TG Telegram Group Link
Channel: Київська міська прокуратура
Back to Bottom
Прокуратура через суд вимагає скасувати незаконну реєстрацію земельної ділянки лісового фонду площею 15,8 га, яку товариство планує використати під забудову

Дніпровська окружна прокуратура міста Києва звернулась до Господарського суду міста Києва з позовом про усунення перешкод у користуванні та розпорядженні земельною ділянкою лісового фонду площею 15,8 га, вартістю понад 730 млн гривень, шляхом скасування її реєстрації у Державному земельному кадастрі, та визнання відсутнім права користування.

Установлено, що приватне товариство, придбавши комплекс будівель у іншого підприємства, яке не було законним користувачем вказаної земельної ділянки, намагалось отримати у поза конкурентний спосіб (без прийняття рішення Київською міською радою про її відведення) земельну ділянку лісового фонду та планувало використати її для подальшої забудови.

Господарський суд міста Києва відкрив провадження за позовом окружної прокуратури в інтересах держави в особі Київської міської ради до товариства та призначив справу до розгляду.

Детальніше

Пресслужба Київської міської прокуратури
Погрози журналістам «Української правди» - розпочато досудове розслідування

За процесуального керівництва Шевченківської окружної прокуратури м. Києва розпочато кримінальне провадження за повідомленням журналістів видання «Українська правда» про спроби тиску, погрози та перешкоджання журналістській діяльності.

Досудове розслідування проводиться за ч.2 ст. 171 КК України – вплив на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків та ч. 1 ст. 345-1 КК України - погроза вбивством, насильством щодо журналіста у зв’язку із здійсненням законної професійної діяльності.

Розслідування проводять слідчі Шевченківського управління поліції, воно перебуває на контролі органів прокуратури.

Пресслужба Київської міської прокуратури
Обвинуваченого у торгівлі кокаїном у столичних клубах взяли під варту у справі, яку його адвокати намагалися закрити

За клопотанням Київської міської прокуратури ухвалою Печерського районного суду м. Києва обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою 50-річному киянину, обвинуваченому у систематичному незаконному збуті кокаїну у нічних клубах та зберіганні бойових припасів, без передбаченого законом дозволу (ч. 2 ст. 307 КК України, ч. 1 ст. 263 КК України). Також судом визначено заставу у розмірі майже 3 млн 940 тис. гривень.

Нагадаємо, у травні 2023 року ухвалою судді Печерського районного суду м. Києва суд закрив цю справу у зв’язку із закінченням після повідомлення особі про підозру строків досудового розслідування.

❗️Київська міська прокуратура домоглася скасування незаконного рішення про її закриття у суді апеляційної інстанції, тож наразі розгляд справи у Печерському суді триває. Санкція статті передбачає до 10 років позбавлення волі.

Зазначимо, що обвинувачений вже відбуває покарання відповідно до вироку Бориспільського суду, залишеному в силі судом апеляційної інстанції. Його засуджено до 5 років позбавлення волі за збут кокаїну в іншій справі.

Детальніше

Пресслужба Київської міської прокуратури
Результати розслідувань діяльності службових осіб ПрАТ «АК «Київводоканал» у 2021-2023 роках – скеровано до суду 4 кримінальні провадження на загальну суму збитків у 67 млн гривень, ще у 5 п’яти провадженнях розслідування триває

Органи Київської міської прокуратури в рамках проведення досудових розслідувань перевіряють законність використання коштів місцевими органами влади чи підприємствами, що частково або повністю перебувають у комунальній власності та фінансуються з бюджету столиці.

Серед інших, предметом багатьох кримінальних проваджень, що вже скеровані до суду чи ще тривають, є розслідування діяльності службових осіб ПрАТ «АК «Київводоканал».

До суду органами Київської міської прокуратури у 2023 році скеровано 4 кримінальні провадження за обвинуваченням 9 осіб, у т. ч. 1 екс-керівника ПрАТ «Київводоканал», 2 керівників департаментів, 1 начальника відділу та 1 інженера відділу ПрАТ, 2 начальників Департаментів КМДА, а також 2 керівників суб’єктів господарювання – підрядників.

Досудовим розслідуванням у цих провадженнях встановлено збитки на загальну суму 67,7 млн гривень. Мова йде про обвинувачення у службовій недбалості, розтраті коштів, отриманні неправомірної вигоди.

Крім того, у 2 кримінальних провадженнях, в яких на цей час слідство не завершено, повідомлено про підозру колишнім генеральному директору та директору управління капітального будівництва ПрАТ «АК Київводоканал». У вказаних провадженнях попередньо встановлено збитки на загальну суму 5,6 млн гривень.

Також на цей час триває досудове розслідування у 3 кримінальних провадженнях за фактами розтрати, заволодіння коштами ПрАТ «АК «Київводоканал» на суму 322 млн гривень.

Пресслужба Київської міської прокуратури
1,2 млн грн збитків на поставках насіння кукурудзи приватному товариству – судитимуть заступника директора філії ДП «Укрліктрави»

Подільською окружною прокуратурою міста Києва скеровано до суду обвинувальний акт відносно колишнього заступника директора однієї з філій ДП «Укрліктрави» за фактом розтрати чужого майна, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, в умовах воєнного стану та в особливо великих розмірах (ч. 5 ст. 191 КК України)

Слідством встановлено, що у жовтні 2022 року між державним підприємством та приватною структурою укладено договори поставки сільськогосподарської продукції та у подальшому додаткові угоди до них.

В свою чергу, обвинувачений, діючи за попередньою змовою групою осіб, забезпечив укладення з приватним підприємством договорів поставки насіння кукурудзи за майже вдвічі заниженою вартістю.

Шкода державному бюджету становить понад 1,2 млн гривень.

Детальніше

Пресслужба Київської міської прокуратури
До 9 років позбавлення волі засуджено киянина за зґвалтування 17-річної дівчини

За підтримання публічного обвинувачення ювенальними прокурорами Шевченківської окружної прокуратури міста Києва судом оголошено вирок чоловіку за зґвалтування дівчини, яка не досягла 18-річного віку (ч. 3 ст. 152 КК України).

Наприкінці вересня 2022 року 17-річна дівчина приїхала до Києва в гості до свого знайомого. Ввечері того ж дня він зустрівся зі своїм другом і вони усі разом продовжили спілкування в квартирі одного з чоловіків в Шевченківському районі столиці.

Надалі, новий знайомий дівчини, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, намагався вступити з нею в інтимний зв’язок проти її волі. Погрожуючи, зловмисник наніс потерпілій удари в область голови і тулуба, спричинивши їй тілесні ушкодження та зґвалтував дівчину.

Вироком Шевченківського районного суду міста Києва зловмисника засуджено до 9 років позбавлення волі, він перебуває у СІЗО.

Детальніше

Пресслужба Київської міської прокуратури
Продавали електроенергію установам Державного агентства водних ресурсів за завищеними цінами, чим завдали збитків у 67 млн гривень - повідомлено про підозру підприємцю

За процесуального керівництва прокурорів Подільської окружної прокуратури міста Києва повідомлено про підозру директору приватного товариства у заволодінні коштами державного бюджету України в особливо великих розмірах в умовах воєнного стану (ч. 5 ст. 191 КК України).

Встановлено, що у період 2021-2022 років однією з установ Держаного агентства водних ресурсів України укладено договір з київським підприємством на постачання електроенергії для забезпечення дніпровською водою Дніпропетровської, Полтавської, Харківської областей.

Директор приватного товариства закуповував електроенергію на Українській енергетичній біржі за ринковою ціною та в подальшому за вдвічі завищеною вартістю реалізовував її на об’єкт установи Держаного агентства водних ресурсів України, попередньо домовившись про угоду з представниками держустанови.

Проведеною товарознавчою та економічною експертизами встановлено нанесення збитків державі в сумі майже 67 млн гривень.

Слідство у кримінальному провадженні триває, встановлюється причетність до вчиненого злочину службових осіб Державного агентства водних ресурсів України.

Детальніше

Пресслужба Київської міської прокуратури
Прокуратура вимагає повернути столиці земельні ділянки природно-заповідного та водного фондів на Жуковому острові

Спеціалізована екологічна прокуратура через суд вимагає повернути територіальній громаді міста Києва земельні ділянки загальною площею 0,567 га, що знаходяться на Жуковому острові.

За зверненням Департаменту земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради Спеціалізованою екологічною прокуратурою встановлено, що у 2009 році рішеннями Київської міської ради ряд земельних ділянок на Столичному шосе у місті Києві передано у приватну власність фізичним особам для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд.

Ці земельні ділянки розташовані в межах ландшафтного заказника місцевого значення «Острів Жуків» і належать до земель водного та природно-заповідного фондів, будівництво на яких заборонено законом.

Детальніше

Пресслужба Київської міської прокуратури
Вимагали 72 тис. грн за оренду приміщення – судитимуть керівника та начальника відділу державного підприємства НАН України

За процесуального керівництва Подільської окружної прокуратури міста Києва скеровано до суду обвинувальний акт відносно керівника та начальника відділу державного підприємства Національної академії наук України за фактом вимагання та одержання неправомірної вигоди за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 368 КК України).

Досудовим розслідуванням встановлено, що обвинувачені вимагали у підприємця-громадянина Польщі 72 000 гривень за укладення договору про оренду приміщення.

Крім того, за безперешкодне користування орендованим приміщенням їм потрібно було щомісяця платити по 20 000 гривень.

Санкція статті передбачає до 10 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, з конфіскацією майна.

Детальніше

Пресслужба Київської міської прокуратури
Переправляли чоловіків до Угорщини за 6 тис. доларів США поза пунктом пропуску - викрито двох учасників схеми

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури повідомлено про підозру двом чоловікам у організації незаконного переправлення військовозобов’язаних осіб через державний кордон України, за попередньою змовою групою осіб, з корисливих мотивів (ч. 3 ст. 332 КК України).

За даними слідства, підозрювані пропонували чоловікам перетнути кордон з Угорщиною за межами пункту пропуску за 6 тис. доларів США.

Для цього «клієнтів» спочатку відправляли поїздом у м. Берегове Закарпатської області. Далі їх зустрічали на вокзалі, розміщували в готелі, а згодом доправляли до місця незаконного перетину кордону та надавали додаткові інструкції.

При цьому фігуранти забезпечували чоловіків спеціальними маскувальними плащами, які слугували їм засобом конспірації та робили їх непомітними для дронів, що патрулюють кордон. В Угорщині ухилянтів мав зустрічати інший учасник групи.

Під час переправлення чотирьох осіб до «точки відправлення», у напрямку пункту контролю Лужанка на кордоні з Угорщиною, фігуранти були зупинені та затримані.

Детальніше

Пресслужба Київської міської прокуратури
HTML Embed Code:
2024/06/01 22:29:37
Back to Top