TG Telegram Group Link
Channel: بهاره آروین
Back to Bottom
بهاره آروین
کارگاه اموزشی روش تحقیق با عنوان "مساله‌محوری در پژوهش" 📍یکشنبه ۱۹ آذرماه، ساعت ۱۰ صبح، دانشگاه تربیت مدرس 🔶 در این کارگاه دو ساعته به سوالاتی مانند سوالات زیر پاسخ خواهیم داد: 🔸 موضوع، دغدغه، سوال یا مساله؟ تفاوت‌های‌شان چیست و کدام‌یک برای یک پژوهش…
فایل صوتی کارگاه "مساله‌محوری در پژوهش"
@baharvin
دوستانی صوت ضبط شده‌ی این گارگاهی را خواسته بودند که به مناسبت هفته پژوهش در دانشگاه تربیت مدرس برگزار  شده بود. صوت این جلسه به شیوه سیستماتیک و حرفه‌ای ضبط نشده و به ویژه صدای شرکت‌کنندگان در کارگاه که بخشی از جلسه به طرح بحث و گفت‌وگوی با آنان اختصاص دارد به شکلی باکیفیت شنیده نمی‌شود، بااین‌حال چون دوستانی خواستار دریافت صوت ضبط شده بودند، فایل صوتی در لینک زیر بارگذاری شده و قابل دریافت است:

https://www.aparat.com/v/Jykj8
در نقد شهود عامیانه
@baharvin
🔸 این متن ضمیمه (+) مصداق اصیلی از شرح و بسط شهود عامیانه (common sense) به مدد گزینش سوگیرانه آمار و ارقام است. 

🔸 متن با ذکر این واقعیت آغاز می‌شود که تعداد ازدواج و موالید در دهه نود شمسی روندی کاهشی داشته و گویا در سال گذشته به کمترین میزان خود در این دهه رسیده است. استدلال محوری متن در تبیین این واقعیت آن است که چون قیمت مسکن به شدت بالا رفته و هزینه خرید و اجاره مسکن در سبد هزینه های خانوار به طور جدی افزایش یافته، میل به ازدواج و فرزندآوری کاهش یافته است. استدلالی کاملا همسو با شهود عمومی تاجایی که چنین رابطه ای بدیهی انگاشته شده و به چالش کشیدن آن خلاف عقل سلیم جلوه می‌کند. 

🔸 اما جالب است بدانیم که میل به ازدواج و فرزندآوری را اگر با شاخص های اقتصادی خانوار در ارتباط قرار دهیم اتفاقا رابطه معکوس است یعنی میانگین سن ازدواج در میان طبقات اقتصادی ضعیف تر نسبت به طبقات اقتصادی متوسط و مرفه پایین تر، تعداد ازدواج بیشتر و نرخ باروری شان بالاتر است.

🔸 کمااینکه استان سیستان و بلوچستان بر مبنای تمامی شاخص‌ها و رتبه بندی‌های توسعه در زمره محروم‌ترین استان‌های کشور قرار می‌گیرد اما نرخ باروری در آن 2 تا 3 برابر میانگین کشوری است که باز هم برخلاف شهود عامیانه، محدود به مناطق اهل تسنن نیست و در مناطق شیعه‌نشین استان هم همین وضعیت است. ایضا درحالی‌که در بسیاری نقاط جهان نرخ باروری کاهش جدی نشان می‌دهد، در آفریقای جنوب صحرا که برخی مناطق آن در زمره توسعه نیافته‌ترین و محروم‌ترین نقاط جهان است، نرخ باروری از همه نقاط جهان بالاتر است.

🔸 اساسا ارتباط میان فقر با ازدواج و زادوولد بالا در پژوهش های موجود روشن تر و تایید شده تر از آن است که نیاز به طول و تفصیل داشته باشد. 

🔸 گواینکه در این متن، بالا رفتن قیمت مسکن و هزینه اجاره موثرترین عوامل در کاهش نرخ ازدواج و موالید دانسته شده و تغییر سبک زندگی هم در رده دوم عوامل موثر عنوان شده است اما به روشن ترین عامل موثر یعنی کاهش جدی افراد در سن ازدواج (بر مبنای میانگین سن ازدواج) توجهی نشان نشده است.

🔸 درواقع اوج گرفتن تعداد ازدواج ها در دهه 80 ناشی از رسیدن شکم جمعیتی دهه 60 به سن ازدواج است و در دهه 90 که میانگین سن ازدواج به متولدین دهه هفتاد منتقل می شود، تعداد ازدواج ها و به تبع آن تعداد موالید همان کاهشی را نشان می دهد که کاهش سریع نرخ باروری در دهه 70 در نتیجه موفقیت قابل ملاحظه سیاست های تنظیم خانواده خود را نشان داد. 

🔸 خلاصه اش آن که آنچه که در نظر اول و مطابق با دو دوتا چهارتای عقلانی بدیهی به نظر می رسد چندان منطبق با واقع نیست و البته مایه ناامیدی است که رسانه های جمعی و روزنامه ها بیش از آنکه در جهت به چالش کشیدن شهود عامیانه در باب واقعیت عمل کنند، در جهت پروبال دادن غیرواقعی و گزینش سوگیرانه شواهد و آمارها در تایید آن عمل می کنند. تایید و پروبال دادنی که به خطای تشخیص در موثرترین عوامل و هدررفت جدی منابع در جهت تحقق راهبردهای مبتنی بر آن تبیین های نادرست منجر می شود.
بهاره آروین
در نقد شهود عامیانه @baharvin 🔸 این متن ضمیمه (+) مصداق اصیلی از شرح و بسط شهود عامیانه (common sense) به مدد گزینش سوگیرانه آمار و ارقام است.  🔸 متن با ذکر این واقعیت آغاز می‌شود که تعداد ازدواج و موالید در دهه نود شمسی روندی کاهشی داشته و گویا در سال…
نشست "کاهش جمعیت در ایران
چطور به اینجا رسیدیم؟
چه می‌توان کرد؟
@baharvin
با حضور:

🎤 دکتر بهاره آروین
عضو هیات علمی گروه جامعه‌شناسی دانشگاه تربیت مدرس

🎤 دکتر حمیده طائب
عضو هیات علمی گروه مطالعات زنان دانشگاه تربیت مدرس

📌 یکشنبه ۳ دی، ساعت ۱۰ صبح

📍 دانشگاه تربیت مدرس، دانشکده علوم انسانی، طبقه سوم، ضلع غربی، سالن جلسات دانشکده مدیریت

لینک حضور مجازی در نشست:
https://bbb.modares.ac.ir/b/xv3-w1s-8vz-nm8

فردا در این نشست تلاش می‌کنم در مورد  کاهش جمعیت در ایران، علل و راهبردهای آن، فرضیات مختلف مبتنی بر شهود عامیانه را به چالش بکشم، فرضیاتی که نادرستی یک نمونه‌اش را در متن قبلی شرح دادم. با این‌حال همین فرضیات فضای سیاست‌گذاری و رسانه‌ای در کشور را انباشته و راهبردهای مبتنی بر ان‌ها به هدررفت منابع و بی‌ثمری اقدامات پرهزینه معطوف به تحقق آن‌ها منتهی شده است.
Audio
💢سلسله جلسات کلاب هاوسی
‼️
#شریف_آزاد

✳️ جلسه شماره ۴
📅 ۱۹ آذرماه ۱۴۰۲
✴️ دکتر
#بهاره_آروین

🔷 مسأله
#حکمرانی در ایران
(ضرورت یک رویکرد تاریخی)

💠 بخش  ۱  از  ۲
🔻 صحبت‌های خانم دکتر


⚛️ لینک کانال تلگرام خانم دکتر آروین:
Join 👉 
@BahArvin🌹


⚛️ لینک گروه تلگرام شریف آزاد:
🌐 https://hottg.com/+XPPjNgJePjkxY2Y0


⚛️ لینک کلاب شریف آزاد:
🌐
clubhouse.com/house/شریف-آزاد


✴️ دانلود سایر پادکست‌ها و اطلاع از رویدادهای آموزشی و فرهنگی دانش آموختگان شریف در:

👇👇

✳️ کانال تلگرام شریف آزاد:
🆔
@SharifAzad 🎓
.
Audio
💢سلسله جلسات کلاب هاوسی
‼️
#شریف_آزاد

✳️ جلسه شماره ۴
📅 ۱۹ آذرماه ۱۴۰۲
✴️ دکتر
#بهاره_آروین

🔷 مسأله
#حکمرانی در ایران
(ضرورت یک رویکرد تاریخی)

💠 بخش  ۲  از  ۲
🔻 پرسش و پاسخ


⚛️ لینک کانال تلگرام خانم دکتر آروین:
Join 👉 
@BahArvin🌹


⚛️ لینک گروه تلگرام شریف آزاد:
🌐 https://hottg.com/+XPPjNgJePjkxY2Y0


⚛️ لینک کلاب شریف آزاد:
🌐
clubhouse.com/house/شریف-آزاد


✴️ دانلود سایر پادکست‌ها و اطلاع از رویدادهای آموزشی و فرهنگی دانش آموختگان شریف در:

👇👇

✳️ کانال تلگرام شریف آزاد:
🆔
@SharifAzad 🎓
.
جدول زمان‌بندی نهایی.pdf
699.8 KB
انجمن جامعه‌شناسی ایران با همکاری خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار می‌کند:
@iran_sociology

ششمین دوره‌ی همایش پژوهش اجتماعی فرهنگی در جامعه‌ی ایران

موضوع همایش:
بازاندیشی در علوم اجتماعی ایرانی
علوم اجتماعی ایران در کشاکش زمینه‌مندی و زمینه‌زدودگی

موضوع ویژه:
زنانگی و تحول اجتماعی فرهنگی در جامعه‌ی ایران

از ۳۰ بهمن تا ۴ اسفند
کرج، شیراز، کرمانشاه و تهران

▪️۲ تا ۴ اسفند:
▫️۹ صبح تا ۸ عصر: تهران
(خیابان استاد نجات الهی،‌خانه اندیشمندان علوم انسانی)

▪️۳۰ بهمن:
▫️ ۱۰ تا ۱۲ صبح: دانشگاه‌ خورازمی
(البرز، حصارک، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، سالن شهید طاهری)

▫️۱ تا ۳ و ۴ تا ۶ عصر: پنل مجازی (آدرس پایین)

▪️۱ اسفند:
▫️ ۱۰ تا ۱۲ صبح: دانشگاه شیراز
(دانشکده اقتصاد، مدیریت و علوم انسانی، ساختمان ۳ ، سالن طالقانی)

▫️ ۲ تا ۵ عصر: دانشگاه رازی
(سالن آمفی‌تئاتر کتابخانه مرکزی)

هم‌زمان در اسکای‌روم:
https://www.skyroom.online/ch/irancsca/provincial-offices

جزئیات عناوین مقالات و زمان‌بندی پنل‌ها را در فایل ضمیمه ببینید

#انجمن_جامعه_شناسی_ایران

با حمایت از انجمن جامعه شناسی، از فرهنگ و فرهیختگی حمایت کنید.
گروه جامعه‌شناسی دانشگاه تربیت مدرس با همکاری انجمن جامعه‌شناسی ایران و دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران برگزار می‌کند:

گفت‌وگوی علمی با عنوان:
روشنفکری و قدرت

با حضور:
🎤 دکتر مقصود فراستخواه
🎤 دکتر علیرضا شجاعی‌زند


📌دوشنبه ۳۰ بهمن، ساعت ۱۵

📍دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران، تالار گفت‌وگو

ورود برای عموم ازاد است.

پخش مجازی:
https://lablive.modares.ac.ir/b/bah-ulp-qea-rqq
Forwarded from انصاف نیوز
وقتی از میانه‌روی حرف می‌زنیم | بهاره آروین

بهاره آروین، جامعه‌شناس، در یادداشتی که در اختیار انصاف نیوز قرار داده‌است، نوشت:

اصلاح‌طلب اصولگرا دیگه تمومه ماجرا؛ این شعاری که در سالیان اخیر نقل تجمعات اعتراضی بوده است، فارغ از معنای تحت‌اللفظی یا تلویحی آن، مایه‌ای از واقعیت نزاع سیاسی در ایران را دربردارد و آن اینکه به نظر می‌رسد در سالیان پیش‌رو دعوای نیروهای سیاسی بیش از آن‌که با برچسب و گفتمان اصلاح‌طلبی و اصولگرایی قابل صورت‌بندی و بازشناسی باشد در قالب نزاع میان میانه‌روی و رادیکالیسم قابل درک و ردیابی است. در این نوشته تلاش می‌کنم سه اصل محوری‌ای را بیان کنم که به نظرم اعتقاد و پایبندی به آنها، افراد را فارغ از جناح‌بندی‌های سیاسی، ذیل نگرش و منش میانه‌روانه کنار هم گرد می‌آورد.

۱. جمهوری اسلامی، جایی میان برزخ


در نظر میانه‌روها، جمهوری اسلامی نه بهشت برین است نه قعر دوزخ؛ فارغ از اینکه جمهوری اسلامی به عنوان یک نظام سیاسی در عرصه حکمرانی کفه‌ی شکست‌هایش سنگین باشد یا موفقیت‌هایش، مهم این است که نیروی میانه‌رو امکان بازشناسی و بیان هر دو وجه ژانوسی نظم موجود را دارد و به همین دلیل هم این نیروها فارغ از جناح‌بندی‌های سیاسی اصلاح‌طلب/اصولگرا امکان گفت‌وگو و مفاهمه با یکدیگر را پیدا می‌کنند.

این درحالی است که نیروهای رادیکال اگراز طیف حامیان حکومت باشند هیچ انتقادی از اصل و اساس نظم موجود را برنمی‌تابند یا اگر نقدی هم وارد می‌بینند نقد به نرمش و میانه‌روی و کند شدن تیغ رادیکالیسم در سیاست و حکمرانی یا به تعبیر خودشان فاصله گرفتن از آرمان‌ها و کنش انقلابی است، آنها تجدیدنظر و بازنگری در نظم موجود را نه با هدف بازنگری در بنیان‌ها بلکه با هدف بازگشت رادیکال و تندروانه به آن بنیادهای ادعایی لازم می‌شمرند.

در آن سر طیف هم دسته‌ی دیگری از رادیکال‌ها نظم موجود را شر مطلقی تصویر می‌کنند که هیچ، مطلقا هیچ دستاورد قابل تایید و رضایت‌بخشی ندارد و لذا به نظرشان سخن از اصلاح یک ویرانه‌ و گفت‌وگو با اهریمن دست‌اندرکار این ویرانه‌سازی جای بحث ندارد، این طیف اخیر هم از قضا مساله‌ی نظم موجود را مساله‌ای بنیادین و فراتر از ظواهر مشکل‌زا تلقی می‌کند و معتقد است تا این بنیان ادعایی کنار گذاشته نشود، هر نوع اصلاح و بهبودی ظاهری و مقطعی و فارغ از اثرگذاری قابل اعتناست.

آشکار است که هردو سر طیف رادیکال فارغ از تضاد ظاهری‌شان، الگوی‌ تفسیر و کنش‌شان همه یا هیچ است، فقط یکی موافق تام و تمام این بنیاد و بنیان ادعایی است و یکی مخالف اصل و فرع جمهوری اسلامی یکجا و یک‌کاسه.

۲. برای یک زندگی معمولی

دال مرکزی گفتمان میانه‌روی “زندگی” است. در نظر نیروهای میانه‌رو، زندگی، آن‌هم از نوع معمولی و روزمره‌اش، اولین و مهم‌ترین اولویتی است که آن‌را به پای هیچ هدف و آرمانی نمی‌توان قربانی کرد. البته نیروهای میانه‌رو ممکن است اهداف و ارزش‌های متفاوت از یکدیگر هم داشته باشند که در بزنگاه‌هایی خاص و به صورت مقطعی و به لحاظ فردی بر زندگی شخصی خودشان اولویت دهند اما مهم این است که به چنین اولویت‌بندی‌هایی برای زندگی جمعی قائل نیستند و لذا دیگران را به دلیل در اولویت قراردادن روزمرگی‌های شخصی و کوتاه‌مدت‌شان سرزنش و قضاوت نمی‌کنند. درواقع، نیروهای میانه‌رو به‌ویژه بر سر هدف اصلی و اولویت‌دار حکمرانی است که به توافق می‌رسند و آن چیزی نیست جز بهبود کیفیت زندگی روزمره‌ی شهروندان؛

درمقابل نیروهای رادیکال از هر دوسو، پررنگ کردن جزئیات مسائل و دغدغه‌های روزمره‌ی شهروندان را نوعی جزئی‌نگری مخرب و خیانت به آرمان‌ها و ارزش‌های والایی تلقی می‌کنند که جان‌های عزیز زیادی بر سر آنها ازدست رفته است و به همین دلیل هردو بر روی پایمال نشدن خون “شهدا” تاکید دارند فارغ ازاینکه هر کدام شهید را چه کسی و با چه آرمانی تعریف و ‌مصداق‌یابی‌‌ می‌کنند.

به دلیل همین شباهت در آرمان‌گرایی و تحقیر روزمرگی‌های پیش‌پاافتاده‌ی زندگی واقعی است که علی‌رغم تضاد بنیادین محتوای ارزش‌ها و آرمان‌های‌شان اما ادبیات و گفتمان‌ این دو طیف رادیکال به طرز حیرت‌انگیزی به یکدیگر شبیه می‌شود: دریای خون، خیانت به خون شهدا، مزدور، قسم به خون و مانند آن دال‌های تکرارشونده‌ی گفتمان رادیکالی هستند که در مقابل “زندگی” به عنوان دال مرکزی گفتمان میانه‌رو بازنمایی می‌شوند، آن‌هم زندگی در همین معنای معمولی با همه‌ی روزمرگی‌های پیش‌پاافتاه‌اش نه زندگی به آن معنای آرمانی و انقلابی از یک سو یا زندگی گل و بلبل دانمارکی در سوی دیگر؛ اولویت‌گذاری نیروی میانه‌رو در سیاست و سیاست‌گذاری بهبود همین زندگی معمولی و روزمره در ایران است با همه‌ی مشکلات و نقص‌ها و رنج‌هایش و به همین دلیل اگر بتواند سرسوزنی از این رنج روزمره را کم کند، همه‌ی تلاشش را برای همان سرسوزن رنج کمتر می‌کند.

ادامه‌ی این یادداشت
@ensafnews
اعتراض به وضعیت اینترنت در ایران

🔸 "وضعیت اینترنت امروز ایران فاجعه‌بار است. فیلترینگ گسترده، اختلالات مستمر و سرعت پایین چیزی به نام اینترنت برای ایرانیان باقی نگذاشته و حق دسترسی آزاد به اینترنت را نقض کرده است.

🔸 همانطور که در گزارش انجمن تجارت الکترونیک آمده است، وضعیت اینترنت ایران بیشترین شباهت را با کشورهای فقیر و توسعه‌نیافته دارد، اما تفاوت اصلی در خودخواسته بودن این شرایط برای ایران است.

🔸 خودخواسته به این معنی که بخش قابل توجهی از مشکلات اینترنت کشور از فیلترینگ و محدودیت‌های آن تا سرعت و اختلالات گسترده نه به دلیل مشکل در توسعه‌ی زیرساخت‌ها که به دلیل سیاست‌گذاری‌ها، اقدامات مدیریتی و اعمال قوانین به وجود آمده است.

🔸 در نهایت گلاویز شدن شهروندان و کسب‌وکارهای ایرانی با یکی از ناامن‌‌ترین و بی‌کیفیت‌ترین اینترنت‌های دنیا، مرگ تدریجی رویای توسعه اقتصاد دیجیتال و یونیکورن‌های دانش‌بنیان را رقم می‌زند."

🔹 این متن بخش اغازین از کارزار اعتراضی به وضعیت اینترنت در ایران است که با مطالباتی روشن و سنجش‌پذیر ادامه می‌یابد.

🔹 به نظرم نحوه‌ی مواجهه با وضعیت فعلی اینترنت در ایران، می‌تواند یکی از مصادیق میانه‌روی و رادیکالیسم در حکمرانی قلمداد شود.

🔹 حق دسترسی آزاد به اینترنت با شرح مصادیق روشن و سنجش‌پذیری که در این کارزار اعتراضی آمده است، یکی از آن حقوقی است که مخالفت صریح یا تلویحی با آن، به هر بهانه‌ای که باشد، مصداقی از رادیکالیسم زیان‌بار و بی‌ثمر در عرصه‌ی حکمرانی است.

🔹 به همین دلیل است که حامیان طرح موسوم به "صیانت از کاربران در فضای مجازی"، مصداقی عینی از نیروهای تندرو هستند که حضور و اقدامات‌شان در عرصه‌ی سیاست‌گذاری و اجرا، نه فقط کیفیت زندگی روزمره‌ی شهروندان ایرانی را به شکل جدی و ملموسی کاهش داده است بلکه آسیب‌پذیری‌های جدی برای حکمرانی در عرصه‌ی فرهنگ، رسانه و اقتصاد در سطح کلان ایجاد می‌کند. 

🔹 به‌هرحال نحوه‌ی مواجهه‌‌ی کاندیداهای انتخابات پیش رو با وضعیت فعلی و فاجعه‌بار اینترنت در ایران و میزان و چگونگی تعهد آن‌ها به پیگیری مطالبات سنجش‌پذیر در این زمینه یکی از آن مواردی است که اگر تشکل‌یافتگی و مطالبه‌گری موثری در مورد آن وجود داشت می‌بایست کاندیداهای انتخابات پیش‌رو را به موضع‌گیری صریح و تعهدات روشن در قبال این موضوع وادار می‌کرد. 


🖊 برای امضای کارزار «اعتراض به وضعیت فاجعه‌بار اینترنت در ایران» و دفاع از #حق_اینترنت روی لینک زیر بزنید:
https://www.karzar.net/internet-right

✌️ کارکرد اصلی تمامی کارزارها فارغ از نتیجه نهایی آن‌ها، آگاهی‌بخشی، دوری از انفعال، گسترش فرهنگ مطالبه‌گری مدنی و تقویت هم‌افزایی اجتماعی است.

@baharvin
اهمیت اقلیت بودن

🔸 حالا گیریم ما برویم رای بدهیم اصلا ممکن است این‌ها، همین میانه‌روها مثلا، رای بیاورند؟

🔸 این سوال یکی از سوالات اصلی کسانی است که هنوز مرددند و به قطعیت شرکت یا عدم شرکت در انتخابات نرسیده‌اند، از طرفی فکر می‌کنند مشارکت در این انتخابات بی‌فایده‌ترین کار ممکن است اگر با آب ریختن به آسیاب ادعایی مشروعیت نظام زیان‌بار نباشد و از طرف دیگر سایه‌ی ترسناک تسلط بیش از پیش تندروها بر شئون مختلف حکمرانی و سخت‌تر شدن زندگی معمولی و روزمره، فکری‌شان می‌کند که نکند پیامد بی‌عملی‌ و شانه بالا انداختن‌های‌شان بیش از آن‌چه فکر می‌کنند ترسناک و فاجعه‌بار از آب دربیاید.

🔸 از طرفی فکر می‌کنند از وقتی یادشان می‌آید استدلال برای رای دادن همین ضرورت انتخاب بین بد و بدتر و هیولاسازی از برخی کاندیداها بوده درحالی‌که حق‌شان است که برای یک‌بار هم شده با دل خودش و طیب خاطر بروند به همان کاندیدایی که واقعا مطلوب‌شان است رای دهند، فکر می‌کنند تمام این سال‌ها به همین انتخابات حداقلی و بین بد و بدتر تن دادیم اما دیگر نمی‌خواهیم سهم‌مان از مفهوم و واقعیت انتخابات، ته مانده‌ی کاندیداهای سروته یک کرباسی باشد که شورای نگهبان و نظارت استصوابی برای‌مان غربال کرده‌ است.

🔸 با تمام این‌ استدلال‌ها و وزن و اعتبار قابل قبول‌شان مساله اینجاست که در طرف دیگر هم واقعیت پررنگ و زنده ایستاده است، اینکه شاید همه‌ی انتخابات‌ها کم‌وبیش شبیه بهم و همواره میان بد و بدتر بوده است اما کیفیت زندگی روزمره به طرز ملموس و محسوسی تفاوت می‌کرد و می‌کند وقتی اوضاع اینترنت اینچنین فاجعه‌بار نبود و برای تعدادی از شهروندان دم به دم استرس توقف و انتقال ماشین به پارکینگ برای پیامک حجاب نبود و اساتید و دانشجوها در خفقان دانشگاه‌ها تا این‌حد از نفس افتاده نبودند و…کیفیت زندگی معمولی و روزمره کمی بهتر بود وقتی اوضاع اندکی، گیریم سرسوزنی فرق می‌کرد.

🔸 از مرحله‌ی تردید و دودل شدن که بگذریم، تازه می‌رسیم سر اصل ماجرا، حالا از بین این یکی از یکی بدترها به کی رای بدهیم که همان اندک تفاوت واقعی حاصل شود؟ حالا اصلا گیریم بهشان رای هم دادیم، اصلا رای می‌آورند که بخواهند برای سرسوزنی بهتر کردن اوضاع تلاش کنند؟

🔸 احتمال پایین بودن میزان مشارکت و بالتبع بالا رفتن احتمال شکست کاندیداهای میانه‌رو انگار آن آخرین دلیلی است که کفه‌ی تردید را به سمت عدم مشارکت سنگین می‌کند چراکه مشارکت در انتخابات را برای یک شهروند عاصی و معترض بازی دو سر باخت جلوه می‌دهد: یک بار گویی با مشارکت و رای دادن و سهیم شدن ناخواسته در مشروعیت‌بخشی به انتخابات و نظم موجود می‌بازد و یک‌بار هم با شکست همین کاندیداهای حداقلی و میانه‌رو، در ادامه این نوشته تلاش می‌کنم استدلال خودم را در مواجهه با چنین انتخابات بیابان‌گونه‌ای شرح دهم که گویی از هر طرفش برویم جز وحشت نصیبی نداریم. استدلالی که به نتیجه‌گیری و کنش متفاوتی می‌انجامد.👇👇👇

https://tinyurl.com/4jexa2kt
انجمن علمی-دانشجویی جامعه‌شناسی دانشگاه تربیت‌مدرس برگزار می‌کند:

نشست بررسی کتاب 《صدایی که شنیده نشد

📌 زمان: یکشنبه ۱۳ اسفند ساعت ۱۵:۳۰

📍  مکان: دانشگاه تربیت مدرس، ساختمان خوارزمی، سالن استاد امین‌ناصری


🛑  اگر دانشجوی دانشگاه تربیت‌مدرس نیستید و قصد دارید در نشست شرکت کنید لطفاً به آیدی زیر در تلگرام پیام بدهید:

@Dariushmobaraki
سرشار از روشنی و خیر و آرامش
@baharvin
سال تحویل امسال خیلی بهم چسبید، شاید چون از سحر بیدار بودم، تنها در سکوت و آرامش سر صبح نشسته بودم جلوی هفت‌سین و روشن شدن نم‌نم آسمان و پهن شدن آفتاب روی زمین را نگاه می‌کردم که سال تحویل شد. همان‌جا فکر کردم اگر به بهار و سحر و سال تحویل باشد، امسال سالی سرشار از روشنی و خیر و آرامش خواهد بود انشاءالله🍀
Forwarded from اکوایران
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
📹 ترند سال: سوژه بزنگاه

▫️ویژه نامه پرونده سال اکو ایران هم فال است هم تماشا.

▫️فال چون ۱۰ متخصص از حوزه های مختلف راجع به ترندهای سال گذشته و اثر آن در آینده مباحثه کرده اند،تماشا است چون به دور از کلیشه های رایج این گردهمایی پیش می رود و قواعد و‌قانون متفاوتی دارد.

▫️۱۰ صاحب نظر،از بین ۵۴ موضوع پرتکرار سال قبل گزینه های خود را انتخاب می کنند اما در  یک فرایند  انتخابی به سه گزینه مشخص می رسند.

▫️این برنامه اتفاقات سال قبل را مرور می کند و‌درباره آینده دید می دهد.

▫️تماشای قسمت اول این برنامه متفاوت را  از دست ندهید.

#پرونده_سال
#قسمت_1

📺 @ecoiran_webtv
Perfect Days
جادوی آهستگی و خلوت و تکرار

🔸 اولش که پوستر فیلم را دیدم فکر کردم باز هم یکی از آن ژاپنی‌های کند و ملال‌آور اما تجربه‌ی استثنایی «کافکا در کرانه» و جذبه‌ای که باعث شده بود ششصد صفحه کتاب را یک‌نفس ببلعم وسوسه‌ام کرد دکمه‌ی پلی را فشار دهم و پلی کردن همانا و محو و جادو شده خیره به صفحه‌ی تلویزیون ماندن همانا

🔸 هیچ‌ باورم نمی‌شد جزئیات روزمرگی تکراری یک توالت‌شور در توکیو یک همچو تاثیر روان‌درمانگرانه‌ای داشته باشد. رسما تاثیرش به اندازه‌ی چند جلسه تراپی آرام و ثمربخش بود. یک جور تاثیری که می‌دانی حاصل تماشای این فیلم است اما نمی‌دانی دقیقا چطور و چگونه تماشای یک فیلم دو ساعته به چنین تاثیر ماندگاری منتهی شده است، عینا مشابه فرآیند روان‌درمانگرانه‌ی ثمربخشی که تغییرات پایدار حاصل از آن را در زندگی روزمره‌ات می‌بینی اما نمی‌توانی دقیقا نشان دهی چرا و چطور آن نیم ساعت سه ربع حرف‌ زدن‌های هفتگی از این در و آن در به چنین تاثیری منتهی شده است
 
🔸 این فیلم هم خاصیت جادویی مشابهی دارد، آدم را آرام می‌کند، باعث می‌شود ادم ریتم زندگی‌اش را آهسته‌تر کند، قدر خلوتی لحظات را که می‌تواند با موسیقی و طبیعت و کتاب غنی شود بداند و مهم‌تر از همه، اثر تسکین دهنده و نجات‌بخش روتین‌ها و نظم تکراری روزمره را یادآوری می‌کند

🔸 جالب این است که در مورد هیچ‌کدام از این‌ها حرافی نمی‌کند، ویم وندرس همه‌ی آن‌چه لازم است را با گزینشی حرفه‌ای و نبوغ‌آمیز از میان هزاران لحظه‌ی روزمره‌ قاب‌بندی می‌کند و صرفا نشان می‌دهد، اغلب در سکوت و بدون حتی یک کلمه حرف

🔸 به همین دلیل است که آدم نمی‌تواند نشان دهد فیلم دقیقا چگونه و چطور چنین اثراتی بر روح و روان بیننده‌اش می‌گذارد اما همین نمایش به ظاهر ساده‌ی لحظات روزمره خاصیتی جادویی و میخکوب‌ کننده دارد، جوری که آدم نمی‌تواند بگوید دیدن بیدار شدن طرف در تاریک روشن هوا با صدای جاروی رفتگر محله و جمع کردن رختخواب پهن شده کف زمین و مسواک زدن و لباس پوشیدن و… ادم نمی‌تواند بگوید دیدن تکراری این صحنه‌های روزمره دقیقا چه جذابیت و فایده‌ای دارد اما همین تصاویر هفته‌هاست در ذهن من چرخ می‌خورد، آن رضایت تماما نمودار در چهره‌ی هیرایاما، شخصیت اصلی فیلم وقتی اول صبح در را باز می‌کند و به آسمان نگاه می‌کند، رضایتش از انتخاب و پخش موسیقی مورد علاقه‌اش در ماشین، رضایت عمیقش از خیره شدن به درخت‌ها و ابرها هنگام ناهار خوردن جوری‌که با آن دوربین آنالوگ صد سال پیش ازشان عکاسی می‌کند، لذتی که از چهره‌اش معلوم است با بند بند وجودش از تماس آب گرم با بدنش بعد از یک روز کاری احساس می‌کند، کافه‌ و آدم‌های همیشگی برای شام و پایان روز با کتاب، دنیایی جداافتاده و رو به انقراض اما اصیل و جادویی با سادگی‌ای نفس‌گیر در نبود اینترنت و شبکه‌های اجتماعی و اخبار

🔸 فیلم با آن ظاهر بی‌نهایت ساده‌اش یک‌جور غیرقابل توضیحی درگیرکننده است، روزها و هفته‌ها می‌تواند شما را به خودش مشغول نگه دارد بدون اینکه هیچ حادثه‌ی خاص و گره داستانی‌ای بخواهد کشش دیدن فیلمی دو ساعته را ایجاد کند، فقط یک وقت به خودتان می‌آیید و می‌بینید نه فقط همان لحظه‌ی پایان فیلم، بلکه روزها و هفته‌ها و چه‌بسا ماه‌هاست که هی یادش می‌افتید و با خودتان می‌گویید چراکه نه؟ مگر آدم از زندگی چه می‌خواهد؟
@baharvin
Forwarded from اکوایران
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
📹 ترند سال: دل مشغول چه اتفاقی باشیم

▫️اگر قرار باشد از میان پنج سوژه یعنی: موضع گیری رسمی درباره رفراندوم، رکورددار شدن ایران در فرونشست زمین، مهاجرت دو‌ میلیون نخبه، آلودگی هوا بر اثر مازوت سوزی و ظهور هوش مصنوعی فقط یک سوژه را به عنوان دغدغه و نقطه‌ای که می‌تواند بزنگاه باشد انتخاب کنید، به کدام سوژه رای می دهید؟

▫️در دومین قسمت برنامه«پرونده سال ۱۴۰۲» ۱۰ صاحب نظر شرکت‌کننده از حوزه‌های مختلف وارد بحث جدی‌تر در این باره شدند که در روزهای پیش‌رو باید دل مشغول کدام سوژه باشیم و به چه دلیل؟

▫️آنان از رویکردهای مختلف به دنبال این هستند که نشان دهند فکر کردن به کدام موضوع می‌تواند رقم زننده یک لحظه در حرکت ایران باشد. لحظه ای که با فصل از روندهای گذشته بتواند اتفاقات جدیدی و البته رو به جلو را رقم بزند.

▫️تماشای این بحث از آن جهت می‌تواند مهم باشد که کمک می‌کند  دریابیم اگر قرار باشد با یک ترس روبرو شویم و با عبور از آن بر سایر ترس ها غلبه کنیم آن ترس کدام است. محیط زیست، ساختارهای اداری و سیاسی یا تکنولوژی؟

لینک قسمت اول در تلگرام

#پرونده_سال

📺 @ecoiran_webtv
Forwarded from اکوایران
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
🎥 ترند سال: درد مشترک

▫️«اجنبی حرف بزن! بگو من چه باید بكنم كه ایرانیان را هشیار نمایم»

▫️برخی اعتقاد دارند این پرسش منتسب به عباس میرزا از سفیر فرانسوی سرآغازی بر توسعه در ایران به معنای مدرن آن است.

▫️از آن تاریخ، تمنای توسعه، خواست و دغدغه بسیاری از روشنفکران و شهروندان ایران بوده است.

▫️در  برنامه پرونده سال ۱۴۰۲ اکوایران از میان ترندهای فضای مجازی سه سوژه به مرحله نهایی رسید و پرسش این بود که کدام‌یک را باید اولویت ایران دانست.

▫️بخش سوم مواجهه دو اندیشه بود، اندیشه‌ای که اعتقاد دارد تا در بالا اتفاقی رخ ندهد نباید منتظر تحول در پایین بود و دیدگاهی که تاکید دارد برای حرکت به سمت پیشرفت باید از یک نقطه آغاز کرد و سرریز تحولات آن بخش می‌تواند به سایر بخش تسری یابد.

▫️قسمت سوم این برنامه با عنوان دردمشترک تقدیم می‌شود به تمام کسانی که دل در گرو توسعه ایران دارند و دعوتی است از مخاطبان که نظر بدهند کدام درد را باید اول درمان کرد؟

اینجا شما نظر دهید

لینک قسمت اول در تلگرام

لینک قسمت دوم در تلگرام

📺 @ecoiran_webtv
خیزش رادیکالیسم یا بازگشت به آرمان‌های انقلاب؟

نتایج انتخابات اخیر مجلس از چند جهت برای من غیرقابل پیش‌بینی و شوکه‌کننده بود، مدتی زمان دادم مبادا که در حیرت و سرگشتگی اولیه، تحلیل و ارزیابی‌ام شتابزده از آب دربیاید اما حالا در این متن می‌خواهم مساله‌مندی و برخی استنتاج‌های تحلیلی حاصل از نتایج انتخابات ۱۱ اسفند را با دیگران به اشتراک بگذارم بلکه از رهگذر تامل و گفت‌وگو بتوانیم در مسیر فعالیت‌های اجتماعی - سیاسی پیش‌رو در جهت بهبود کیفیت حکمرانی و بالتبع بهبود کیفیت زندگی روزمره‌ی شهروندان ایرانی روشنی‌بخشی بیشتری داشته باشیم.

https://tinyurl.com/4uz7cx56
جنگ نخواهد شد
@baharvin
🔶 به این دلیل اصلی که "عجالتا" جنگ در خاورمیانه به جز شخص نتانیاهو به نفع هیچ کشوری حتی خود اسراییل نیست. درواقع حمله به کنسولگری ایران آخرین تقلای نتانیاهو برای باقی ماندن در قدرت بوده است چراکه در وضعیت فعلی اسراییل، او برای باقی ماندن در قدرت، به جنگ با ایران نیاز عاجل دارد.

🔶 این درحالی‌ است که جهان در مقطع کنونی، آماده‌ی یک جنگ فراگیر نیست و جنگ میان ایران و اسراییل هم  جنگی نیست که محدود به این دو کشور باقی بماند بیشتر از سمت اسراییل که  جز با حمایت قاطع کشورهای بلوک غرب قادر به ادامه‌ و پیروزی در جنگ با کشوری دیگر نیست. اما نکته این است که در شرایط کنونی، به راه افتادن یک جنگ فراگیر در خاورمیانه که تبعات آن می تواند به سادگی به خارج از منطقه هم کشیده شود، هیچ منفعتی برای هیچ کشوری به ویژه ابرقدرت‌های جهانی ندارد، برای اینکه ببینیم چرا و چطور جهان آمادگی ورود به جنگ فراگیر را دارد یا ندارد خوب است به دو واقعیت دقت کنیم.

🔶 اول جنگ اکراین که به عنوان یک تجاوز سرزمینی آشکار از سمت روسیه، در هر مقطع زمانی دیگری می توانست به یک جنگ فراگیر تبدیل شود اما این اتفاق نیفتاد و کشورهای دیگر از ورود مستقیم به این منازعه پرهیز کردند. درمقابل خوب است دقت کنیم که وقتی جهان آمادگی ورود به جنگ را دارد چطور بهانه‌ای مثل ترور ولیعهد امپراطوری اتریش -مجارستان در سارایوو در تابستان ۱۹۱۴ میلادی چون جرقه‌ای به بشکه‌ی باروت عمل می‌کند و ظرف چند روز و بدون هیچ‌گونه برنامه‌ریزی قبلی کل جهان به دو اردوگاه متخاصم تقسیم می‌شود.

🔶 در مقام مقایسه، حوزه‌ی بالکان تا مدت‌ها در عرصه‌ی بین‌الملل منطقه ای بود مشابه خاورمیانه‌ی امروز، حوزه‌ی پرتنشی با منازعات لاینحل که شعله‌ی هر جنگ فراگیری ابتدا در آنجا افروخته می‌شد. جای بالکان در عرصه‌ی بین الملل را امروز خاورمیانه گرفته است اما به دلایلی که برای هر کشوری منحصر به فرد است، "عجالتا" و در مقطع زمانی کنونی هیچ کشوری آمادگی و خواست و منفعتی برای ورود به جنگ ندارد و اگر این مقدمات تحلیلی درست باشد آن‌وقت بعید است نتانیاهو یک‌تنه قدرت آن را داشته باشد که نه فقط ایران بلکه جهان را وارد جنگ کند چراکه قاعدتا دیگر مقامات و گروه‌های قدرتمند در اسراییل وقتی پشت‌شان را بابت حمایت متحدین‌ غربی‌شان در جنگ احتمالی با ایران خالی ببینند، بعید است همراه با نتانیاهو در چاهی که او به عنوان آخرین راه‌حل برای نجات و باقی ماندن خودش در قدرت کنده است بیفتند.
 
🔶 البته حملات نمادین دیشب به درستی با هماهنگی قبلی و صرفا برای به رخ کشیدن توان نظامی ایران و ایجاد بازدارندگی حداکثری برای پرهیز اسراییل از به راه انداختن جنگ انجام شد. درواقع هدف این بود که صرفا نشان داده شود که ایران توان هدف قرار دادن خاک اسراییل را دارد و کافی است بخواهد و اراده کند، به همین دلیل است که مقامات مختلف سیاست خارجی در ایران حملات دیشب را به نتیجه رسیده تلقی می‌کنند با اینکه ممکن است این حملات خسارات اندکی برجای گذاشته باشد اما هدف اصلی یعنی نشان دادن امکان هدف قرار دادن خاک اسراییل مستقیما از ایران حاصل شده است.

🔶 به نظر می رسد موافقت پشت پرده‌ی آمریکا با انجام این حملات نیز با هدفی مشابه ایران انجام شده است یعنی کنترل نتانیاهو به صورت درونی و توسط دیگر مقامات و گروه‌های قدرتمند در اسراییل از به راه انداختن جنگ با ایران. اگر این عملیات نمادین (مشابه حمله به عین‌الاسد) در پاسخ به زیر پا گذاشتن یکی از اصول پذیرفته‌ شده‌ی بین‌المللی انجام نمی‌شد، این خطر وجود داشت که نتانیاهو دچار خطر کم‌برآورد کردن قدرت ایران و بیش برآوردی قدرت خودش در جنگ شود و بر مبنای این خطاهای برآوردی، حتی بدون حمایت مستقیم و همه ی جانبه‌ی متحدین غربی‌اش، سرخود و علی‌رغم مخالفت آن‌ها وارد جنگ با ایران شود، به همین دلیل است که به نظر می‌رسد حملات دیشب با هماهنگی و توافق تلویحی با بزرگترین متحد اسراییل انجام شده است.

🔷 نیازی به گفتن نیست که آن‌چه گفته شد پیش‌بینی بر مبنای برخی فرض‌ها و واقعیات بین‌الملل در مقطع زمانی کنونی است که به عنوان یک پیش‌بینی منطقا ابطال‌پذیر می تواند با وقایع روزهای آتی مورد تایید قرار گیرد یا ابطال شود. در روزهای اخیر دوستانی از احتمال وقوع جنگ پرسیده بودند، فکر کردم شاید بد نباشد پاسخم به این دوستان را با شرح مقدمات و استدلال‌های همراهش با عموم مخاطبان به اشتراک بگذارم.
https://tinyurl.com/yc3fjddt
HTML Embed Code:
2024/04/28 06:19:35
Back to Top