TG Telegram Group Link
Channel: علوم سیاسی
Back to Bottom
قانون و فرمان چه تفاوت هایی دارند؟!/مهران صولتی


▫️بعد از این که مجلس یازدهم تلاش های خود برای تصویب قانون حجاب و عفاف را آغاز کرد و همه ارکان حکومت از لزوم تن دادن شهروندان به قانون سخن گفتند، دوگانه ای به نام قانون یا فرمان در فضای مجازی مطرح شد که مناقشه ای جدی درباره این مسئله تلقی می گردد.

▫️انقلاب مشروطه به دنبال تبدیل فرمان به قانون بود تا بتواند خودکامه‌گی سلطان را مهار کرده،  قدرت او را مشروط به ضوابطی نماید که نمایندگان ملت آن را تعیین کرده اند. مجلسی که حاصل انتخاباتی آزاد، عادلانه و رقابتی بوده و اعضای آن می توانستند مطالبات اقشار و طبقات مختلف جامعه را نمایندگی کنند.

▫️اما اوضاع چندان بر وفق مراد پیش نرفت و استبداد در ادوار بعد و در جامه های رنگارنگ بازتولید شد. اکنون اما با این پرسش مواجه شده ایم که مصوبه مجلس درباره حجاب اجباری فرمانی حکومتی است که در زرورق قانون پیچیده شده یا قانونی است که از اعتبار حقوقی برخوردار می باشد؟ این یادداشت می کوشد تا برخی از تفاوت های این دو‌ مقوله را فهرست نماید:


▪️ قانون زاده دوران مدرن است ولی فرمان مربوط به عصر پیشامدرن!

▪️ قانون برخاسته از اراده ملی است ولی فرمان ناشی از اراده حکمران!

▪️ براساس قانون همه ساکنان یک سرزمین شهروند هستند ولی مطابق فرمان رعیت اند!

▪️ قانون همه شهروندان را برابر می داند ولی فرمان برخی را برتر از دیگران می بیند!

▪️ قانون به شهروندان حق نصب، نقد و عزل حاکمان را می دهد ولی فرمان آن ها را از این حقوق محروم می کند!

▪️ مطابق قانون همه شهروندان صاحب حق اند و بر اساس فرمان همه رعایا واجد تکلیف!

▪️ قانون عام و استثنا ناپذیر است در حالی که فرمان خاص و استثنا پذیر!

▪️ فرآیند تصویب قانون معین و شفاف است ولی روند وضع فرمان ناگهانی و پنهانی!

▪️ قانون برای توجیه خود مبتنی بر دلایل حقوقی است ولی فرمان برای تحمیل خود متکی بر علل دینی، امنیتی و ایدئولوژیک!

#قانون
#فرمان

🅾 @po_science
جامعه بی‌طبقه توحیدی! /فرهاد قنبری


جامعه «بی‌طبقه توحیدی» اصطلاحی بود که قبل از انقلاب سال پنجاه و هفت، در میان شورشیان آرمانخواه و چریک‌ها دهان به دهان می‌چرخید و نوید بهشتی پر از خوشبختی را می‌داد..

نویدی که تصور و رویای آن، شوق وافری در حاملان این ایده به و جود می‌آورد و آنها را غرق در رویاهای زیبایشان می‌کرد.

اصطلاح جامعه بی‌طبقه توحیدی اولین بار، توسط بنیانگذاران مجاهدین خلق استفاده شد و کم کم به گفتمان عمومی جامعه راه یافت.

حاملان این گفتمان، جامعه ای را تصویر می‌کردند که در آن همه، به صورت یکدست و  در صفوف به هم پیوسته، توحید و خداپرستی را سرمشق خود قرار داده و به اندازه توان خود، کار کرده و به اندازه نیازشان می‌بردند.

برداشت آنها از روان و ذات انسان، برداشتی بسیار ساده، سطحی و رمانتیک بود، برداشتی که در آن قرار بود انسانها به تمام غرایز خود از قبیل شهرت، قدرت، طمع، جاه طلبی، شهوت و غیره پشت پا بزنند و دوشادوش سایر برادران و خواهران دینی خود، به ریسمان الهی چنگ بیندازند و در گوشه دنجی از سفینه نجات الهی، قناعت و صبر پیشه کرده و برای خوشبختی دیگران از هیچ تلاشی فروگذار نباشند.

شورشیان آرمانخواه نمی‌دانستند که ابتدا برای رسیدن به جامعه «توحیدی» باید جمعیت کثیری از مردم را که نگاه غیرتوحیدی دارند، یا هدایت کرده یا از بین ببرند
و سپس به جان افرادی که به جامعه «بی‌طبقه» اعتقادی ندارند، بیافتند و آنها را نیز یا هدایت کرده یا قلع و قمع کنند
و آرمانشهر خود را بر روی تلی از نعش و خون (شبیه آرمانهشر سوسیالیستی استالین یا جامعه نژاد خالص هیتلری) بسازند.

امروز با گذشت بیش از چهار، پنج دهه از آن شعارها و نگاهها، می‌توان با لبخندی تلخ به سادگی حاملان چنین تفکراتی نگریست.

جامعه‌ای که می‌خواست در آن طبقه اقتصادی و تبعیض‌های اجتماعی را از بین ببرد، به یکی از طبقاتی‌ترین جوامع دنیا تبدیل شده است و رانت و فساد اقتصادی از هر سو سربرآورده است.

#علوم_سیاسی

🅾 @po_science
🔰 دکتر کریم مجتهدی، فیلسوف ایرانی درگذشت

▫️دکتر کریم مجتهدی، استاد پیشکسوت فلسفه در ۹۳ سالگی از دنیا رفت.

▫️خانواده کریم مجتهدی صبح امروز (دوشنبه، ۲۵ دی‌ماه‌) اعلام کردند این استاد فلسفه و نویسنده کتاب‌های فلسفی از دنیا رفته است.

▫️مراسم تشییع پیکر مجتهدی، فردا (سه‌شنبه، ۲۶ دی‌ماه) از ساعت ۹ صبح در ساختمان مرکزی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار می‌شود و سپس پیکر او برای خاکسپاری به سمت بهشت زهرا (س) منتقل خواهد شد.

▫️کریم مجتهدی متولد دهم شهریور ۱۳۰۹ در تبریز بود.

#علوم_سیاسی

🅾 @po_science
پیرمردها اعلام جنگ می کنند. اما این جوانان هستند که باید بجنگند و بمیرند.

👤هربرت هوور

#علوم_سیاسی

🅾 @po_science
ایدئالیسم افلاطونی و رئالیسم ارسطویی در مکتب آتن!

▫️مکتب آتن، (School of Athens)، یکی از معروفترین آثار نقاش رنسانس ایتالیایی، رافائل (1483-1520 م) است که در خلال سالهای 1509 و 1511 میلادی به عنوان بخشی از نقشهای دیواری کاخ پاپ در واتیکان خلق شده‌است.

▫️این اثر به عنوان شاهکار رافائل و تجسمی تمام عیار از روح کلاسیک دوران اوج رنسانس (High Renaissance) شناخته می‌شود، زمانی که پاپ جولیوس دوم به تشویق هنرمندان بزرگی چون رافائل، لئوناردو داوینچی، دل سارتو و میکل آنژ پرداخت و شهر رم، عملاً جایگزین شهر فلورانس در تمرکز آثار هنری اروپا در طول سالهای رنسانس شد.

▫️در این اثر، چهره‌های مختلفی از مشهورترین فلاسفه یونان باستان، دانشمندان و دیگر شخصیتهای شناخته شده به تصویر کشیده شده‌اند.

▫️به دلیل این که خود رافائل به طور صریح به نام شخصیتهای موجود در اثر اشاره نکرده‌است و یا منبع مشخصی درباره این اثر و نامگذاری شخصیتهای آن وجود ندارد، تشخیص آنها همواره با شبهاتی همراه بوده‌است، با این حال توافقی کلی در نامگذاری این عده وجود دارد.

▫️به عبارت دیگر، از سقراط، افلاطون و ارسطو تا فیثاغورث، اپیکورس، زنون رواقی، بطلمیوس، اقلیدس، زرتشت و ابن رشد، همگی در این عکس یادگاری باستانی دیده می‌شوند.

▫️این نقاشی در کاخ واتیکان ٬ محل اقامت پاپ قرار دارد. شیوه نقاشی فرسک (Fresco) نامیده می شود که بدلیل شیوه خاص اجرای آن به بخشی از دیوار تبدیل شده و برای مدتها باقی می ماند.

▫️در مرکز نقاشی افلاطون (سمت چپ) و ارسطو (سمت راست) قرار دارند. افلاطون با دست به بالا اشاره کرده است که کنایه ای است از تمایل او به امور فراتر از واقع و ایدئالها است.

▫️در مقابل ارسطو با انگشت به پایین اشاره کرده است که نشان دهنده واقعگرایی او در فلسفه است. رافائل می خواهد نشان دهد که افلاطون بیش از همه به دنیای خیالی توجه داشته است و ارسطو به واقعیت و آنچه در اطراف او می گذرد. در دست افلاطون رساله تیمائوس قرار دارد.ارسطو کتاب اخلاق نیکوماخوس را به دست گرفته است.

▫️سمت چپ افلاطون سقراط با چند تن از دوستان خود در حال انجام مباحثاتی است که در تاریخ فلسفه به گفتگوهای سقراطی مشهور است. نکته جالب توجه اینجاست که در سمت چپ یکی از شاگردان سقراط اسکندر مقدونی است.

#علوم_سیاسی
#مکتب_آتن

🅾 @po_science
حضرت امیر (ع) درباره شاخص سنجش خیانت اقتصادی یک مسئول حکومتی:

▫️«دَخَلْتُ بِلَادَکُمْ بِاَشْمَالِی هَذِهِ وَ رِحْلَتِی وَ رَاحِلَتِی ها هِیَ فَاِنْ اَنَا خَرَجْتُ مِنْ بِلَادِکُمْ بِغَیْرِ مَا دَخَلْتُ فَاِنَّنِی مِنَ الْخَائِنِینَ»

▪️با این لباسی که بر دوش دارم و این مرکبی که بر آن سوار هستم، داخل شهر شما شدم. پس اگر از شهرتان خارج شدم و به غیر از چیزهایی که با آن وارد شدم، چیز دیگری داشتم، همانا من از خیانتکاران هستم.

© منبع: وسائل الشیعه، ج ۱۱، ص ۸۳

#علوم_سیاسی
#خیانت

🅾 @po_science
پنج دولت افلاطون

▫️پنج دولت افلاطون گونه‌ای دسته‌بندی است که افلاطون در رسالهٔ جمهور مطرح کرده‌است و حکومت‌های ممکن را به پنج دسته تقسیم‌بندی می‌کند. افلاطون همچنین در هم‌ارزی هر یک از این حکومت‌ها، فرد انسانی ویژه‌ای را قرار می‌دهد و به شباهت‌های حکومت و فرد همتراز آن می‌پردازد. گفتنی است که هرچه این فهرست پیش تر برود فاصله از حکومت ایده‌آل و مطلوب افزایش می‌یابد.

#علوم_سیاسی
#افلاطون
#دولت

🅾 @po_science
پنج دولت افلاطون

▫️پنج دولت افلاطون گونه‌ای دسته‌بندی است که افلاطون در رسالهٔ جمهور مطرح کرده‌است و حکومت‌های ممکن را به پنج دسته تقسیم‌بندی می‌کند. افلاطون همچنین در هم‌ارزی هر یک از این حکومت‌ها، فرد انسانی ویژه‌ای را قرار می‌دهد و به شباهت‌های حکومت و فرد همتراز آن می‌پردازد. گفتنی است که هرچه این فهرست پیش تر برود فاصله از حکومت ایده‌آل و مطلوب افزایش می‌یابد.

▪️▪️حکومت‌ها به ترتیب شکل‌گیری و تعالی

1⃣آریستوکراسی
حکومت مثالی افلاطون در ردهٔ حکومت‌های آریستوکراسی قرار می‌گیرد و انسان هم ارز این حکومت همان فیلسوف شاهی است که می‌باید زمام امور جامعه را در دست داشته باشد.

2⃣ تیموکراسی
چنان‌که در آرمانشهر افلاطون اصول زاد و ولد درست، رعایت نشود؛ در میان طبقهٔ زمامدار فرزندانی با نژاد پست‌تر تولید می‌شوند و آن‌ها هم به نوبه خود به کشمکش با نژاد طلایی و اصیل می پردارند و با زور مردم را به سمت خود می‌کشانند. در نتیجه اصالت به «تفاخر» و زور داده می‌شود و حکومت تایموکراسی شکل می‌گیرد. انسان تیموکرات تندخو و خشن است اما در عین حال بری از همهٔ فضایل نیست.

3⃣الیگارشی
حکومت تیموکراسی برای زمان جنگ می‌تواند عملکرد خوبی داشته باشد اما برای دوران صلح کارساز نیست. در دوران صلح حاکمان به سمت جمع‌آوری ثروت می‌روند و قانون را به انحای گوناگون به نفع ثروتمندان تغییر می‌دهند و زمینهٔ برپایی حکومت الیگارشی را به وجود می‌آورند. این حکومت در زمان جنگ توان دفاع از کشور را ندارد. همچنین به نبردهای طبقاتی دامن می‌زند. انسان هم ارز این حکومت کسی است که به تقلید پدر به جمع‌آوری مال می‌پردازد.

4⃣دموکراسی
اختلاف طبقاتی و در نتیجه افزایش رباخواری و هرچه بیشتر به زیر بار وام‌های سنگین رفتن مردم عادی از یک سو و سستی و فرومایگی طبقات مرفه در اثر وفور نعمت از دیگر سو نهایتاً سبب بروز انقلاب پیروزمندانه‌ای از طرف توده‌های فرودست می‌شود و مساوات و آزادی را ایجاد می‌کنند. در این حکومت اندیشه‌های رنگارنگ در جامعه به وجود می‌آید و بی بند و باری رواج پیدا می‌کند. همچنین عامهٔ مردم ناآگاه به خود اجازه می‌دهند در مسائل زمامداری وارد شوند. فرد معادل این حکومت هوس‌های غیرضرور را به نیازهای ضروری برتری می‌نهد و به دنبال لذت جویی است.

5⃣استبداد
با این وجود افلاطون استبداد را پس از دمکراسی قرار می‌دهد. بدین ترتیب که در حکومت دموکراسی سه دسته مردم به وجود می‌آیند. دسته‌ای تنها توان بالایی دارند و همانند «زنبورهای نیش دارند»، دسته‌ای از نظم برخوردارند اما به دلیل نبود تربیت معنوی به ثروت اندوزی کشیده می‌شوند. دستهٔ سوم تودهٔ مردم هستند که هیچ‌یک از فضیلت‌های دو گروه نخست را ندارند. در نتیجه دستهٔ نخست با همراه کردن تودهٔ مردم خود را منجی و پیشوای ملت معرفی می‌کنند و به زور ثروت دستهٔ دوم و سپس تمام قدرت را تصاحب می‌کنند و سپس روز به روز از تودهٔ مردم فاصله می‌گیرند.

#علوم_سیاسی
#افلاطون
#دولت

🅾 @po_science
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
‌‏ چرخه "استبداد و انقلاب" در جوامع و کشورهای اسلامی به روایت زنده‌یاد ‌ #داود_فیرحی⁩.

🔹این سخنرانی و پیش‌بینی مربوط است به خرداد ۹۰، یعنی یکسال پیش از کودتا و سقوط دولت اخوان‌المسلمین در مصر.

#علوم_سیاسی
#استبداد
#انقلاب

🅾 @po_science
اعدام با توپ در دوره قاجار

اعدام با توپ در ایرانِ دورهٔ قاجار تا زمان مشروطه رونق داشت. ضعف نظامی و انتظامی قاجار در دهه‌های آخر حکومت باعث شده‌بود که دولتمردان به تنبیه‌های خشن روی بیاورند. چارلز جیمز ویلس، طبیب دربار ناصرالدین‌شاه، در مورد به توپ بستن یک محکوم می‌نویسد:

[محکوم] را به دهانهٔ لولهٔ یکی از توپ‌ها بستند.ابتدا شلاق مفصلی به پشتش زدند. پس از آن مردک توپچی سبیل کلفت با قدم‌های سنگین خود به سمت توپ رفت... توپ را آتش کرد ولی متأسفانه توپ عمل نکرد. معلوم شد هنوز آنطور که باید آن را پر از کهنه و باروت نکرده و نکوبیده‌اند. در نتیجه این کار مدتی طول کشید. طی این مدت محکوم بیچاره با چشمان نگران از حدقه خارج‌شده‌اش همچنان ناظر بر کار آنان بود. من با استفاده ازین فرصت خود را به ظل‌السلطان رساندم تا درخواست عفو محکوم بیچاره را از او بکنم. ظل‌السلطان که از قرار معلوم پی به مقصودم برده بود با زرنگی بدون اینکه به من مجال حرف زدن بدهد به منظور وقت‌گذرانی شروع به صحبت کردن از موارد دیگر نمود که ناگهان صدای انفجار شدیدی به گوشمان رسید که این دلیل بر قطعه‌قطعه شدن پیکر محکوم به‌توپ بسته بود.

🅾 @po_science
📸 طرح جلد هفته‌نامه ویک: بر جای پای استالین


◀️ چگونه پوتین به یک دیکتاتور مادام‌العمر تبدیل شد.


#علوم_سیاسی
#پوتین
#استالین


🅾 @po_science
ده درس حمله به اسرائیل

مهرزاد بروجردی، استاد علوم سیاسی و رئیس کالج هنر، علوم و آموزش دانشگاه علم و فناوری میزوری، آمریکا:

1⃣ جنگ سرد ۴۵ ساله ایران و اسرائیل خط قرمز خود را دوباره تعریف کرد.

2⃣ حمله بیش از انتظار جمهوری اسلامی ایران، محدودیت‌های بازدارندگی آمریکا را نشان داد.

3⃣ بازدارندگی اسرائیل تضعیف شد و نیاز اتکای آن به دفاع ایالات متحده برجسته‌تر شد.

4⃣ توانایی های نظامی جمهوری اسلامی ایران حالا در بوته یک راستی آزمایی جدی است.

5⃣ هزینه حمله نظامی به سفارتخانه‌ها در سراسر جهان افزایش یافت.

6⃣ حمایت از جمهوری اسلامی ایران در میان فلسطینی‌ها و جوامع عرب​ مسلمان، صرف نظر از نتیجه، افزایش یافته است.

7⃣ نفوذ جمهوری اسلامی ایران در امور خاورمیانه افزایش یافته است، مگر اینکه به چالش جدی کشیده شود.

8⃣ درک سیاست داخلی ایران کلید درک سیاست خارجی آن است.

9⃣ ایران قدرت آتش حزب الله را برای حوادث احتمالی آینده علیه اسرائیل حفظ می‌کند.

🔟 اگر اسرائیل از دفاع به تهاجم تغییر جهت دهد، جمهوری اسلامی ایران ممکن است جاه طلبی‌های هسته‌ای خود را تشدید کند.

#علوم_سیاسی

🅾 @po_science
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
تفاوت یهودیت و صهیونیسم چیست؟

اگر مسئله و مناقشه میان اسرائیل و فلسطین را دنبال می کنید ممکن است با عکس ها یا فیلم هایی از جامعه یهودی مواجه شده باشید که اقدامات دولت اسرائیل را محکوم می کنند و در اعتراضات خود پلاکاردهایی مانند «صهیونیسم یهودی نیست» یا «یهودیت مخالف صهیونیسم است» در دست دارند.

اگرچه یهودیت و صهیونیسم اغلب در هم تنیده شده‌اند، اما در واقعیت، مفاهیم کاملاً متمایز با معانی تاریخی، فرهنگی و مهم‌تر از همه سیاسی خاص خود هستند.

#علوم_سیاسی
#یهود
#صهیونیسم

🅾 @po_science
تفاوت یهودیت و صهیونیسم چیست؟

اگر مسئله و مناقشه میان اسرائیل و فلسطین را دنبال می کنید ممکن است با عکس ها یا فیلم هایی از جامعه یهودی مواجه شده باشید که اقدامات دولت اسرائیل را محکوم می کنند و در اعتراضات خود پلاکاردهایی مانند «صهیونیسم یهودی نیست» یا «یهودیت مخالف صهیونیسم است» در دست دارند.

اگرچه یهودیت و صهیونیسم اغلب در هم تنیده شده‌اند، اما در واقعیت، مفاهیم کاملاً متمایز با معانی تاریخی، فرهنگی و مهم‌تر از همه سیاسی خاص خود هستند.

◀️یهودیت: یک هویت مذهبی و فرهنگی

یهودیت یکی از قدیمی ترین ادیان توحیدی جهان است که قدمت آن به هزاران سال می رسد. این اساساً یک نظام اعتقادی است که ریشه در ایمان دارد و جنبه های فرهنگی، اخلاقی و مذهبی را شامل می شود.

این دین گروه بسیار متنوعی از مردم را که دارای میراث مذهبی و فرهنگی مشترک هستند را دربر می گیرد.

اصل اساسی یهودیت حول محور اعتقاد به خدای واحد می چرخد و اعمال مذهبی آن در متن مقدس معروف به تورات آمده است.

یهودیت نه تنها جنبه های مذهبی بلکه یک هویت فرهنگی متمایز را نیز در بر می گیرد.
که شامل سنت ها، آداب و رسوم، هنر، ادبیات و حس عمیق تداوم تاریخی است.

یهودیت دینی متنوع و چندوجهی است. چندین فرقه در این سنت مذهبی وجود دارد، مانند ارتدکس، محافظه کار، اصلاح طلب و غیره. هر فرقه تفاسیر منحصر به فردی از اعمال و اعتقادات مذهبی دارد.

◀️صهیونیسم: یک ایدئولوژی سیاسی

از سوی دیگر، صهیونیسم یک ایدئولوژی و جنبش سیاسی است که در اواخر قرن نوزدهم شکل گرفت. این ایده بر ایجاد و حفظ یک سرزمین یهودی در منطقه تاریخی اسرائیل که در سالهای اولیه جنبش تحت سلطه عثمانی و بعداً بریتانیا بود، متمرکز شده است.

پس از تأسیس اسرائیل نیز صهیونیسم به ایدئولوژیی تبدیل شد که همچنان از توسعه و حمایت از کشور اسرائیل ادامه می دهد.

صهیونیسم را در واقع می توان به عنوان جلوه ای از ناسیونالیسم یهودی درک کرد.

تئودور هرتسل به طور گسترده به عنوان پدر صهیونیسم سیاسی مدرن شناخته می شود. او ایجاد یک میهن یهودی را در پاسخ به یهودی ستیزی رایج و به عنوان پناهگاهی برای یهودیانی که با آزار و اذیت مواجه می شدند را متصور بود.

اصطلاح صهیونیسم از کلمه صهیون گرفته شده است، تپه ای در اورشلیم (بیت‌المُقَدَّس)که به طور گسترده نماد سرزمین اسرائیل است.

صهیونیسم در دوره‌ای که ناسیونالیسم اروپایی در حال رشد بود به شهرت رسید و ظلم و آزار یهودیان به‌ویژه در اروپای شرقی و روسیه به آن دامن زد.

هدف رهبران اولیه صهیونیسم ایجاد یک کشور یهودی و اولین مستعمره صهیونیستی در فلسطین تاریخی از اواخر دهه ۱۸۰۰ بود. در آغاز قرن، موج‌هایی از "تازه واردان" مهاجران یهودی شروع به مهاجرت به سرزمین فلسطین کردند و شهرک‌های یهودی را ایجاد کردند.

سالها مبارزه و درگیری سیاسی در نهایت به تأسیس اسرائیل در سال ۱۹۴۸ انجامید.

تمایز اساسی بین یهودیت و صهیونیسم در ماهیت آنها نهفته است. یهودیت یک دین و یک هویت فرهنگی است، در حالی که صهیونیسم یک ایدئولوژی سیاسی است که بر ناسیونالیسم و کشورداری یهودی متمرکز است.

مشخصه صهیونیسم تأکید انحصاری آن بر اسرائیل به عنوان سرزمین تعیین شده برای مردم یهود است. در مقابل، یهودیت یک هویت فراگیر است، یهودیانی که در بسیاری از کشورها زندگی می کنند و انواع اعمال و عقاید را پذیرفته اند.


◀️ارتباط یهودیت و صهیونیسم در عصر امروز

هر بار که درگیری اسرائیل و فلسطین تشدید می شود، رابطه یهودیت و صهیونیسم در خط مقدم بحث جهانی قرار می گیرد.

مخالفت با صهیونیسم و انتقاد از دولت اسرائیل ذاتا یهودستیزانه نیست. تمایز بین انتقاد از ایدئولوژی ها یا سیاست های سیاسی و تعصب علیه یک گروه مذهبی خاص ضروری است.

حتی در داخل جامعه یهودی نیز برخی افراد به شدت از دولت اسرائیل و اصول صهیونیستی آن حمایت می کنند، در حالی که برخی دیگر از سیاست های اسرائیل به ویژه رفتار آنها با فلسطینیان انتقاد و آن را محکوم می کنند.

#علوم_سیاسی
#یهود
#صهیونیسم

🅾 @po_science
درود قدرت سیاه

درود قدرت سیاه در المپیک ۱۹۶۸ اشاره به واقعه‌ای تاریخی در المپیک ۱۹۶۸ دارد که در آن دو ورزشکار سیاه‌پوست آمریکایی به نژادپرستی در آمریکا اعتراض نمودند.


#علوم_سیاسی
#درود_قدرت_سیاه
#قدرت_سیاه

🅾 @po_science
درود قدرت سیاه

▫️درود قدرت سیاه در المپیک ۱۹۶۸ اشاره به واقعه‌ای تاریخی در المپیک ۱۹۶۸ دارد که در آن دو ورزشکار سیاه‌پوست آمریکایی به نژادپرستی در آمریکا اعتراض نمودند.

▫️تامی اسمیت و جان کارلوس که به ترتیب موفق به کسب مدال طلا و برنز در رشته دوی ۲۰۰ متر شدند، در حالی روی سکو رفتند که در هنگام پخش سرود ملی آمریکا، روی خود را از پرچم این کشور برگردانده و با مشت گره‌کرده‌ای برافراشته در بالای سر سکوت کردند.

▫️پیتر نورمن ورزشکار سفیدپوست استرالیایی نیز که با مدال نقره روی سکو بود، با چسباندن نماد «پروژه حقوق بشر المپیک» روی سینه‌اش (مانند اسمیت و کارلوس) با آن‌ها همراهی کرد.

▫️ دو ورزشکار آمریکایی قصد داشتند دستکش های مشکی را به این رویداد بیاورند، اما کارلوس دستکش های خود را فراموش کرد و آنها را در دهکده المپیک رها کرد.

▫️ این پیتر نورمن بود که به کارلوس پیشنهاد کرد دستکش چپ دست اسمیت را بپوشد. به همین دلیل، کارلوس دست چپ خود را در مقابل دست راست خود بالا برد که با سلام سنتی قدرت سیاه تفاوت داشت

▫️پس از این اعتراض، کمیته ملی المپیک آمریکا دو ورزشکار را از کاروان این کشور در دهکده بازی‌ها اخراج کرد که این اتفاق باعث همبستگی ورزشکاران سیاه‌پوست حاضر در این مسابقات و تکرار این کار توسط ورزشکاران دیگری منجر شد.

▫️این دو ورزشکار تا دهه ۱۹۸۰ از حقوق اجتماعی خود در آمریکا محروم بودند و گاهی نیز مورد آزار و اذیت قرار می گرفتند اما بعداً مورد تحسین قرار گرفتند.

▫️این اتفاق که در دوران مبارزات جنبش حقوق مدنی آمریکا و ۶ ماه پس از ترور رهبر این جنبش مارتین لوتر کینگ انجام‌شد، یکی از سیاسی‌ترین وقایع در تاریخ المپیک محسوب می‌شود.

▪️اسمیت در زندگی نامه خود، ژست خاموش، که تقریباً ۳۰ سال بعد منتشر شد، در بیانیه خود تجدید نظر کرد و گفت که این ژست فی نفسه یک درود « قدرت سیاه » نیست، بلکه یک درود «حقوق بشر» است.

#علوم_سیاسی
#درود_قدرت_سیاه
#قدرت_سیاه

🅾 @po_science
✍️ حکومت نه مقدس است نه منصوب خداست!/ رستم شجاعی مقدم


اگر حکومت مقدس باشد عقلانیت خودبخود به جرم تبدیل میشود زیرا کنش عقلی در برابر امر مقدس قرار میگیرد، در حالی که در ذات سیاست جرمی وجود ندارد (جرم سیاسی واژه غلطی است).

اگر حکومت منصوب خدا باشد، اختیار امور اجتماعی و سیاسی از شهروندان (رعیت) سلب شده است و این یعنی انسانها ابزار بی‌اختیار حکومت‌ها هستند.

اگر دین حق حکومت مطلق بر مردم را به یک خاندان خاص و حتی با مراعات قانون تعیین شده الهی واگذار کرده باشد با این فرض عدالت در نظام خلقت منتفی میشود، در حالی که چنین امکانی وجود ندارد.

اگر حکومت های ایدیولوژی از ارزیابی نتیجه عمل خود و پاسخ به مردم معاف هستند، چرا باید هزینه بودن خود را بر مردم تحمیل کنند؟ و اگر حکومت های دینی الزامی به حفظ و بقای جامعه تحت حکومت خود ندارند بالاخره چه چیزی این جوامع را از نابودی نگه می‌دارد؟

پرواضح است که حتی اگر حکومت دینی متصدی دین جامعه باشد به هیچ وجهی نمی‌تواند دنیای جامعه و تمدن آنرا به سوی نابودی سوق دهد، چون بدون دنیای مردم دین و جامعه دینی هم وجود نخواهد داشت.

آنچه مسلم است در طول تاریخ فلاسفه و رسولان تلاش کرده‌اند جامعه زمان خود را به سوی عقلانیت، آبادانی، ترقی و رفاه بیشتر به حرکت درآورند و‌ در این راه در تراز فهم جامعه سخن ارشادی رانده و الگوی رفتاری ارایه داده‌اند.

جامعه انسانی نیز به عنوان ارگانی پویا و جویا روز به روز با انباشت دانش، ساخت ابزار و برقراری ارتباط به همگرایی و تمدن سازی پرداخته است.

بدون تردید حکومت محصولی از خردورزی انسان و تجربه تاریخی و علمی او بوده است، تاسیس حکومت و قانون درآمدی از هزینه‌ها و سرمایه‌گذاری های بشریت بوده است که عینیت بنیادین یافته و راه مفری جز تمکین به آن وجود ندارد.

حکومت و قانون فقط برای بهسازی تمدن و زیست جمعی بشریت بدون ملاحظه هر گونه تفاوتی است!

اگر حکومت به عنوان قدرتمندترین نهاد اجتماعی با بهانه تقدس خود از قید قانون و اراده مردم رها شود قابلیت تبدیل شدن به بزرگترین نهاد یاغی و ویرانگر اجتماع را دارد و چنین خطری به هیچ وجهی نباید نادیده گرفته شود!

#علوم_سیاسی
#حکومت


🅾 @po_science
تحولات اخیر خاورمیانه از منظر رئالیسم تهاجمی/ امید گراوندی

▫️میتوان «فرید زکریا» و «جان مرشایمر» را مهمترین نظریه پردازان واقع گرایی تهاجمی دانست زکریا بر آن است که تاریخ نشان می‌دهد دولت‌ها در شرایطی که به شکلی فزاینده ثروتمند می‌شوند به ایجاد ارتش های بزرگ روی می آورند خود را  درگیر مسائل خارج از مرزهایشان کنند و به دنبال افزایش نفوذ بین المللی خود درگیر مسائل خارج از مرزهایشان می روند به عبارت دیگر توانمندی‌های نسبی تا حد زیادی به نیات دولت‌ها شکل می‌دهند؛ هنگامی که دولتی قدرتمندتر می‌شود می‌کوشد نفوذ خود را افزایش دهد و به حداکثر برساند و محیط بین المللی خود را کنترل نماید.

▫️بنابراین دولت‌ها در مواردی که تصمیم گیرندگان اصلی آنها تصور کنند، توانمندی نسبی کشور بیشتر شده است راهبردهای تهاجمی و با هدف بیشینه سازی نفوذ را دنبال خواهد کرد از دید جان مرشایمر دولت‌ها در جهانی زندگی می کنند که سرشار از تهدیدات است و واحدهایی‌اند که تمایل دارند قدرت خود را به حداکثر برسانند تا بتوانند به بقای خود ادامه دهند.

▫️هدف اصلی هر دولتی آن است که سهم خود را از قدرت جهانی به حداکثر برساند که این به معنای کسب قدرت به زیان دیگران است درست است که در طول تاریخ روابط بین‌الملل شاهد تنش زدایی هم بوده ایم اما اینها همه تلاش هایی بوده اند برای ایجاد فرصت و استفاده از آن در موقعیتی بهتر.

▫️▫️به نظر مرشایمر دلیل اصلی قدرت‌طلبی دولت‌ها را باید در سه چیز جستجو کرد:

▪️ساختار آنارشیک نظام بین‌الملل
▪️توانمندی‌های تهاجمی که همه دولتها از آن برخوردارند
▪️عدم اطمینان در مورد نیات و مقاصد دشمن

▫️بیشترین چیزی که در این میان برای تبیین روابط بین الملل اهمیت دارد عوامل ساختاری مانندآنارشی و توزیع قدرت اند.

▫️وی کمتر به عوامل داخلی همچون ملاحظات سیاسی داخلی و ایدئولوژی توجه دارد بر خلاف واقع‌گرایی کلاسیک سرشت قدرت‌طلب و جنگ‌طلب بشر را نیز مهم نمی‌داند. 

▫️قدرت‌های بزرگ از یکدیگر می‌ترسند آن ها نسبت به یکدیگر بدگمان بوده و همواره از قریب الوقوع بودن جنگ نگران‌اند آنها خطر را پیش بینی می‌کنند و چنین شرایطی جایی برای اعتماد به یکدیگر باقی نمی‌گذارد‌.ترس در زمان‌ها و مکان‌های متفاوت، از سطوح متفاوتی برخوردار است اما هرگز آنقدر کاهش نمی‌یابد که اهمیت خود را از دست بدهد.

▫️از نظر هر قدرت بزرگی تمام قدرت‌های بزرگ دیگر دشمن بالقوه به شمار می‌روند در نتیجه دولت‌ها در نظام بین‌الملل در پی تضمین بقای خود می‌باشند.

▫️از آنجا که دولت‌ها یکدیگر را به عنوان تهدیدات بالقوه می‌دانند و همچنین به دلیل اینکه هیچ اقتدار مرکزی مافوقی در نظام بین ‌الملل  وجود ندارد که وقتی آنها با مشکل و تهدید مواجه می‌گردند برای نجات خود به آن پناه آورند، دولت ها نمی‌توانند برای حفظ امنیتشان به دیگران وابسته باشند.

▫️پس هر دولت خود را بی دفاع و تنها می‌بیند، سعی می‌کند آمادگی لازم را برای تضمین بقای خود کسب نماید.

▫️در نتیجه دولت‌ها توجه خاصی به نحوه توزیع قدرت در میان خود دارند و کوشش بسیاری به عمل می‌آورند تا سهم خود را از قدرت جهانی به حداکثر برسانند بویژه در پی یافتن فرصت‌هایی برای تغییر موازنه قوا هستند و در این راستا سعی می‌کنند معیارها و عوامل جنبی قدرت خود را نسبت به رقیبان افزایش دهند.

▫️دولت‌ها برای تغییر موازنه قوا به نفع خود به ابزارهای متفاوت اقتصادی، سیاسی و نظامی متوسل می‌شوند حتی اگر با این کار دولت‌های دیگر را دچار سوءظن کرده و یا حتی با خود دشمن سازند.

▫️ از آنجا که به هر میزان قدرت که دولتی کسب کند معادل با آن مقدار قدرتی است که دولت دیگر از دست می دهد قدرت های بزرگ بازی با حاصل جمع صفر را قاعدۀ روابط خود با یکدیگر میدانند شیوۀ زیرکانه این است که یک دولت پیروز میدان باشد و بر دیگر دولت ها در نظام بین‌الملل غلبه کند. در نتیجه وقتی می گوییم دولت‌ها قدرت نسبی خود را به حداکثر می‌رسانند به این معناست که نسبت به دولت‌های دیگر نگرش تهاجمی دارند حتی اگر انگیزه و نیت اصلی و غایی ایشان تنها بقا باشد.

▫️قدرت‌های بزرگ همگی مقاصد تهاجمی دارند یک قدرت بزرگ حتی زمانی که نسبت به رقبای خود به برتری نظامی قاطع  دست می‌یابد بازهم در جستجوی فرصت‌هایی برای کسب قدرت بیشتر است.

منبع:
۱- مشیرزاده، حمیرا( تحول در نظریه‌های روابط بین‌الملل). ص ۱۳۰-۱۳۱
۲-مر‌شایمر، جان(تراژدی سیاست قدرت‌های‌ بزرگ).  ترجمه چگینی‌زاده، غلامعلی  ص۳۶- ۳۸

#علوم_سیاسی
#قدرت
#رئالیسم

🅾 @po_science
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
دولت نگهبان شب یا حداقلی

▫️شکلی از دولت در فلسفه سیاسی است که در آن تنها کارکرد مشروع حکومت حفاظت از افراد دانسته می شود.

▫️ این مفهوم در گسترده‌ترین حالت عملکردهای اجرایی و قانونگذاری را هم در بین کارکردهای مشروع دولت در بر می‌گیرد.

▫️دفاع از دولت نگهبان شب، مینارشیسم خوانده می‌شود.

▪️▪️تمایز با آنارشیسم

▫️مینارشیست ها معتقدند با توجه به اینکه نظم سیاسی و اقتصادی جهان امروز مبتنی یا متاثر از نظام دولت-ملت است پس نبود دولت و حکومت ملی در وهله اول نشدنی به نظر می‌رسد و در صورت شدنی بودن، پایداری یک نظم غیر دولتی بسیار شکننده بوده و در برابر یکپارچگی دیگر دولت ها و اقدامات جاه‌طلبانه و بعضاً کارشکنانه آنها محکوم به ضعف و تزلزل است.

▫️در ثانی نبود دولت متمرکز یا آنارشیسم، می تواند نوعی سلطه ی مافیایی و لابیستی شرکت ها و گروه های ذی‌نفع بازاری را بر سر مردمان یک خطه به همراه داشته باشد.

#علوم_سیاسی
#دولت_نگهبان_شب
#مینارشیسم

🅾 @po_science
HTML Embed Code:
2024/04/29 08:11:18
Back to Top