مقوله اند. در این زمینه می توان از نقاشی های تاریخی و مجسمه های تاریخی نام برد.

د- وسایل مادی:
این منابع اجسامی هستند که از دوره های تاریخی باقی مانده اند و باستان شناسان با تجربه و تحلیل آنها می توانند ویژگیهای زمان مربوط را تصویرسازی کنند و منبع خوبی برای مطالعات تاریخی فراهم آورند. این منابع عبارت اند از: سفال ها(ظروف گلی)، سکه ها، پرده های نقش دار، آلات ابزارو ادوات، کتیبه ها و امثال آنها که بهترین مثال برای منابع مادی هستند.


🔵به کانال «آموزش روش تحقیق» بپیوندید👇👇👇
https://hottg.com/raveshhayetahghigh
✍️نکات مهم و کاربردی برای تهیه #تحقیق علمی

🔵 #نقد #اسناد
محقق تاریخی با تکیه براسناد و مدارک ومنابع تهیه آنها می تواند اطلاعات را برای تجزیه وتحلیل جمع آوری کند، بنابراین، مهمترین وطیفه او بررسی نقد و ارزیابی سند است تا از این طریق اعتبار آن نزد او تایید شود و با اطمینان خاطر بتواند به آن اتکا نماید. به این اقدام نقد سند گفته می شود که بر دو گونه است: نقد بیرونی و نقد درونی

1⃣نقد بیرونی :
محقق حقیقی بودن و اصالت سند را مورد بررسی قرار می دهد. یعنی اینکه آیا سند مربوط به واقعه است یا خیر؟ ویا احتمال جعلی بودن وجود ندارد؟ محقق تاریخی باید سند را باسایر اسناد و شواهد تاریخی مربوط مقایسه نماید؛ به گونه نمونه: او باید امضأ و مهر، تارخ، گونه خط، نوع جوهر به کار گرفته، گونه کاغذ، پوست یا چرم یا چوپ وغیره، گونه کلیمات، سبک نگارش وغیرآن را مورد بررسی و ارزیابی قرار دهد و آن را با سایر اطلاعات مربوط به شخص، واقعه یا تکنولوژی دوره مربوط به سند مقایسه نماید و از صحت تعلق مواد جمع آوری شده در مطابقت با موضوع اطمینان حاصل نماید.

2⃣نقد درونی
پس از اطمینان از صحت ارتباط سند با موضوع مورد بررسی، ارزیابی محتوای مطالب مطرح میشود که آیا اطلاعات صحیح است و تصویر درستی از موضوع یا واقعه را ارائه می دهد؟ آیا مطالب آن با موازین عقلی تطبیق می شود؟ ایا در بیان واقیعت غلو نشده است؟ آیا سند تحت فشار و احساس ترس یا تحریف گونه نویشته نشده است؟ آیا سند واقیعت را وارونه جلوه نمی دهد؟

📚به طور کلی نقد بیرونی ودرونی اسناد موارد زمانگیر و پرهزینه است، ولی جز این چاره ای نیست؛ زیرا نتایج تحقیق بر پایه این اسناد شکل می گیرد و اگر روایی انها مورد تایید واقع نشود، تحقیق اعتبار نخواهد داشت.

🔵به کانال «آموزش روش تحقیق» بپیوندید👇👇👇
https://hottg.com/raveshhayetahghigh
اگر به مباحث جهان هستی علاقمندید برای دیدن ویدئوها و پیگیری مطالب، پیج زیر را در Instagram دنبال کنید!

https://www.instagram.com/jahaneehasti?r=nametag
پائول دیویس فیزیکدان و کیهان‌شناس بزرگ و استاد دانشگاه ایالتی آریزونا است. مطالعات او بیشتر در زمینه کیهان‌شناسی، نظریه میدان کوانتومی و اخترزیست‌شناسی می‌باشد.
پاول دیویس در بخشی از کتاب بنیانی علمی برای جهان عقلانی می‌گوید:
معمای آغاز کیهان قلمرویی است که در آن، دانشمندی که به خدا باور ندارد احتمالا احساس آرامش نمی‌کند...

#پائول_دیویس #سال_نوری #زمین #زیبا #علم #سفینه_فضایی #ماهواره #کهکشان #راه_شیری #منظومه_شمسی #انرژی #انرژی_تاریک #ماه #فیزیک #عجایب #انسان #سیاه_چاله #بیگ_بنگ #جاذبه #ارتعاش #مهبانگ #انرژی_مثبت #خدا #کیهان #جهان_هستی #ایستگاه_فضایی #ناسا #تلسکوپ #هابل #نجوم
https://www.instagram.com/p/CMpT65GHucO/?igshid=1j0a6lrajf7x3
✍️نکات مهم و کاربردی برای تهیه #تحقیق علمی

🔵تحقیقات #در_حدود_وسیع و تحقیقات #ژرفانگر

1⃣تحقیقات در حدود وسیع
تحقیقات در حدود وسیع روش عمده است که در مطالعات و تحقیقات اجتماعی مورد استفاده قرار می گیرد. محقق در اینگونه مطالعه از روش نمونه گیری استفاده می کند. تحقیقات در حدود وسیع عبارت از مشاهده جوامع اطراف و جوانب موضوع است و در این تحقیق با جوامع وسیع و گسترده مواجه هستیم. محققان در بسیاری از مواقع ناچار به استفاده از روش درحدود وسیع هستند. برای نمونه، فرض کنیم در یک تحقیق درصدد هستیم تا از نظر شهروندان یک شهر راجع به مسئله خاص مطلع شویم و چون با جمعیت وسیع روبرو هستیم ناگزیزیم ازاین روش استفاده کنیم.

2⃣تحقیقات ژرفانگر
این روش خصوصا در جوامع محدود و گروه های کوچک مورد استفاده قرار می گیرد. پژوهشگر با مطالعه خاص و وسعت محدود قادر به بررسی عمیق موضوع موردنظر می شود. این روش در مردم شناسی بیشتر مورداستفاده قرار می گیرد. برای مثال، اگر مطالعه درباره روستا، عشایر یا قشر خاصی از جامعه موردنظر باشد این تحقیق مورد استفاده قرار می گیرد.

♻️تحقیقات ژرفانگر از دو فن مونوگراف یا تک نگاری و مطالعه موردبرگزیده استفاده می کند:

💎مونوگراف (تک نگاری)
فن مونوگراف و یا تک نگاری عبارت است از مطالعه یک گروه کوچک از جمعیتی با جنبه های معنوی، فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و غیره مانند: مکتب، دانشگاه، دانشسرا، مدرسه، و کتابخانه که یک واحد اجتماعی است. در این شیوه می توان از معلومات کلی تر آغاز کرد سپس به مطالعات جزئی رسید. نقطه قوت این فن در این است که به وسیله آن علاوه بر رسیدن به یک سلسله از واقعات، ارتباط بین مسائل نیز روشن می گردد. به طور مثال، وقتی ما از اوضاع اقتصادی،جغرافیایی، آداب ، رسوم و مسائل تاریخی روستائی مطلع شویم پدیده اجتماعی موردنظر به طور کاملتر میتواند موردبررسی قرار گیرد.

💎فن مطالعه موردبرگزیده
دراین مورد پژوهشگر سعی می کند یک مورد خاص را به عنوان یک مورد مستقل در نظر بگیرد و آنرا از جمیع جهات موردبررسی قرار دهد. مورد تحقیق ممکن است فرد، خانواده یا بخش وسیعتری از اینها باشد.در این بررسی سعی می کنیم یک موجود را به عنوان یک کل تلقی کنیم و شرایط و اوضاع گوناگون حیات آنرا شناخته و سپس تغییر و دگرگونی آنرا در طی زمان مطرح نمائیم.
مصاحبه در تحقیقات ژرفانگر برای جمع آوری معلومات کاربرد بیشتری دارد. در برخی تحقیقات روش پنهانگر و ژرفانگر مورد استفاده قرار می گیرد و حاصل بررسی ها تکمیل می شود.

🔵به کانال «آموزش روش تحقیق» بپیوندید👇👇👇
https://hottg.com/raveshhayetahghigh
آموزش روش تحقیق pinned «اگر به مباحث جهان هستی علاقمندید برای دیدن ویدئوها و پیگیری مطالب، پیج زیر را در Instagram دنبال کنید! https://www.instagram.com/jahaneehasti?r=nametag»
✍️نکات مهم و کاربردی برای تهیه #تحقیق علمی

♻️ #مشاهده از روشهای #گردآوری معلومات - 1

🖌با آنکه روش های خاص گرآوری و تحلیل نمونه در شاخه های گوناگون بررسی جامعه شناسی و علوم اجتماعی با یکدیگر تفاوت دارد اما در بیشتر تحقیقات علوم اجتماعی به دو روش گردآوری معلومات صورت می گیرد.

📖روش تحقیقات ساحه کار که آنرا مشاهده با مشارکت نیز می گویند.
📖 شیوه سروی یا روش پیمایش

💎پژوهشگر درساحه کار با گروه یا جامعه مورد مطالعه زندگی می کند و ممکن است نقش مستقیم در فعالیت های آنها به عهده بگیرد و مشاهده شود.
اما شیوه سروی یا پیمایش عبارت است از گردآوری انواع مختلف معلومات درباره یک محل یا اجتماع که می توان در آن از روش های مختلف چون مشاهده بررسی و مصاحبه استفاده کرد‌.

💻🔍📚مشاهده
مشاهده اولین گام در راه تحقیقات اجتماعی است. انسان از راه حواس خود به اطلاعات زیادی دست می یابد و از واقعیات زیادی آگاهی حاصل می کند. کسب اطلاعات از واقعیات به واسطه حواس را مشاهده مطلق می نامند.
یک مشاهده ساده نخستین گام بر علم مبحث علمی است. انسان در اکثر اوقات به مشاهده پدیده ها می پردازد ولی تقریباً اکثر مشاهدات سطحی بوده و در تحقیقات علمی نمی توان به آن متکی بود.
همه افراد بشر پیوسته در حال مشاهده کردن می باشند اما مشاهده علمی در راه هدف و موضوع مشخص انجام می گیرد و با مشاهده معمولی متفاوت است. مشاهده گر باید ارتباط مناسب برقرار کند و بداند که چگونه ببیند؟ چه چیزراببیند؟ وچگونه یادداشت کند؟

📌اهمیت مشاهده
1⃣با این کارثبت وقایع درحین وقوع امکان دارد
2⃣چون پژوهشگر خود در جریان موضوع قرار می گیرد به مطالب جمع آوری شده می تواند اطمینان بیشتری کند.
3⃣گاهی تحقیق روی بعضی مسائل از طریق دیگر امکان ندارد و باید مشاهده حتمی صورت گیرد مانند بیماران روانی، بیسوادان، حوادث طبیعی، رشد گیاهان، جانوران و انسان
4⃣پژوهشگر قبل ازتحقیق به فراهم آوری موجبات همکاری در موضوعات مورد مطالعه نیاز دارد مانند استفاده از امکانات فیلمبرداری ، ضبط صدا ویدیو وغیره به شرط اینکه مانع رفتار طبیعی افراد مورد مطالعه نشود.
اگر مشاهده گر نتوانسته باشد که تمام مواد و مطالب را در وقت مشاهده یادداشت نماید در فرصت و زمان مناسب می تواند یادداشت های خود را با فیلم ها، عکسها، صداها، بازدید، تنظیم و تکمیل کند.

🔵به کانال «آموزش روش تحقیق» بپیوندید👇👇👇
https://hottg.com/raveshhayetahghigh
فلسفه می‌گوید؛
جهان نمی‌تواند علتِ خود باشد،
چون هیچ‌ چیز قادر به ساختنِ خود نیست
اگر چیزی، علتِ خود باشد یعنی
آن چیز قبل از ایجاد خود وجود داشته و
این از نظر منطق، ممکن نیست

#فلسفه #فیزیک #منطق #خدا #کیهان #جهان_هستی
#شفق_قطبی #سال_نوری #زمین #زیبا #شب #سفینه_فضایی #ماهواره #کهکشان #راه_شیری #منظومه_شمسی #سیاره #ستاره #جالب #سیاه_چاله #خورشید #جاذبه #انشتین #آسمان #حیرت #ایستگاه_فضایی #ناسا #تلسکوپ #هابل #پرتوهای_کیهانی
https://www.instagram.com/p/CNAcwZLnR8a/?igshid=1au0axfr8e5es
✍️نکات مهم و کاربردی برای تهیه #تحقیق علمی

♻️ #مشاهده از روشهای #گردآوری معلومات - 2

🔵انواع مشاهده / #مشاهده_اکتشافی و #مشاهده_غیر_اکتشافی

مشاهده را می توان برای انواع مختلف هدف ها تحقیقی بکار برد مثلا ممکن است از مشاهده استفاده انکشافی کرد یا اینکه مشاهده برای جمع آوری اطلاعات تکمیلی به منظور تغییر تفسیر و تحلیل نتایج باشد. مشاهده گاهی بوسیله روش های دیگر بدست آمده است و گاهی هم از مشاهده به عنوان روش اصلی جمع آوری اطلاعات استفاده می شود.

مشاهده اکتشافی
مشاهده بدون اینکه ازقبل مواردی را برای مشاهده درنظر بگیرد به عمل مشاده دست می زند و به عبارت دیگر، بدون هیچگونه برنامه قبلی به صورت نامنظم آنچه را مشاهده کرده است یادداشت می کند. این نوع مشاهده در مواردی که هنوز پژوهشگر تحقیق خود را شروع نکرده است به عنوان مقدمه تحقیق استفاده می شود و به نحوی زمینه ساز پیدایش فرضیه ها در تحقیق است.
برخی اوقات مطالعه اکتشافی به طور اتفاقی و طی یک حادثه پیش می آید.
تاریخ علم مملو از اکتشافاتی است که حاصل مشاهدات تصادفی می باشد و با هدف پیش بینی شده تحقیق رابطه نداشته اند.
استفاده دیگری از اینگونه مشاهده در مواقعی است که اطلاعات لازم درباره پدیده اجتماعی موردنظر در اختیار نباشد به طوری که پژوهشگر نتواند از روش های دیگر مشاهده یا مصاحبه اطلاعات لازم را بدست آورد. در مشاهده اکتشافی بنابر هدف تحقیق و نظم لازم ممکن است مشاهده کننده به عنوان ناظر عمل کند و از وجود او اطلاع نداشته باشد و یا اینکه حضور و شرکت او در صحنه مشاهده بدون مانع انجام گیرد.

مشاهده غیراکتشافی
این نوع مشاهده در تحقیقات اجتماعی بیشتر مورد توجه است. مشاهده غیراکتشافی دارای طرح و نقشه قبلی است و در آن مشاهده کننده موارد مشهور موردنیاز را یاداشت می کند و آن را ثبت می نماید. مشاهده کننده در مشاهده غیراکتشافی (مانند مشاهده اکتشافی) می تواند داخل واقعه باشد و یا می تواند به عنوان ناظر خارج از واقعه مورد مطالعه را مشاهده نماید.

🔵به کانال «آموزش روش تحقیق» بپیوندید👇👇👇
https://hottg.com/raveshhayetahghigh
این ویدئو را با دقت تماشا کنید و از این به بعد، هر یک بار که پلک زدید به این فکر کنید که؛ در کسری از ثانیه که شما پلک زدید، چه اتفاقات عجیب و بزرگی در جهان هستی روی داده و جهان تا چه اندازه تغییر کرده است!
آری! همه این اتفاقات شگفت‌انگیز در جهان در یک چشم برهم زدنی اتفاق می‌افتد...

#چشم #چشم_برهم_زدن #نجوم #سیاهچاله #پرتوهای_کیهانی #اشعه_ایکس #شفق_قطبی #سال_نوری #زمین #زیبا #سفینه_فضایی #ماهواره #کهکشان #راه_شیری #منظومه_شمسی #سیاره #ستاره #جالب #سیاه_چاله #خورشید #جاذبه #آسمان #حیرت #خدا #کیهان #جهان_هستی #ایستگاه_فضایی #ناسا #تلسکوپ #هابل
https://www.instagram.com/tv/CNEtFmPnraJ/?igshid=13ujja0amrfph
✍️نکات مهم و کاربردی برای تهیه #تحقیق علمی

♻️ #مشاهده از روشهای #گردآوری معلومات - ۳

🔵انواع مشاهده/مشاهده #غیرمستقیم و مشاهده #مستقیم

📚مشاهده غیرمستقیم:
در این روش که به روش تاریخی نیز معروف است پژوهشگر اجتماعی تکیه به اسناد مدارک به مطالعه جوامع وپدیده ها دور از دسترس به خصوص وقایع و امور گذشته می پردازد و آن ها را نوعی باز سازی میکند به طوری که وقایع را از خلال اسناد و مدارک مکتوب و گزارش سیاحان و مورخان و یا از آثار واپسین باقی مانده مورد بررسی قرار داده واز این طریق می تواند تا حدی به ریشه یابی آداب رسوم ونهادهای اجتماعی جامعه معاصر دست یابد تا در نتیجه به کشف و قانون مندی ها پدیده های اجتماعی مورد مطالعه برسد.

📚مشاهده مستقیم:
در این مشاهده که گاهی آن را مشاهده ساحه نیز می گویند پدیده زنده و قابل دسترس مورد توجه بوده پژوهشگر با استفاده از فنون مختلف درباره امر موردنظر اطلاعات لازم را جمع می نماید. این نوع مشاهده به مشاهده ژرفائی و مشاهده حدود وسیع تقسیم میشود.

الف – مشاهده ژرفائی: در این نوع مشاهده هدف پژوهشگر و رود به ژرفا و عمیق پدیده های اجتماعی است بنابراین موضوع مطالعه را امر محدود و مشخص قرار می دهد و سعی می کند پدیده موردنظر را عمیقا و به تفصیل مورد توجه قرار دهد تا به ژرفای اندیشه ها پی برده و پیوندهای موجود بین امور اجتماعی در قلمرو محدود و مشخص پی برد. محقق در این نوع مطالعه خود با افراد آن جامعه زندگی می کند و به آداب رسوم و روش های عادی زندگی آنها علاقه و پایبندی نشان می دهد. مشاهده ژرفائی را مشاهده مشارکتی نیز نام داده اند.

ب- مشاهده حدود وسیع: این نوع مشاهده از رایجترین انواع روش تحقیق میباشد که هدف آن جمع آوری معلومات لازم در پهنه جامعه ها و گروه های بزرگ وجمعیت های گسترده می باشد. در این روش مسائلی چون نهادهای اجتماعی، آداب رسوم سازمان های اجتماعی و امور سیاسی و اقتصادی جامعه مورد نظر قرار می گیرد و از آن جا که موضوع آن وسیع پراکنده در پهنه جامعه است از عمق و ژرفای آن کاسته می شود ولی با این همه دارای اعتبار قابل ملاحظه ای می باشد. مشاهده پهنائی یا در حدود وسیع در جمع آوری اطلاعات بیشتر به دنبال جنبه هائی کمی پدیده های اجتماعی است. در این روش پژوهشگر سعی می کند اطلاعات لازم را بصورت آماری به وسیله پرسشنامه و مصاحبه جمع آوری نماید‌.
در مجموع مشاهده در حدود وسیع یا پنهائی دارای سه مرحله است:
-نمونه گیری به گسترده بودن موضوعات موردنظر
-تهیه پرسشنامه ومصاحبه
-تجزیه و تحلیل محتوای پرسشنامه و استخراج نتایج بدست آمده.

🔵به کانال «آموزش روش تحقیق» بپیوندید👇👇👇
https://hottg.com/raveshhayetahghigh
✍️نکات مهم و کاربردی برای تهیه #تحقیق علمی

♻️ #مشاهده از روشهای #گردآوری معلومات - 4

🔵عوامل موثر در مشاهده
منظور عواملی است که در مشاهده کننده تأثیر می گذارد. این عوامل عبارت اند از:
الف – فرد پژوهشگر
ب – تحقیق
ج- میدان تحقیق.

الف- فرد پژوهشگر
بر پژوهشگر لازم است این عوامل را شناخته و به تأثیر هریک از آن ها در مسائل تحقیق و اثرپذیری خویش از این عوامل آگاه و هوشیار باشد. بعضی از این عوامل عبارت اند از:
🔍 تمایلات شخصی
🔍 زیرکی تیزهوشی
🔍 عوامل فرهنگی منظور از عوامل فرهنگی مانند طبقه اجتماعی ومحیط موثر بر مشاهده گر است
🔍 دانش پژوهشگر در موضوع.

ب – هدف تحقیق : دقت و تعمق بر حسب هدف و موضوع تحقیق تغییر می یابد.

ج – ساحه یا میدان تحقیق: هدف مطالعه هر چه باشد پژوهشگر همواره با این پرسش ها روبرو است. چه چیز را باید مشاهده کرد؟ برای اطمینان درباره دقت و صحت مشاهدات چه باید کرد؟ چگونه باید ثبت کرد...

🔵به کانال «آموزش روش تحقیق» بپیوندید👇👇👇
https://hottg.com/raveshhayetahghigh
HTML Embed Code:
2024/04/19 08:40:51
Back to Top