TG Telegram Group Link
Channel: حرزهای آسمانی
Back to Bottom
#خواب_رؤیا #تعبیر_خواب #کشف‌وشهود #صوفیه

🌌 خواب و انواع آن، و تأثیرش در مسائل إعتقادی

در مطلب قبل، جایگاه خواب در استنباط احکام شرعی بررسی شد. حال باید دید به طور مطلق، خواب‌ها به چند دسته تقسیم می‌شود و آیا می‌توان عقاید را بر پایه خواب بنا کرد؟

می‌دانیم که بسیاری از گروه‌های عرفانی و صاحب جریان، یا افرادی که به دنبال اغراض خاص هستند، بسیار به خواب و رؤیا تمسّک می‌کنند. هم برای اثبات ایمان، و هم برای اثبات کفر؛ و مکرّر دیده شده برخی مؤمنین بر پایه خوابِ خود یا دیگران، مسیر زندگی خود را تغییر داده‌اند.

🔻علّامه مجلسی رحمه الله، به نقل از "الکافی" می‌نویسد:

از امام صادق علیه السّلام روایت شده است که فرمودند: «رؤیا و خواب‌دیدن بر سه قسم است: بشارت خداوند متعال برای مؤمن، ترسانیدن شیطان، خواب‌های پریشان
در روایت دیگری فرمودند:
«خواب دروغ که اثرش ظاهر نمی‌شود خوابی است که در اوّل شب دیده می‌شود، همان زمانی که وقت سلطه شیطان است و آن خواب، خیالاتی است که شیاطین نزد انسان جلوه می‌دهند و ریشه‌ای ندارد. امّا خواب راست خوابی است که در یک سوّم آخر شب، هنگام نزول ملائکه دیده می‌شود. خوابی که به هنگام سحر می‌بیند خواب راست است و إن شاء الله تخلّف نمی‌کند، 👈🏻 مگر آنکه در حال جنابت بوده یا بی وضو خوابیده باشد، یا آنچه از ذکر و یاد خداوند متعال که سزاوار است پیش از خواب بگوید، بجای نیاورده باشد که در این صورت، خوابش یا تحقّق نمی یابد و یا با تأخیر محقّق می‌شود.» (حلیة المتّقین، انتشارات امام علی علیه السّلام، ص ٣٩١)
لذا از سه مورد رؤیا، دو مورد شیطانی است.
ابوبصير گويد: امام باقر علیه السّلام فرمودند: ابليس، گماشته‌ای دارد بنام "هُزَع" كه هر شب ميان مشرق و مغرب را پر كند و به خواب مردم می‌آید، و به این دلیل است که مردم خواب پريشان می‌بينند. (أمالی، صدوق، نشر: مؤسسة البعثة، ص ٢١٠)
واضح است ابلیس و أعوانش لعنهم الله، می‌توانند براحتی به خواب انسان بیایند و حتّی در مغز انسان خواب بسازند و إلقا کنند و انسان را بترسانند. به همین دلیل، اهل بیت علیهم السّلام اذکار و آدابی برای قبل از خواب به ما آموخته‌اند تا از شرّ شياطين در أمان باشیم. به این مسئله در روایات متعدّدی إشاره شده. (نمونه: الکافی، ج ٢ ص ۵٣۴، بَابُ الدُّعَاءِ عِنْدَ النَّوْمِ وَ الِانْتِبَاهِ؛ ح ٣ و ۴ و ۵ و ٧) و در همین باب، أذکار و آدابی نیز برای محافظت در خواب، توصیه شده است.
این مسئله به دلیل خلقت خاصّ جنّ است که حتّی می‌تواند مانند خونی که در رگ‌ها جاری است وارد بدن انسان شود. روایاتی به این نکته اشاره دارند که در کتب فریقین وارد شده. (در شیعه: الکافی، ج ٢ ص ۴۴٠، و ج ٨ ص ١١٣، کتاب الزهد، ص ٧۵، تفسير عیاشی، ج ١ ص ٢٧۶، تفسیر قمّی، ج ١ ص ۴٢، مصباح المتهجّد، ص ۵۶٠، صحيفه سجّادیه، دعای بیست و پنجم.)
از طرفی در روایات متعدّدی تصریح شده که مؤمن نیز خواب‌های آشفته دارد و همیشه رؤیاهای او صادقه نیست. بعنوان نمونه:
«نوفلی گوید: به امام صادق عليه السّلام گفتم: بسا مؤمن خوابى ببیند و همان‌طور واقع شود، و بسا خوابى ببیند و اثرى ندارد! فرمودند:
"فَكُلَّمَا رَآهُ رُوحُ الْمُؤْمِنِ فِی مَلَكُوتِ السَّمَاءِ فِی مَوْضِعِ التَّقْدِیرِ وَ التَّدْبِیرِ فَهُوَ الْحَقُّ وَ كُلَّمَا رَآهُ فِی الْأَرْضِ فَهُوَ أَضْغَاثُ‏ أَحْلَام"
وقتی مؤمن بخوابد، از روحش حركتى تا آسمان بكشد و هر چه را روح مؤمن در آسمان _ كه محل تقدیر و تدبیر است _ ببیند حق است، و هرچه را در زمین ببیند اضغاث و احلام است.» (أمالی، صدوق رحمه الله، ص ١۴۶)
لذا با این وضعیت، تا زمانی که ثابت نشود خواب انسان رؤیای صادقه است، باید حمل بر شیطانی بودن شود. و بر فرض رؤیای صادقه بودنش هم برای دیگران حجّت نیست و چیزی را ثابت نمی‌کند، تا حکمی از شرع یا عقاید را بر پایه آن استوار کنند. تشخیص صادقه بودن رؤیا امری دشوار است، و از آنجا که این مهم با "تعبیر خواب" مرتبط است، در بخش بررسی "تعبیر خواب" به آن اشاره خواهد شد ان شاء الله.

از آنجا که در قسمت‌های بعدی این بحث، برخی إبهامات دیگر در باب خواب و رؤیا بررسی خواهد شد ان شاء الله، لذا باید تمام جوانب بحث را در کنار يکديگر مشاهده نمائید.

قسمت بعد: تکلیف خواب‌هایی که از اهل بیت علیهم السّلام دیده می‌شود چیست؟!

@herz_asemani
↪️ بخش دوم

👈🏻 آیا ممکن است در خواب، شیطان خود را بنام معصومین علیهم السّلام معرّفی کند؟!

از آنجا که در برخی روایات آمده: "شیطان نمی‌تواند به شکل معصومین عليهم السّلام ظاهر شود." افرادی که در خواب‌، نور یا فردی نورانی را می‌بینند، بطور قطع و یقین حمل بر این می‌کنند که آن شخص یکی از معصومین عليهم السّلام بوده است.
ابتدا این نکته را باید توجّه داشت که:
اگر شخصی در دوره‌ معصومین علیهم السّلام زندگی نکرده و چهره مبارک ایشان را ندیده، نمی‌تواند تشخیص دهد که معصوم به خواب او آمده یا نه؛ کسی که چهره مبارک رسول اکرم و اهل بیت علیهم السّلام را ندیده و قرینه‌ای بر شناخت آنان ندارد، چگونه قطع حاصل می‌کند که ایشان بوده‌اند؟! آری، اگر شیطان قدرت نداشت در خواب انسان دخل و تصرّف کند، این مسیر هموارتر بود و احتمال خطای آن کمتر، امّا مشاهده کردیم که تا چه حدّ راه نفود و تصرّف آن ملعون باز است.
لذا در عصر حیات امام رضا عليه السّلام، یکی از شیعیان خواب رسول اکرم صلی الله علیه و آله را دید که خبر از شهادت امام رضا عليه السّلام دادند، و او خوابش را بر امام عرضه کردند و امام تأیید نمودند. یعنی اعتبارسنجی خوابش بر عهده خود معصوم بود. (عیون اخبار الرضا علیه السّلام، ط_أعلمی، ج ١ ص ٢٨٧)
شیطان ملعون، مکرّر بنام معصومین عليهم السّلام در خواب افراد مختلفی آمده است و خود را یکی از معصومین عليهم السّلام معرّفی کرده است. در چند مورد که برخی غلات مدّعی این مسئله بودند، امام فرموده‌اند آن شخصی که خود را در خواب بعنوان معصوم معرّفی کرده، شیطان ملعون بوده است. (اینجا)

بسیاری از عُرَفا نیز به این واقعیت پی برده‌اند که خواب و کشف‌ و شهود دارای معیار و ملاک است، زیرا چه بسا القائات شیطانی و خیالات ذهنی، سراب را برای سالک، آب جلوه دهد.
قیصری در مقدّمه شرح "فصوص الحکم" می‌نویسد:
«چنین نیست که مکاشفات عرفانی همواره مصون از خطا و اشتباه باشد، بلکه در بسیاری از موارد آنچه مکاشفه و شهود و حقیقت بنظر می‌رسد، ساختهٔ خیال و القائات شیطانی است که نه تنها پرده از حقایق برنمی‌دارد، بلکه حقیقت را واژگون کرده و موجب گمراهی می‌گردد.»

جالب توجّه اینکه بسیاری از مستبصرین، در دوره انحراف، خواب معصومین عليهم السّلام را دیده‌اند که آن انوار إلهی، خلفای ظلم و جور و سران بدعت و انحراف را تأیید کرده‌اند، ولی بعد از استبصار و هدایت، باز خواب دیده‌اند که آنان در حال عذابند و معصومین عليهم السّلام از آنها برائت جسته‌اند.
"ابن‌عربی" صوفی سُنّیِ مشهور، مدّعی است که رسول اکرم صلی الله علیه و آله در خواب به او دستور داده تا کتابی تألیف کند، بعد که در مطالب کتاب نظر می‌کنیم، سراسر انحراف و دشمنی با مکتب اهل بیت علیهم السّلام را مشاهده می‌کنیم.
محمد علی طاهری رئیس عرفان‌حلقه نیز ادّعایی مشابه دارد. و بسیاری از افراد دیگر که در ضالّ و مُضلّ بودنشان شکّی نیست، رسالت شیطانی خود را بر پایه خواب یا دستور معصومین عليهم السّلام بنا نهاده‌اند، که البته دستور شیطان ملعون بوده‌ست. (اینجا را هم مشاهده کنید.)

قسمت بعد: تعبیر خواب

@herz_asemani
↪️ بخش سوّم

💡 تعبیر خواب و حواشی آن

افرادی بوده و هستند که به تعبیر خواب معروفند و مراجعینی دارند، برخی‌شان منحرف و لامذهب، و برخی متشرّع و شیعه هستند. ابتدا باید دید علم تعبیر خواب را چه کسانی و تا چه حدّ دارند.

💠 علّامه مجلسی رحمه الله:

بِدان که چون این پرده‌های رنگارنگِ تعلّقاتِ جسمانی، و شیشه‌های الوان و زینت‌های دنیوی به هنگام خواب در پیش چشمِ دل آویخته است، و با وجود عروج به مراتب بالای روحانی باز بصیرتش با این خیالات آمیخته است، لذا در خواب اشیاء به صورت‌های دیگر دیده می‌شود و هرچیزی را به اعتبار مناسبات، شکل‌ها و صورت‌هایی است که در کلام الهی و سخنان انبیاء و اوصیاء علیهم السّلام، برای عقل‌های ضعیف و بصیرت‌های آفت زدهٔ محبوسانِ سرای غرور یعنی دنیا، به آنها مَثََل زده‌اند. یعنی با توجه به اینکه دنیادوستان، خود را از معقولات معزول ساخته و مدار و ملاکشان بر محسوسات است، لذا معقولات را در لباس محسوسات به آنها نشان می‌دهند.
چنانچه فرموده اند: «دنیا مانند ماری است که خطّ و خال نیکو دارد، و کودک نادان، فریب آن را می‌خورد در حالی که در درونش زهر کُشنده‌ای است.» و همان گونه که "علم" را که باعث حیات قلوب است، به "آب" که باعث حیات بدن‌هاست تشبیه کرده و فرموده اند: «چنانچه سبزی زمین به آب است، سرسبزی قلب به علم است.» و همان گونه که "علم" را بار دیگر به نور آفتاب و چراغ تشبیه کرده‌اند، زیرا نور، تاریکی‌های ظاهر را برطرف می‌کند، و علم ظلمت‌های شُبهات و شک و تردیدها و حیرت‌های جهل و ضلالت را زایل می‌سازد.
آری، کلام حق تعالی و انبیاء و اوصیاء علیهم السّلام مملو از این مثال‌هاست و سِرّش همان است که گذشت. از این روی، در عالم خواب نیز هرچیزی به صورت و شکلی جلوه می‌کند و به همین علّت، خواب نیاز به تعبیر دارد و کار تعبیرکننده آن است که از آن شکل و صورت به حقیقت برسد. مثلا کسی که در خواب مشاهده می‌کند در میان فضله افتاده، یا دستش به فضله آلوده شده، مُعبّر می‌داند که این صورت و شکلِ حب دنیاست که در نزد مردمِ آگاه، از فضله و مُردار گندیده‌تر است، و می‌داند که مالی بدست او می‌آید. یا اگر در خواب ببیند ماری متوجّه او شده، مالی به او روی می‌کند. یا اگر دید که در میان آب است، علم و دانش نصیبش می‌شود. و این (علم تعبیر خواب) دانش عظیمی است و مخصوص پیامبران وجانشینان آنهاست
و معجزه حضرت یوسف علیه السّلام محسوب می‌شد.
(حلیة المتّقین، انتشارات امام علی علیه السلام، ص ٤٠١)

همچنین مجلسی اوّل رحمه الله نوشته:

«تعبیر رؤیا را انبیاء و اوصیاء یا کسانی که الهام الهی را دریافت می‌کنند می‌دانند، و تعبیر رؤیا دریای عمیقی است، بلکه به تجربه یافته‌ایم که برای هر فرد و رویای او تعبیری خاص وجود دارد که همان خواب برای فردی دیگر متفاوت تعبیر می‌شود.» (روضة المتّقین، ج ۵ ص ٣٩)

محدّث بحرانی رحمه الله:
«آن‌چه در خواب دیده می‌شود، اگر از اقسام خواب‌های آشفته نباشد، به دلیل عدم درک صحیح تعبیر خواب و پیام‌های داده شده، نمی‌تواند حجّت قرار گیرد.» (الدررالنجفیة، ج ٢ ص ٢٨٣)

🔘 علّت این مسئله واضح است. از آنجا که تعبیر خواب از یک نظام روشمند برخوردار نیست، و مبانی آن مانند فقه و علوم حدیث توسّط اهل بیت علیهم السّلام در دسترس همگان قرار نگرفته، لذا مشخّص نیست که مُعَبّر بر چه أساسی خواب را تعبير می‌کند. برخی سران بدعت، توسّط جنّ خواب را تبیین می‌کنند. (در مطلب پیش گذشت که شیطان ملعون توانایی پدیدآوردن و تصرّف در خواب را دارد.) به این نحو که ابتدا برای شخصی خوابی می‌سازد، از آن طرف به سرکرده بدعت اطّلاع می‌دهد که فلان شخص چنین خوابی دیده، تو از خواب او اطّلاع بده تا با این خبر پنهانی، مریدت شود. گاهی هم در قالب یک معصوم در خواب به کسی می‌گوید که بزودی یک ولیّ خدا بر سر راهت قرار می‌گیرد که تو را هدایت می‌نماید و نشانه‌اش این است که از خواب تو خبر می‌دهد، و از آن طرف به آن شخص منحرف اطّلاع می‌دهد. دقيقا مثل کارگردانی که از کمّ و کیف سریال و فیلم خود باخبر است و می‌داند چه کسی در چه نقشی باید قرار بگیرد. لذا غالب اوقات جنّ است که معبّر را آگاه می‌کند. (👇🏻ادامه)

@herz_asemani
👆🏻 گاهی هم معبّر از منحرفین و اهل بدعت نیست و تعبیرش صحیح از کار در می‌آید. حال ممکن است بر اساس تجربه و صفات ظاهری و روحی طرف مقابل تعبیر کند که بر اساس حدس بالایی که وجود دارد آگاه می‌شود. مانند پزشکی که با مشاهده شواهد و قرائنی که تجربی می‌باشد، احتمال فلان بیماری را می‌دهد و غالبا صحیح است.
و یا ممکن است تعبیر، القائاتی باشد که معبّر نمی‌داند منشأ آن چیست، و این مشکوک است. لذا در حدیثی از امام باقر علیه السّلام می‌خوانیم که حضرت رسول صلی الله علیه و آله فرمودند:
«خواب مؤمن بر بالای سرش در میان زمین و آسمان پرواز می‌کند تا خودش آن را برای خود تعبیر کند، یا دیگری این کار را انجام دهد، سپس به همان شکلی که تعبیر شده واقع می‌شود؛ بنابراین، خوابِ خود را جز برای شخص عاقل بازگو مکنید.»
باز از امام باقر علیه السلام روایت شده است که فرمودند: «خواب را جز برای مؤمنی که دارای حسادت و عداوت و طغیان نباشد، نباید بازگو کرد.» (حلیة المتّقین، انتشارات امام علی علیه السّلام، ص ٣٩۵)

باید توجّه نمود که اوّلاً: انسان باید تا جایی که می‌تواند خواب را نزد خود نگاه دارد و حمل بر خیر نماید. ثانیا: نقل آن حتّی برای مؤمن واجب نیست که تصوّر شود حتما باید برای کسی نقل کنیم. ثالثا: اگر قرار شد نقل کنیم، بايد طرف مقابل مؤمن باشد، زیرا ممکن است مؤمن به دلیل شناخت معارف دین، به نکته باطلی در خواب پی ببرد و گوشزد کند. أیضا مؤمن چون‌ از حسادت و بخل خالی است، خواب را حمل بر خیر می‌نماید، زیرا "طيَره" يا فال‌بد بسيار نهی ‌شده و در روند یک جریان تأثیر بسزایی دارد. و در خواب هم فرموده‌اند حمل بر خیر نمائید. (در ادامه، مواردی خواهد آمد.)

جالب توجّه است که علّامه مجلسی هنگام بيان نکات تفسیریِ مُعَبِّرین در کتاب شریف بحارالانوار، چنین می‌گوید:

«در این باب، برخی از آنچه که اربابِ تعبیر و تأویل گفته‌اند را نقل می‌کنیم، هر چند بیشترِ آنها، مأخذِ درستی ندارند که قابل اتکا و اعتماد باشد.» (ج۵٨ ص٢١٩) و در انتهای همین باب می‌نویسد:
«در اینجا آنچه را که از کتاب‌های معتبرشان آوردیم به انتها رسید و بر بیشتر این موارد، نمی‌تواند اعتماد کرد؛ زیرا مبتنی بر مناسباتِ مخفی و خیالاتِ بی ارزش است؛ بیشترِ روایاتی را هم که ذکر می‌کنند ثابت نیست و حتی در بسیاری از موارد، تجربه بر خلافِ گفته‌های آنها بوده است … همچنین این موارد غالبا با تفاوت اشخاص و احوال و زمان‌ها، متفاوت می‌شوند، و لذا این علم از معجزات پیامبران و اولیاء علیهم السّلام است و دیگران از این علم، بهره‌ای ندارند مگر مقداری بسیار اندک که آنهم قابل اعتنا نیست. اما خواب‌های پریشانی که ناشی از غذاهای بی‌کیفیّت و اخلاطِ بدنی است نیز بسیار هستند و با تجربه، ثابت شده که این خواب‌ها ناشی از آن اخلاط و غذاهاست.» (ج۵٨ ص٢٣٣)

در واقع، آنچه در تعبیر خواب تا کنون ارائه شده، صرفا مجموعه‌ای از استحسان و تخمین و ظنون است و مبنا و نظام روشنی ندارد. در این بازارِ مکّاره، کسانی هستند که بر موجِ تعبیر خواب سوار شده و از آن ارتزاق کرده و همچنین از طریقِ آن، خرافات و توهّمات و اسطوره‌ها و افسانه‌ها را – که هیچ علمی به آن ندارند – ترویج نموده و حتّی از رسانه‌ها و شبکه‌های ماهواره‌ای برای هدف خویش استفاده می‌کنند، و برخی سران بدعت و جریانات انحرافی، این مسئله را وسیله شکار ساده‌لوحان قرار داده‌اند.

✴️ حال خوب است به چند نمونه از تعبیر خواب‌های معصومین عليهم السّلام مروری داشته باشیم که فهم آن و شناخت ربطش با شخصی که خواب دیده، برای غیر معصوم ممکن نیست:

«کسی به امام صادق علیه السّلام عرض کرد: خوابی دیدم که از آن بسیار می‌ترسم. دامادی داشتم که از دنیا رفته، خواب دیدم دست در گردن من انداخته، می‌ترسم بمیرم. حضرت فرمود: هر صبح و شام در انتظار مرگ باش و از آن گریزان مباش، ولی معانقه (به اصطلاح روبوسی) با مُردگان نشانه طول عمر است. دامادت چه نام داشت؟! گفت: حسین. حضرت فرمودند: زیارت امام حسین علیه السّلام نصیب تو خواهد شد، زیرا هرکس با همنام آن حضرت در خواب معانقه کند، توفیق زیارت آن حضرت نصیبش می‌شود. (الکافی، ج ٨ ص ٢۴۴)

«شخصی خدمت امام صادق علیه السّلام رسید و عرض کرد: خواب دیدم آفتاب فقط بر سرم می‌تابد نه بر بدنم. حضرت فرمودند: نور ساطع و دین کاملی نصیب تو می‌شود. اگر آفتاب همه وجودت را فرا می‌گرفت در دینِ حق غوطه ور می‌شدی! آن شخص گفت: دیگران خواب مرا به پادشاهی تعبیر می‌کنند. حضرت فرمودند: کدام یک از پدرانت پادشاه بودند که چنین خیالی برای تو پدید آمده است⁉️ و کدام پادشاهی بهتر از دین حق که با آن امید رفتن به بهشت را داشته باشی؟» (الکافی، ج ۸، ص ۲۴۳)

ادامه 👇🏻

@herz_asemani
👆🏻 «امام کاظم عليه السّلام فرمودند:
زنی در زمان رسول اکرم صلی الله علیه و آله، خواب دید ستون خانه‌اش شکست. نزد رسول اکرم آمد و خواب خویش را برای ایشان تعریف کرد.
فرمودند: همسرت به سلامت نزد تو بر می‌گردد. اتّفاقا همسر این زن، غائب بود و همانطور که پیامبر اکرم فرمودند نزد آن زن، در صحت و سلامت برگشت. اما دوباره از نزد این زن رفت و آن زن در خواب دوباره دید که گویا ستونِ خانه‌اش شکسته است. نزد پیامبر اکرم آمد و خواب خود را تعریف کرد و ایشان فرمودند: همسرت در صحّت و سلامت نزد تو می‌آید. همینگونه شده و همسرش در صحت و سلامت، نزد وی بازگشت. بعد از مدّتی همسر آن زن، از نزدش رفت و این زن نیز برای مرتبه‌ی سوم، همان خواب را دید و این مرتبه، مردِ شومی را دید و خوابش را برای او تعریف کرد و آن مرد – که انسان خوبی نبود – گفت: "همسرت می‌میرد". این خبر به پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله رسید و ایشان فرمودند: چرا خواب آن زن را، به خوبی و خیر، تعبیر نکرد؟!» (الکافی، ج ۸، ص ٣٣۶)

🔹در پایان دو نکته را یادآور می‌شوم:

الف) چند سؤال از آیت الله صافی گلپایگانی رحمه الله

آيا كتب تعبير خواب، مانند كتاب ابن سيرين معتبر است؟

✍🏻 جواب: بطور كلّى، تعبير خواب اگر از جانب غير معصوم باشد، اعتبار شرعى ندارد.

آيا با يادگرفتن علم پيشگويى، مى توان آينده را پيش بينى كرد؟

✍🏻 جواب: تعليم اينگونه علوم براى اكثر اشخاص، لزوم و ضرورت ندارد، بلكه بعض آنها شرعاً جايز نيست و موجب اتلاف عمر مى‌شود.

آيا كسانى كه با جنّ ارتباط دارند، صاحب كرامت و فضيلت محسوب مى‌شوند؟

✍🏻 جواب: اين عمل، فضيلت و كرامت كه نيست، بلكه بنابراحتياط، جايز هم نمى‌باشد. (معارف دین، ج ۳، ص ۴۴٣)

ب) ابن‌سیرین یک سنّی متعصّب و شخصی منحرف بوده که از فقهای عامّه محسوب می‌شود و بسیار مورد توجّه صوفیان قرار گرفته است. (اینجا را ببینید.)

فراموش نکنیم که فرمودند: ‌«شأن دین خداوند متعال و معارف آن، بالاتر از آن است که با خواب و خیال شناخته و فهمیده بشود.» (الکافی، ج ٢ ص ۴٨٢) و احتیاط در این دوره از توصیه‌های اهل بیت علیهم السّلام است، مؤمن خود را در معرض پرتگاه هلاکت و گمراهی قرار نمی‌دهد، و به محکمات و واضحات و فرامینی که در منابع معتبر دینی آمده، بسنده می‌کند تا از شک و شُبهه و لغزش در امان باشد.

@herz_asemani
↪️ پیرو مطالب قبل

🔻نوعی از تلقیناتِ جنّ

نوع وسوسهٔ جنّ بر انسان چنین است که جنّ، جسمی رقیق و لطیف است و می‌تواند با این جسم رقیق و لطیف داخل گوش انسان برود و سخنی در آنجا بسازد که بر شنونده اشتباه شود و واقعی تلقّی کند. زیرا مانند محسوسات، آن را از حواسّ و ظاهر اعضای بدن دریافت نمی‌کند، و این مسئله درباره فرد خواب و بیدار هر دو صدق می‌کند، و مخالف عقل هم نیست.

📘 کنزالفوائد، کراجکی رحمه الله، ص ٢١٢

@herz_asemani
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
#شیطانی #جذب_جن #طلسم‌ها

طلسم را با عکس شخص، در دهان سگ گذاشتند تا ببلعد، و اثرش بیشتر شود

نمونه‌ای دیگر

👈🏻 (بین سگ و جنّ ارتباط نزدیکی برقرار است. مشاهده کنید: اینجا و اینجا و اینجا و اینجا)

بارها بیان شد که پشت‌پرده اعمال و رفتار دعانویسان و شیّادان، همین مسائل است. آنان نه با توکّل و توسّل، بلکه با خدمت به شیاطین فعالیّت می‌کنند، و ابتدا خود را به هلاکت و ضلالت می‌رسانند، بعد مراجعه‌کنندگان را؛ لذا اگر نگران دین و دنیای خود و عزیزانتان هستید، به هیچ عنوان به این جماعت مراجعه مکنید، آسیب‌های این مسئله جبران‌ناپذیر است.

@herz_asemani
#آداب_ذی‌الحجة #دعا

📢 اهمیّت دهه اوّل این ماه

🌙 دهه أوّل ماه ذی‌الحجّه از اهمیّت بسیار بالایی برخوردار است و به عبادت در این دهه بسیار سفارش شده است و برکت و فضیلتی کم نظیر دارد. طبق روایات منظور از ایام معلومات در آیه: "وَ یَذْکُرُوا اسْمَ اللَّهِ فِی أَیَّامٍ مَعْلُوماتٍ عَلی ما رَزَقَهُمْ مِنْ بَهِیمَةِ الْأَنْعامِ." دهه اوّل این ماه است.

👈🏻 برای مشاهده آداب و اعمال این دهه خاص، اعم از روزه و نماز و دعا، به کتب ادعیه مراجعه فرمائید.

قابل توجّه است که روزه‌گرفتن و دعایی مخصوص در نُه روز اوّلِ این دهه، بسیار تأکید شده‌ست.

@herz_asemani
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
#چله_نشینی

🎥 جالب است که مرحوم آیت الله بهجت که خود گرایشات عرفانی داشت، نسبت به چلّه کلیمیه اظهار بی‌اطّلاعی و عدم‌ تمایل می‌کند

بدون شرح ...

@herz_asemani
▪️ایّام شهادت امام باقر سلام الله علیه تسلیّت باد

🔻 از امام باقر عليه السّلام روايت است که فرمودند:

الْكَمَالُ كُلُّ الْكَمَالِ التَّفَقُّهُ فِی الدِّینِ وَ الصَّبْرُ عَلَی النَّائِبَةِ وَ تَقْدِیرُ الْمَعِیشَةِ.

✍🏻 نهایتِ كمال انسان این است که در دین خود عالِم شود، در بلا و گرفتاری صبر نماید، و مخارج زندگی را مدیریّت کند. (إسراف نکند و به اندازه درآمدش خرج نماید)

📚 الکافی، ج١ ص٣٢

خداوند متعال توفیق عمل به این روایت نورانی را به همه ما عطا نماید که خیر دنیا و آخرت در آن جمع شده است.

@herz_asemani
#آداب_ذی‌الحجة #دعا #زیارت

🌙 پیرامون شب و روز عرفه

🍃 عبادت و زیارت امام حسین علیه السلام، در شب و روز عرفه بسیار توصيه شده.

روزه گرفتن در روز عرفه نيز بسیار مورد اهمیت است، بشرطی که سبب ضعف و در نتیجه کسالت در دعا نشود.

🔆 مستحب است روز عرفه بعد از نماز ظهر و عصر، در مکان بی‌سقف دو رکعت خوانده شود و به تمام گناهان اعتراف کنیم.

👈🏻 توصیه شده قبل از شروع به دعا، اوّل صد مرتبه اللّه اكبر و صد مرتبه الحمدللّه و صد مرتبه سبحان اللّه و صد مرتبه لا اله الا اللّه و صد مرتبه سورۀ قل هو اللّه احد و صد مرتبه سورۀ انا انزلناه خوانده شود. و در روايت ديگر: صد مرتبه آية الكرسى و صد مرتبه لا حول و لا قوة الا باللّه و صد مرتبه صلوات.

🔸 دعای عرفه در "صحيفه سجادیه" و دعای عرفه مشهور، از بهترین ادعیه در این روز می‌باشند.

🔹دعا برای مؤمنین در غیاب آنها در این روز سفارش شده.

🌹 اگر حضور در کربلا مقدور نبود، غسل کنیم و در جمع مؤمنین رفته و از راه دور زیارت کنیم امام حسین علیه السلام را، که اگر از بالای بلندی یا در صحرا باشد بهتر است.

@herz_asemani
#آداب_ذی‌الحجة #دعا #آداب_دعا

عباراتی که #صوفیه به "دعای عرفه" اضافه کردند

👈🏻 علامه مجلسی رحمه‌الله بعد از نقل دعای عرفه می‌نویسد:

این دعا را مرحوم کفعمی در «بلدالامین» و سید بن طاووس در «مصباح‌الزائر» نقل کرده‌اند، اما در هیچ یک از آنها و نسخهٔ قدیمی «اقبال‌الأعمال» فقرات آخرِ دعا يعنی از قسمت «إلهی أنا الفقير في غنای» تا آخر دعا وجود ندارد! و این فرازها مطابق با ادعیه ائمه معصومین علیهم السلام نیست، و بیشتر به ذوق و سلیقه صوفیان نزدیک است، از این روی، برخی از بزرگان برآنند که این بخش از الحاقات صوفیه است و از امامان معصوم نیست.

📚 بحار الأنوار، ط - بيروت، ج ٩٥ ص ٢٢٧

@herz_asemani
#آداب_ذی‌الحجة #دعا #آداب_دعا

📢 روز عرفه، از این توصيه امام کاظم علیه السلام غافل مشویم

دعا در غياب مؤمنین

✍🏻 ابراهيم بن هاشم گوید: عبداللّه بن جُندَب را در روز عَرَفه در عرفات ديدم. حالتی به اين زيبايى نديده بودم، يكسره دستانش را به سوى آسمان بركشيده بود و اشك‌هايش بر گونه‌هايش سرازير مى‌شد و به زمين مى‌رسيد. چون مردم به راه افتادند به او گفتم: اى ابامحمّد! حالتی به زيبايى حالت تو نديده بودم. پاسخ داد: به خدا سوگند جز براى برادرانم دعا نمى‌كردم، چون امام كاظم عليه السلام مرا آگاه ساخت كه "هرکس در غيابِ برادرش براى او دعا كند، از عرش او را ندا مى‌دهند: براى تو صد هزار برابر آن است." لذا إبا داشتم كه صد هزار دعاى مستجاب را براى يك دعا كه نمى‌دانم مستجاب مى‌شود يا نه، واگذارم.

📚 الکافی، ط_الاسلامیه، ج ٢ ص ۵٠٨

"ابراهيم بن هاشم و عبدالله بن جندب" هر دو از بزرگان شیعه و از خواص می‌باشند.

@herz_asemani
#آداب_ذی‌الحجة #دعا

🤲🏻 دعایی مهم برای روز عرفه

🔻 علاوه بر دعای چهل و هفتم #صحیفه_سجادیه و دعای عرفه از امام حسین علیه السّلام، دعای دیگری را شیخ طوسی رحمه الله از امام صادق عليه السّلام نقل کرده که مطابق این روایت، رسول اکرم صلی الله علیه و آله این دعا را به امیرالمؤمنین عليه السّلام آموختند، و فرمودند که این دعای تمام انبیاء قبل از رسول اکرم صلی الله علیه و آله بوده است. لذا از اهمیّت والایی برخوردار است:

«لا إِلهَ إِلَّا اللَّهُ‌ وَحْدَهُ‌ لا شَرِيكَ لَهُ‌ لَهُ الْمُلْكُ وَ لَهُ الْحَمْدُ يُحْيِي وَ يُمِيتُ‌ وَ هُوَ حَيٌّ لَا يَمُوتُ بِيَدِهِ الْخَيْرُ وَ هُوَ عَلى‌ كُلِّ شَيْ‌ءٍ قَدِيرٌ، اللَّهُمَّ لَكَ الْحَمْدُ كَالَّذِي تَقُولُ وَ خَيْراً مِمَّا نَقُولُ وَ فَوْقَ مَا يَقُولُ الْقَائِلُونَ اللَّهُمَّ لَكَ صَلَاتِي وَ نُسُكِي وَ مَحْيَايَ وَ مَمَاتِي وَ لَكَ بَرَاءَتِي وَ لَكَ [بِكَ‌] حَوْلِي وَ مِنْكَ قُوَّتِي، اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنَ الْفَقْرِ وَ مِنْ وَسْوَاسِ الصَّدْرِ وَ مِنْ شَتَاتِ الْأَمْرِ وَ مِنْ عَذَابِ الْقَبْرِ، اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ خَيْرَ الرِّيَاحِ وَ أَعُوذُ بِكَ مِنْ شَرِّ مَا يَجِي‌ءُ بِهِ الرِّيَاحُ وَ أَسْأَلُكَ خَيْرَ اللَّيْلِ وَ النَّهَارِ، اللَّهُمَّ اجْعَلْ فِي قَلْبِي نُوراً وَ فِي سَمْعِي وَ بَصَرِي نُوراً وَ فِي لَحْمِي وَ عِظَامِي نُوراً وَ فِي عُرُوقِي وَ مَقْعَدِي‌ وَ مَقَامِي وَ مَدْخَلِي وَ مَخْرَجِي نُوراً وَ أَعْظِمْ لِي نُوراً يَا رَبِّ يَوْمَ أَلْقَاكَ‌ إِنَّكَ عَلى‌ كُلِّ شَيْ‌ءٍ قَدِيرٌ.»

📘 تهذيب الأحكام، ج ۵ ص ١٨٣ _ إقبال الأعمال، ج ١ ص ٣٣٨

@herz_asemani
دعایی پربار_Cropped.pdf
71.9 KB
#دعا #دفع_بلا #رفع_غم #عزت #وسعت_رزق
#جمعه (۹) #آداب_ذی‌الحجة

👈🏻 این دعا، یکی از ادعیه پرباری‌ست که "طلبِ بخشش و مغفرت الهی، وسعت رزق، دفع شر دشمنان، عزت‌طلبی، و رفع اندوه" را برای خواننده آن در بر دارد؛ و خواندنش در این مواقع توصیه شده:

🌄 شب و سحر و روز جمعه

🌙 شب و روز عرفه


پی‌نوشت:

این دعا کوتاه است، امّا برای سهولت در قرائت، قلمِ آن درشت انتخاب شده، و ترجمه نیز ضمیمه گشته است، لذا طولانی می‌نماید.

@herz_asemani
#آداب_ذی‌الحجة #زیارت #دفع_بلا #وسعت_رزق

💠 شرّ آن سال از او دفع می‌شود _ دست پر باز می‌گردد

🔘 شيخ طوسی رحمه الله نقل کرده:

رَوَى اِبْنُ مِيثَمٍ اَلتَّمَّارُ عَنِ اَلْبَاقِرِ عَلَيْهِ السَّلاَمُ قَالَ: مَنْ زَارَ اَلْحُسَيْنَ عَلَيْهِ السَّلاَمُ أَوْ قَالَ مَنْ زَارَ لَيْلَةٍ عَرَفَةَ أَرْضَ كَرْبَلاَءَ وَ أَقَامَ بِهَا حَتَّى يُعَيِّدَ ثُمَّ يَنْصَرِفَ وَقَاهُ اَللَّهُ شَرَّ سَنَتِهِ.

✍🏻 راوی گويد امام باقر عليه السّلام فرمودند:
هر کس امام حسین علیه السّلام را زیارت کند (یا فرمودند:) هر کس در شب عرفه سرزمین کربلا را زیارت کند و در آنجا بماند تا روز عید شود، و پس از آن باز گردد، خداوند او را از شرّ آن سال در امان نگاه می‌دارد.

وَ رَوَى أَبُو حَمْزَةَ الثُّمَالِيُّ قَالَ سَمِعْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ عَلَيْهِ السَّلاَمُ يَقُولُ: مَنْ عَرَّفَ عِنْدَ قَبْرِ اَلْحُسَيْنِ عَلَيْهِ السَّلاَمُ لَمْ يَرْجِعْ صِفْراً وَ لَكِنْ يَرْجِعُ وَ يَدُهُ مَمْلُوَّتَانِ.

✍🏻 از امام صادق علیه السّلام روايت است که فرمودند: هرکس عرفه را نزد مزار امام حسین علیه السّلام باشد، دست خالی باز نمی‌گردد، بلکه با دستانی پر باز می‌گردد. (رزق مادّی و معنوی)

📗 مصباح المتهجّد، ص ٧١۶

@herz_asemani
HTML Embed Code:
2024/06/16 08:19:58
Back to Top