TG Telegram Group Link
Channel: ionchicu
Back to Bottom
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
În încercarea disperată de a da spațiile Aeroportului francezilor ... guvernul Maiei Sandu a aprobat un proiect de lege, prin care a făcut posibilă privatizarea Palatului Republicii, mai multor teatre și a Casei Presei.

Pe astea cui le-ați făgăduit, Maia?

p.s. Sper opoziția parlamentară să nu admită aptobarea acestui proiect ticălos și în Parlament

https://gov.md/sites/default/files/document/attachments/nu-546-app-2024.pdf
Pentru acei care nu cred încă că cea mai "europeană" guvernare putea să înlocuiască aprobarea celor mai importante decizii în guvern (proiecte de lege, poziția statului pe subiectele negociate cu UE, decizii legate de CtEDO, rapoarte ale ministrrelor, etc.) prin Decizii protocolare obscure în loc de Hotărâri de Guvern transparente, recomand să verifice prin ce procedură au modificat Legea 485 cu privire la antreprenotiat și întreprinderi în guvern, stabilind amenzi până la 15 miii lei pentru antreprenori. Și ce-a aprobat ulterior Parlamentul la 8 iulie în prima lectură...
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
Dl Iurie Mărgineanu, vicepreședinte PDCM, prezintă poziția Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei asupra modificărilor operate de PAS la Legea cu privire la guvern și Regulamentul guvernului.

La data de 16 mai 2024 PAS a modificat legea cu privire la Guvern, prin care i-a oferit Executivului dreptul să decidă singur care acte necesită să fie adoptate prin procedură standard – adică prin HG, Ordonanțe și Dispoziții și care nu (doar prin decizii-protocolare).

Ulterior, folosindu-se de această modificare anticonstituțională, Guvernul a modificat la 26.06.2024 Regulamentul Guvernului, prin care a decis că unele categorii de acte foarte importante pot fi adoptate în afara procedurii standard de aprobare, adică evitând transparența, publicarea în Monitorul Oficial și controlul constituțional.

Printre aceste acte importabte se regăsesc: :
– Documentele de poziție națională pe subiectele negociate cu UE,
- Inițiativele legislative ale guvernului, inclusiv pe politica bugetar-fiscală,
- Avizele asupra inițiativelor legislative,
- Actele procedurale pe cauzele aflate pe rol la CEDO,
- Rapoartele de activitate ale ministerelor.

Deci, pentru aceste categorii de documente nu se va respecta procesul de transparență obișnuit, nu se vor examina în ședințe deschise ca oamenii să înțeleagă ce hotărâri s-au luat și, cel mai important, aceste decizii nu cad sub control constituțional și nu vor putea fi atacate la CCM. Astfel, dacă Guvernul vine cu o inițiativă legislativă nu mai este necesar de examinat în ședință deschisă.

Deja au și aprobat prin această modalitate obscură Decizia protocolară prin care s-a aprobat poziția generală a RM la prima conferință interguvernamentală RM-UE.

De asemenea, fără a consulta mediul de afaceri, prin această procedură secretizată au modificat Legea 845 cu privire la antreprenoriat și întreprinderi, instituind amenzi de 15 mii lei pentru neinstalarea echipamentelor de plată cu cardul. Acest proiect anti-business a și fost votat în prima lectură de PAS în Parlament la data de 8 iulie 2024.

Din dorința de a camufla rezultatele negocierilor cu UE și a promova legi obscure, am operat modificări inimaginabile pentru un stat de drept.

Facem apel către partidele parlamentare de opoziție să facă uz de dreptul lor de a contesta aceste modificări operate la Legea cu privire la guvern și Regulamentul guvernului la Curtea Constituțională a Republicii Moldova. Juriștii PDCM sunt gata să acorde tot suportul pentru pregătirea acestei adresări către CCM.

Dl Fadei Nagscevschi, vicepreședinte PDCM, a prezentat informația despre Adresarea PDCM către Consiliul Europei în legătură cu încălcările grave comise de autorități în procesul de inițiere și promovare a Referendumului constituțional din 20 octombrie 2024.
Forwarded from Oleg Cosih
Увидел как усиленно продвигается информация о сумасшедших темпах ремонта дорог. Посмотрел ассигнования на эти цели и оказалось, что в пандемический 2020 год на ремонт и содержание дорог тратилось значительно больше, чем в 2022 или 2023 годах. Даже в уже далеком 2018 году Дорожный фонд был значительно больше, чем сегодня. Как организована работа и, в частности, о тендерах много знают офицеры Антикоррупционного центра. Их «RAPORT
privind evaluarea integrității instituționale în cadrul
Î.S. Administrația de Stat a
Drumurilor»,
например, с 5 по 8 стр. очень содержателен в отношении манер и практик ведения бизнеса с участием государства:)
Еще из любопытного: согласно статистике, сеть национальных дорог с твердым покрытием с 2020 по 2023 год увесилась с на 76 км, то есть в среднем на 25 км в год.
Forwarded from INDEX
REPLICĂ. Roman Cojuhari trebuie alungat urgent de la șefia Agenției Proprietății Publice, scrie ex-ministrul Justiției, Fadei Nagacecschi. "Cetățeanul nu face diferență dintre întreprinderea de stat ca complex patrimonial unic (complex de bunuri) și întreprinderea de stat ca subiect de drept (persoană juridică). În lista bunurilor nepasibile privatizării se includ și se exclud nu persoane juridice, dar complexul patrimonial unic (complex de bunuri). Nu poți privatiza persoane, dar bunuri. Excluderea unui bun sau complex de bunuri din lista bunurilor nepasibile privatizării din lege, nu-l mai protejează de privatizare, Guvernul având posibilitatea să mai înstrăineze bunurile și ca active neutilizate... Faptul că ai reorganizat persoana juridică, nu poate fi argument serios pentru a scoate complexul de bunuri al persoanei juridice reorganizate din lista bunurilor nepasibile de privatizare. Altfel, fie ești prost, fie ești prost intenționat, fie manipulezi. Restul sunt figurații ieftine cu scop de a ascunde potențialul atac raider asupra bunurilor statului", scrie Nagacecschi. http://hottg.com/indexMD
Forwarded from OBSERVATORUL
#incompetența
Daca prostia ar fi să doară, Roman Cojuhari ar suferi în chinuri groaznice...

Ei cum Doamne au foat filtrați? De unde scot așa idei???

https://hottg.com/moldovatelegraph/124039

Urmărim de ceva timp criticile lui Fadei și ne convingem că cineva ne încearcă de minte.
Anii 90 cu privatizări obscure se întorc...
După declarațiile lui Cojuhari, teorii pot fi multe, dar una este clar: când totul se face la prostie, rezultatul e pe măsură.

Apropo, Cojuhari înțelege consecințele acțiunilor si declarațiilor sale?

P.s. Poate Natei i-a venit ideea de vre-un festival, și vrea sa privatizeze Palatul Național, Sala cu Orgă?
P.s. sau poate dispensarul anti-drog...
👀Urmărește OBSERVATORUL
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
Dacă atât de multe bune s-au făcut în 3 ani de PAS, de ce în presa de partid este interzisă expresia "vremuri bune"?
Forwarded from INDEX
AVERTIZARE. "Dorin Recean și gruparea PAS trebuie să conștientizeze că planurile acestora de a aproba prin decizii protocolare așa acte ca:
1) inițiativele legislative ale Guvernului;
2) avizele asupra inițiativelor legislative și amendamentele la acestea înaintate de subiecții învestiți cu acest drept, precum și sesizările adresate Curții Constituționale;
3) documentele de poziție națională în cadrul negocierilor cu instituțiile Uniunii Europene și dosarele de fundamentare a acestora;
4) actele procedurale în privința cauzelor aflate pe rolul Curții Europene a Drepturilor Omului,
Toate reprezintă acțiuni inadmisibile cu consecințe periculoase pentru procedurile de legiferare", scrie fostul ministru al Justiției, Fadei Nagacecschi. "Dacă cred ei că nu este vreo practică a Curții Constituționale care ar fi clarificat, spre exemplu, că atribuția de legiferare a Guvernului se exercită prin hotărâre, se greșesc. Le recomand să studieze atent avizul nr. 1 din 22 septembrie 2020 al Curții Constituționale. Cel mai bine pentru domnul Recean ar fi să revizuiască urgent modificările din iunie 2024 făcute la regulamentul Guvernului pentru a nu genera neconstituționalitatea mai multor acte normative din cauza promovării lor prin proceduri neprevăzute de Constituție. Știu, se pregătește și un proces masiv de privatizare a bunurilor statului prin Parlament și dorește dosirea de ochii lumii a acestui subiect sensibil. Spre regret însă, modul în care acționează guvernarea seamănă mai mult cu un atac rider asupra bunurilor statului, decât cu o administrare a acestor bunuri", scrie Nagacecschi. http://hottg.com/indexMD
Rectificarea Bugetului de Stat prin Decizie-protocolară, adică fără Hotărâre de Guvern, ați mai văzut?

Cea mai "transparentă" guvernare, a făcut-o ieri. Ca să nu-l întrebe nimeni de ce fură banii bugetari, gruparea criminală PAS rectifică bugetul fără ca oamenii să vadă asta...
HTML Embed Code:
2024/07/19 07:09:38
Back to Top