TG Telegram Group Link
Channel: Brodetskyi. Tech, VC, startups
Back to Bottom
Будні стартапера

via Victor Zakharchenko
Німецька платіжна компанія Wirecard на піку мала капіталізацію $28 млрд та входила в індекс 30 найбільших німецьких компаній. Серед клієнтів, щоправда, були такі бізнеси як гемблінг та порно, а операції компанії були дуже непрозорими. Після серії розслідувань компанія визнала діру в балансі на $2 млрд та збанкрутувала.

Найцікавіша постать в її історії — Ян Марсалек. Обдарований і харизматичний австрієць долучився до компанії в 20 років і з часом став її операційним директором. Жив на широку ногу — приватні літаки, розкішні вілли, друзі — мільярдери, супутниці — моделі.

А ще, як виявилось, мав мережу контактів в спецслужбах та був агентом російської розвідки — пробивав для росіян інформацію та допомагав шпигувати за окремими персонами, зокрема розслідувачем Христо Грозевим. Їздив з росіянами "постріляти" в Сірію, купив завод і власну приватну армію в Лівії. Зараз переховується від європейського слідства в Росії.

Там ще багато цікавих деталей в тексті, почитайте. А скільки таких марсалеків ще по Європі та світу допомагають росіянам виконувати різні завдання.

Про Wirecard, до речі, є непоганий фільм на Netflix і книга журналіста FT, який цю історію і розкопав.
🎯 An interesting point and discussion
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
Зараз виходять багато вражаючих демо продуктів з ШІ. Краще їх сприймати обережно. На те вони і демо, щоб виглядати вражаюче.

Тим не менше. Ось це демо вчора сильно нашуміло — AI software engineer від стартапа Cognition. Тут більше інформації та демо роликів. Підняли $21 млн від Founders Fund (фонд Пітера Тіля) та крутих ангельських інвесторів з індустрії.

Зверніть увагу на команду. Фаундери — випускники Гарварда, MIT, Стенфорда та Єля. Десять золотих медалей міжнародних олімпіад з інформатики. Хтось в 15 років працював над дослідженням ML та криптографії в МІТ, хтось працював в Google Brain, хтось в YC-backed стартапі, хтось розробляв безпілотні машини.
Brodetskyi. Tech, VC, startups
Зараз виходять багато вражаючих демо продуктів з ШІ. Краще їх сприймати обережно. На те вони і демо, щоб виглядати вражаюче. Тим не менше. Ось це демо вчора сильно нашуміло — AI software engineer від стартапа Cognition. Тут більше інформації та демо роликів.…
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
Ось CEO Cognition на турнірі з математики 14 років тому. Програмує з 9 років. Серійний фаундер — в попередній його стартап, ШІ-сервіс професійних знайомств Lunchclub, інвестували топові фонди Lightspeed, Coatue, a16z.

Коли збирається така топова команда і розробляє рішення для великого зростаючого ринку, інвестори змагаються за можливість їх профінансувати. Продукт може змінюватись по ходу — концентрація виняткових людей в команді гарантує, що вони побудують щось толкове. Знаєте, як жартують про 10x розробників. Ну так це не жарти насправді.
🎤 Сьогодні буду говорити про ШІ та інвестиції на заході від Projector.

Буде цікаво, приходьте!

Авангарден, 18:30
Все чудове: і пост, і коментар
Brodetskyi. Tech, VC, startups
Гарне дослідження a16z: How Are Consumers Using Generative AI? Дані за червень, але інсайти поки що актуальні: 1. Most leading products are built from the “ground up” around generative AI 2. ChatGPT has a massive lead, for now… 3. LLM assistants (like ChatGPT)…
📝 a16z зібрали рейтинг 50 найпопулярніших AI web-продуктів. Методологія не ідеальна (Similarweb), але кращої поки немає.

• За півроку список оновився майже на половину. Динамічний ринок!

• Лідер з великим відривом — очікувано ChatGPT.

• У списоку побільшало сервісів продуктивності (здебільшого це GPT-powered плагіни для браузера) і чатботів-компаньйонів. Тут лідер — Character AI, в якому користувач в середньому має 300 сесій на місяць. Багато "чатботів з характерами", в тому числі для NSFW-переписки (всі платні, ха-ха).

• В окремий рейтинг зібрали 50 найпопулярніших мобільних AI-додатків (додам в коментар). Найбільше — копікетів ChatGPT (писав про них), фоторедакторів та генераторів контенту. В топі — два додатки від українців! Reface та Revive для анімації фото від них же.

Більше інсайтів та лінки на всі сервіси тут, рекомендую. Мені сподобався генератор музики Suno. Ну і генератор презентацій Gamma та платформа з різними моделями Poe, рекомендував їх тут раніше.

Загалом нарахував, що користувався або принаймні тестував 13 з 50 сервісів. В принципі, можу вже ставити в біо в LinkedIn "Gen AI Enthusiast" 🤓
Brodetskyi. Tech, VC, startups
📝 a16z зібрали рейтинг 50 найпопулярніших AI web-продуктів. Методологія не ідеальна (Similarweb), але кращої поки немає. • За півроку список оновився майже на половину. Динамічний ринок! • Лідер з великим відривом — очікувано ChatGPT. • У списоку побільшало…
Щоб заглибитись в тему Consumer x AI разом з a16z, почитайте їх investment thesis: як вони бачать розвиток цієї ніші зараз і що шукають в потенційних таргетах для інвестування. В фокусі такі напрями як content generation/editing, productivity, companionship, social, education, personal finance, wellness. Дуже багато нових для себе компаній/продуктів відкриєте, деякими поділюсь в коментарях.
💰 Економіка венчурного фонду
Brodetskyi. Tech, VC, startups
💰 Економіка венчурного фонду
🌱 Економіка early-stage VC.

Інвестори хочуть інвестувати в потенційно мільярдні компанії, тому що саме завдяки таким компаніям складається економіка всього фонду.
🧠
Brodetskyi. Tech, VC, startups
🧠
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
📝 Потрапив у ось такий список в непоганій компанії, поряд з Яном Лекуном і Андреєм Карпати.

Доповню своїм шортлістом:

Jim Fan, NVIDIA Research Manager & Lead of Embodied AI
Kelvin Mu, Early Stage Investor @ Translink Capital
AI Explained, кращий YouTube-канал про AI
🧠 До речі, в тому ж списку топ 50 AI продуктів знайшов зручний плагін Eightify для самаризиції відео на YouTube за субтитрами. Зрозумілий юзкейс з очевидною цінністю для користувача. Підписка — $8/місяць, у фрі версії доступна одна самаризація на день.
HTML Embed Code:
2024/06/07 15:16:40
Back to Top