TG Telegram Group Link
Channel: تحلیل روز افغانستان
Back to Bottom
🔴 کشتار شیعیان به رغم ادعای تامین امنیت

✍️عایشه ببرک خیل


🔵با آنکه طالبان مدعی تامین امنیت است، ولی از آگست ۲۰۲۱ تا اکنون حملات مرگبار و خونینی در افغانستان و به ویژه علیه شیعیان صورت گرفته اند که تحت هیچ شرایط قابل انکار نیست. در طول سالهای ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ داعش شاخه خراسان در مجموع ۴۹۰ حمله در سرتاسر افغانستان انجام داد که قربانیان بی شماری را بر جای گذاشت.

🔹طغیان داعش طی سالهای متذکره، هشدار جدی برای طالبان بود، به همین دلیل آنها در سال ۲۰۲۳ با عزم راسخ در مقابله با این گروه برآمد و در کل از توانایی داعش به میزان قابل توجه کاستند و تقریبا این گروه را زمین گیر نمود.

🔹عزم طالبان مبنی بر مقابله با داعش با آنکه در سال ۲۰۲۳ این گروه را سرکوب و تضعیف ساخت، اما به دلیل عدم توجه کافی حاکمان کنونی به مناطق شیعه نشین، آنها موفق گردیده است که حملات خونین و مرگباری را بر علیه شیعیان انجام دهند. زیرا از یک طرف شیعیان از لحاظ مذهبی در تارگیت حملات داعش قرار دارند و از طرف دیگر طالبان نسبت به تامین امنیت مناطق آنها، توجه کافی نداشته و ندارند.

🔹کشتار بی رحمانه­ ی شیعیان به رغم همکاری آنها با طالبان منصفانه نیست
در طول دو دهه دوران جمهوریت شیعیان پیوسته از سوی گروه های مختلف، هدف قرار گرفته اند.  از سال ۱۳۹۳ تا سال ۱۳۹۶ به مدت سه سال، داعش دست کم ۱۹حمله با بیش از ۶۰۰ شهید و هزاران مجروح بر علیه شیعیان انجام داده بودند. پس از آن حملات داعش بر علیه شیعیان بسیار شدید گردید و تا پانزدهم آگست ۲۰۲۱ که طالبان زمامداری افغانستان را به عهده گرفتند، داعش خراسان، ده ها حمله و هزاران شهید و مجروح بر جامعه تشیع تحمیل نمود.

🔹پس از اینکه طالبان روی کار آمد، جامعه تشیع در افغانستان یکصدا از حکومت آنها حمایت کردند و در طول سه سال در تمام مناطق شیعه نشین، کمترین چالشی در مقابل امارت اسلامی طالبان ایجاد نکردند. زیرا آنها به امید تامین امنیت از سوی طالبان بودند و انتظار داشتند که طالبان در راستای تعهدات شان مبنی بر تامین امنیت شیعیان عمل کنند.

🔹متاسفانه به رغم اینکه طالبان به مطالبات مسالمت آمیز و تامین حقوق شهروندی شیعیان توجه نکرده اند ولی آنها در راستای همکاری و همراهی با طالبان، با حوصله­ مندی قدم برداشتند، اما طالبان حتی از تامین امنیت آنها نیز عاجز اند. عدم امنیت در مناطق شیعه نشین و کشتار بی رحمانه ای زنان و کودکان شیعیان، اولا که تحت هیچ شرایطی منصفانه نیست و ثانیا در آینده ممکن است برای طالبان چالش بر انگیز شود.

🔹زیرا احتمال اینکه سرانجام فریاد قربانیان بلند شود و بر بی تفاوتی طالبان اعتراض کنند و عرصه را برای حکومت تنگ نمایند، وجود دارد. از این­رو طالبان، اولا بایستی منصفانه قدم بردارند و به مطالبات بر حق شیعیان توجه نمایند و از همه مهمتر در تامین امنیت مناطق شیعیه نشین کوشا باشند و ثانیا حقوق شرعی و اسلامی هریک از افراد را تامین و یا دست کن از تضییع آن جلوی گیری نمایند.

tahlilroz.com/?p=5641

@Tahlilroz_af
🔴 یوم‌النکبه؛ منحوس‌هایی بنام امریکا و اسرائیل

✍️مهدی حسینی


🔵یوم‌النکبه یا روز نکبت را دیر زمانیست می شنویم، در رسانه ها می بینیم و هزاران روایت در مورد آن وجود دارد و اما حقیقت این روز چیست و تشابه بین روز نکبت در فلسطین و روز نکبت در افغانستان چه مواردی است؟

🔹«نکبه» واژه عربى است که معنای مصیبت را می دهد و اصطلاحى است که اشاره به آغاز جنایات رژیم صهیونیستی در سال ۱۹۴۸ دارد که سرانجام به تأسیس رژیم جعلی اسرائیل منجر شد. روزی که فلسطینیان با وجود اینکه تلخ ترین خاطرات را از آن دارند، اما برای به فراموشی سپرده نشدن حقی که در این روز از آنها سلب شد، هر ساله در روز پانزدهم ماه مى، با برگزارى تظاهرات و تجمعات اعتراضى، از سالگرد این رویداد به عنوان سالگرد نکبت یاد مى ‏کنند.

🔹فلسطینی ها و افغان ها در کنار دیگر مشترکاتی که دارند، درد مشترکی را نیز دارا می باشند. در هفتم اکتبر سال ۲۰۰۱ نیروهای اشغالگر امریکا و کشورهای غربی به بهانه مبارزه با تروریسم به افغانستان حمله کردند و ۲۰ سال را در این کشور باقی ماندند و حضور اشغالگرانه داشتند...

#NakbaDay
👈 در سایت تحلیل روز بخوانید

tahlilroz.com/?p=5740

🆔@Tahlilroz_af
🔴 هشدارها به طالبان و توصیه ها به مردم در رابطه به ناآرامی ها در بدخشان؛ بازنده و برنده کیست؟

✍️نقیب الله جمشید


🔵ازچندین روز بدینسو مردم در ولسوالی های درایم و ارگوی ولایت بدخشان، دست به مظاهره زده اند. متاسفانه این اعتراضات و تنش ها بعضا به خشونت نیز کشیده شده اند و باعث جان باختن دو نفر گردیده است. در حال حاضر نگرانی اساسی که در رابطه به وضعیت بدخشان وجود دارد، اینست که مبادا این ناآرامی ها و تنش ها در آینده به هرج و مرج مبدل شود و آنچه که کابل در دوران جهاد دیده است، بر سر بدخشان نیز بیاید.

🔹نخستین نکته ای که حاکمان کنونی بایستی در نظر داشته باشد، اینست که بدخشان در تحولات چند دهه ­ی اخیر افغانستان نقش پر رنگ داشته است و برهان الدین ربانی زمانی که رئیس جمهور افغانستان بود، فیض آباد مرکز ولایت بدخشان را مدتی به عنوان پایتخت سیار خود انتخاب نموده بود. بنابراین بدخشان از هر منظر جایگاه تعیین کننده در سرنوشت افغانستان دارد.

🔹دومین نکته ای که طالبان باید مدِ نظر قرار دهد اینست که بدخشان در تیررس نفوذ داعش و ده ها گروه های مخالف آنان قرار دارد...

👈 در تحلیل روز بخوانید

tahlilroz.com/?p=5744

🆔@Tahlilroz_af
🔴 76th anniversary of Nakba Day; Marking Israel’s gradual death

✒️ Mohsen Shahrafiee

🔵
Today, marks May 15, 1948, a sad and yet unforgettable day for Palestine and the Islamic world. The date on which the false Zionist regime was formed under the banner of the West, and Muslims call it the “Nakba Day.”

🔹The Nakba Day is not only a symbol of the catastrophe that happened to Palestine in 1948, but it also represents the hardships that have been imposed on this nation over the past several decades.

🔹In fact, “Nakba Day” is the narration of a human tragedy that resulted in the destruction of a large part of the political, economic, cultural and legal foundations of the Palestinians to pave the way for declaring the existence of an illegitimate regime.

🔹But after Al_Aqsa storm operation, disgust with the Zionist regime has reached its highest level worldwide, and today the Zionist regime is the most hated regime in the world...

#NakbaDay

👉 Read this article on Tahlilroz

tahlilroz.com/?p=5749

@Tahlilroz_af
🔴 افغانستان در تلاطم تهاجم فرهنگی

✍️مهدی حسینی


🔵هر کشوری، فرهنگ خاص خودش را دارد و در معنی فرهنگ چنین آورده اند که فرهنگ یک مفهوم گسترده ای شامل باورها، ارزش‌ها، و رفتارها است که مطابق ارزش‌های اجتماعی و هنجار‌های موجود در جوامع بشری مطرح شده‌ و همچنین شامل مجموعه‌ای از دانش‌ها، باورها، هنرها، قوانین، آداب و رسوم اجتماعی، و عادت‌های افراد در یک گروه یا در یک جامعه می‌شود. به بهانه روز جهانی خانواده بیراه نیست اگر به حملات هدفمند و برنامه‌ ریزی شده به این نهاد و اجزای تشکیل دهنده‌اش در بطن جامعه بپردازیم.

🔹زمانیکه امریکا و نیروهای ناتو وارد افغانستان شدند، در کنار اینکه حضور نظامی و سیاسی داشت، تلاش کرد تا جنگ فرهنگی را نیز راه انداخته و در تهاجم فرهنگی، مردم افغانستان را به سوی فرهنگ غربی بکشاند. به همین منظور رسانه هایی را سرپا کرد که اندک اندک چهره واقعی خود را نشان دادند و برنامه هایی را به دست نشر سپردند که در ضدیت با دین و فرهنگ اسلامی و افغانی بود.

🔹یکی از ابزارهای امریکا و غرب، نشر و پخش سریال‌های ساخت ترکیه بود ...

👈 در سایت تحلیل روز بخوانید

tahlilroz.com/?p=5756

🆔@Tahlilroz_af
🔴 روز نکبت و رابطه ­ی تفهمی میان افغان ها و فلسطینی­ ها

✍️عایشه ببرک خیل


🔵افغان ها و فلسطینی­ ها دارای سرنوشت مشابه و مشترک اند. در کل دنیا فقط این دو ملت است که روز نکبت دارند و تجربه نیز کرده اند.

🔹در هفتادوششمین سال روز نکبت فلسطین استیم. فلسطین ۷۶ سال است که قربانی می شود. زن فلسطینی از سال ۱۹۴۸ تا اکنون همیشه آواره و قربانی زاییده است. آنچه که بر مردم فلسطین رفته و می ­روند، کلمات در توصیف و تبیین آنها عاجز اند. چیزی از جنس غیر انسانی ترین فجایع و وقایع را مردم فلسطین تجربه کرده و می کنند.

🔹از سال ۲۰۰۱ که آمریکا و غرب چشم طمع به افغانستان دوختند و حیات برهنه­ ی تمام افغانها را در خطر قرار دادند، نکبتِ افغانها نیز آغاز گردید و گروه های تروریستی هریک پس از دیگری در این کشور سر بلند می کنند و زنان و کودکان مردم افغانستان را ذبح و سلاخی می نمایند. سنخیت و شباهتی که میان سرنوشت فلسطینی‌ها و افغان‌ها وجود دارد، در هیج جای دنیا نیست...

#NakbaDay

👈 در سایت تحلیل روز بخوانید

tahlilroz.com/?p=5760

🆔@Tahlilroz_af
🔴 حضور دیپلمات های کشورهای منطقه در کابل؛ پیش به سوی همگرایی منطقوی

✍️عایشه ببرک خیل


🔵کابل، چندی پیش محل تجمع و ازدحام نماینده گان و سفرای کشورهای مختلف منطقه بودند. دیپلمات ها و سیاسیون از کشورهای مالیزیا و آسیای مرکزی گرفته تا ایران و روسیه به کابل سفر داشتند و پیرامون موضوعات مختلف از جمله روابط سیاسی و تعامل اقتصادی با افغانستان، با مقامات مختلف طالبان دیدار و گفتگو نمودند.

🔹ازدحام نماینده گان سیاسی و سفرای کشورهای منطقه به کابل از یک طرف نشان دهنده ­ی اینست که دولت های منطقه به این نتیجه دست یافته اند که جز منطقه ­گرایی و اتکاء به هم­دیگر، امکان توسعه و پیشرفت وجود ندارد و از طرف دیگر موقعیت و جایگاه کلیدی افغانستان را در منطقه نشان می دهد که بایستی طالبان بیش از پیش به مسئولیت­ های اساسی شان عمل کنند.

🔹باتوجه به اینکه منطقه گرایی، همکاری و همسویی تمام کشورهای منطقه را می­ طلبد، لازم است در این رابطه کنکاش بیشتر صورت گیرد و آینده­ ی روشن منطقه و افغانستان در سایه­ ی این حرکت بدیع و جسورانه مورد مطالعه و بررسی قرار گیرد.

🔹همگرایی منطقوی
همسوی و همگرایی منطقوی یا همان «منطقه گرایی» به معنی تشدید و تعمیق روندهای همكاری سیاسی و اقتصادی در میان دولت‌های یك منطقه جغرافیایی خاص است. در بحث منقطه گرایی، منظور از منطقه یك مفهوم مكانی است كه بر اساس آمیزه‌ای از مجاورت جغرافیایی، تراكم تعاملات، وجود چهارچوب‌های نهادی مشترك و هویت‌های فرهنگی مشترك تعریف می‌شود. به لحاظ تجربی نیز می‌توان بر اساس معیارهایی چون داده‌های مربوط به تعاملات دو و یا چند جانبه مثل جریان‌های تجاری، میزان شباهت ویژگی‌های ارزشی بازیگران و … مناطق را بر اساس یكدیگر از هم تشخیص داد.

🔹منطقه گرایی پس از جنگ جهانی دوم در اروپا شکل گرفت. دولت های اروپایی پس از جنگ جهانی دوم سعی کردند با حمایت از تولیدات داخلی منطقه ­یی شان، به سمت خود کفایی پیش ­رود. این نوع منطقه گرایی تا دهه ی ۱۹۸۰ ادامه یافت. پس از اینکه اروپا کم وبیش به خودکفایی رسید، پس از دهه ­ی ۱۹۹۰ نوعی از منطقه گرایی ـ جهانی را به منظور قلع و قمع کشورهای عقب مانده به راه انداخت.

ادامه دارد ...

tahlilroz.com/?p=5645

@Tahlilroz_af
🔴 کابل محل ازدحام دیپلماتیک کشورهای منطقه

✍️عایشه ببرک خیل


🔵اخیرا هیئت‌های کشورهای مختلف منطقه و جهان به کابل سفر کرده و با مقامات طالبان دیدار و گفت‌وگو داشتند که این ازدحام نشان‌دهنده عمق و علاقه تعامل جهان و منطقه با افغانستان است.

🔹از گفتگوهای دو جانبه گرفته تا نشست سه جانبه میان قزاقستان، ترکمنستان و افغانستان که ضمن اینکه ایجاد کمیته مشترک جهت تداوم گفتگوها، مورد توافق قرار گرفته است، مسئله­ ی احداث خط آهن از قزاقستان از مسیر ترکمنستان و افغانستان به پاکستان، مورد تحلیل و ارزیابی قرار گرفته اند.

🔹تجمع و بیروبارِ دیپلمات­ها و سیاسیون کشورهای منطقه در کابل ـ افغانستان، ضمن اینکه تائید و تاکید تمام دولت های منطقه مبنی بر همگرایی و همسویی منطقوی است، بیانگر هراس و نگرانی­ آنها از سوی افغانستان نیز می ­باشند. زیرا همانطور که گفته شد، به دلیل اینکه همگرایی منطقوی، همکاری و همسویی تمام کشورهای منطقه را می­ طلبد، کشورهای همسایه­ ی افغانستان اطمینان­ های لازم را از سوی دولت طالبان تا اکنون دریافت نکرده اند. به همین دلیل کشورهای منطقه هر کدام به نحوی با مقامات مختلف طالبان دیدار و گفتگو دارند، تا میزان تعهد آنها را به همگرایی و همسویی منطقوی دریابند.

🔹مسئولیت­ های طالبان در قبال همگرایی منطقوی
همانطورکه یادآوری گردید، نظر به رفت ­وآمدهای دیپلمات های کشورهای منطقه به افغانستان، به نظر می رسد آنها عزم جدی دارند تا با کابل وارد تعامل گردد. از این­رو مسئولیت طالبان است در شرایط کنونی اعتماد سازی کنند و فضای قابل اطمینان را در کشور ایجاد نمایند، تا افغانستان نیز به عنوان یکی از کشورهای منطقه در همگرایی و همسویی منطقه سهیم گردد.

🔹این نکته را بایستی در نظر داشت که افغانستان دهه هاست که قربانی قدرت های خارجی بوده است. در طول این مدت هیچ تغییر و تحولی در کشور صورت نگرفته است. زیرا نیت و اهداف صادق پشت هیچ نوع تعهد و معاهده ای قدرت های خارجی نبوده و نیست. به تعهدات و توافقات آمریکا و حتی قبل از آن، اگر نظارت شود، به خوبی مشاهده می گردد، بیش از نیم قرن است که افغانستان، پیوسته از سوی قدرت های خارجی تحت عناوین مختلف ضربه خورده و صدمه دیده اند.

🔹افزون بر عوامل و دلایل زیادی که در قربانی شدن نیم قرنه ­ی افغانستان دخیل است، مسئله ای عدم پیوند اقتصادی و سیاسی این کشور با همسایگانش از عمده ­ترین دلیل وضعیت کنونی افغانستان محسوب می گردد. از این رو طالبان، بایستی شرایط حساس کنونی را درک کرده و از فرصت پیش آمده به طور احسن استفاده نمایند و شرایط و تمهیدات لازم را جهت پذیرش افغانستان در منطقه و تعمیق روابط کشور با کشورهای همسایه مهیا سازند.

tahlilroz.com/?p=5645

@Tahlilroz_af
🔴گزارش سیگار از میزان کمک آمریکا به افغانستان تحت حاکمیت طالبان و پروپاگاندای مخالفان

✍️جاوید یوسفی


🔵بر اساس آخرین گزارش سیگار (اداره سر مفتش ویژه برای بازسازی افغانستان (سیگار) که تا ۳۱ مارس ۲۰۲۴ را شامل است، پس از تسلط دوباره طالبان، میزان بودجه مصرفی آمریکا در ارتباط با افغانستان ۱۷ میلیارد دالر اعلام شده است. گزارش سیگار این فرصت را برای مخالفین طالبان فراهم کرده است که به‌منظور فریب افکار عمومی، کل این بودجه را کمک آمریکا به حکومت طالبان عنوان کنند و از رابطه پنهانی طالبان و ایالات متحده و وابستگی این گروه به آمریکا سخن بگویند؛ اما حقیقت چیست؟ آیا آمریکا ۱۷ میلیارد دالر به طالبان کمک کرده است؟

🔹محتوای اصلی گزارش سیگار چیست؟
قابل‌ذکر است که اداره سر مفتش ویژه آمریکا برای بازسازی افغانستان، در گزارش اخیر خود میزان بودجه مصرفی آمریکا در امور مرتبط با افغانستان را از زمان تسلط دوباره طالبان تا ۳۱ مارس ۲۰۲۴ منتشر کرده است نه میزان کمک به حکومت افغانستان را؛ لذا میزان کمک بخشی از این بودجه است نه کل بودجه یادشده و آنچه که در برخی رسانه­ های معلوم‌الحال و یا صفحات مجازی مربوط و یا وابسته به مخالفان سیاسی طالبان دیده می ­شود که گویا کمک آمریکا به افغانستان تحت اداره طالبان 17 میلیاد دالر است واقعیت ندارد.

🔹در تفصیل گزارش سیگار نیز از ۱۷ میلیارد دالر بودجه مصرفی، تنها ۲ میلیارد و ۸۰۱ میلیون دالر به عنوان کمک‌های بشردوستانه و توسعه‌ی به افغانستان ذکر شده است که طبق همین گزارش به دور از دسترسی طالبان به مصرف رسیده است؛ اما مخالفین طالبان به منظور بهره‌برداری سیاسی و فریب افکار عمومی، همه ۱۷ میلیارد دالر را کمک دریافتی حکومت طالبان از ایالات متحده عنوان می‌کنند که پروپاگاندای بیش نیست.

🔹مراد از بودجه مصرفی در امور مرتبط با افغانستان چیست؟
ایالات متحده آمریکا به‌منظور تنظیم و تطبیق سیاست‌های منطقه‌ای و جهانی خویش سالانه بودجه هنگفتی را به مصرف می‌رساند. از جمله کشورهای که سال‌هاست مرکز توجه واشنگتن بوده و آن را بستری برای دستیابی به اهداف خود می‌داند افغانستان است، لذا طبیعی است که بودجه‌ای در امور مرتبط با افغانستان نیز در دستور کار دولت آمریکا باشد و البته امور مرتبط با افغانستان همیشه بار معنایی مثبت ندارد که بتوان از آن کمک به مردم یا دولت افغانستان را فهمید، بلکه چه‌بسا شامل تقویت گروه‌های هراس‌افکن همچون داعش و القاعده نیز می‌تواند باشد.

🔹هرچند در گزارش سیگار تفصیل این کمک‌ها آمده است که بخش عمده بوده مربوط به انتقال، تغذیه و اسکان نیروهای نظامی دولت سابق و پناه‌جویان افغانستان عنوان شده است؛ اما بعید می‌دانم که موارد مصرف تنها آنچه باشد که در گزارش آمده است و گروه‌های هراس‌افکن آمریکا همچون داعش از این بودجه بی‌بهره باشند.

🔹توصیه به مخالفان سیاسی طالبان
مخالفین سیاسی امروز طالبان، عمدتاً مسئولین دیروز حکومت افغانستان هستند که بسیاری از آنها در طول بیست سال گذشته با مردم افغانستان صادق نبودند و در فرجام هم خودشان نتیجه دروغگویی، عوام‌فریبی و دورویی را گرفتند و هم مردم افغانستان را به منجلاب از مشکلات گرفتار کردند، توصیه من به‌عنوان یک افغانستانی به این جماعت این است که بیایید با مردم افغانستان صادق باشید، دروغ‌پردازی و عوام‌فریبی را کنار بگذارید، واقعیت های افغانستان همچون خورشید هیچ‌وقت زیر دو انگشت شما پنهان نمی‌شود و برملاشدن واقعیت‌ها نفرت عمومی را نسبت به خودتان می‌افزاید.

🔹البته بی ­لیاقتی، سودجویی و مزدور صفتی شما باعث نمی­ شود که ما امروز وضعیت افغانستان را گل‌وبلبل بدانیم. نویسنده این سطور نیز نسبت به نحوه حکومت‌داری طالبان انتقادهای جدی دارد و همواره سعی می‌کند راه‌های برون‌رفت از نابسامانی‌ها را مبتنی بر واقعیت‌های افغانستان، پیشنهاد کند؛ اما درعین‌حال بدین باور است که عوام‌فریبی، دروغگویی و پروپاگاندا راه‌حل مشکلات کنونی کشور ما نیست؛ لذا شماها که در صدد پیداکردن محل اعراب در سیاست و قدرت افغانستان هستید، باید از گذشته­ ای خود توبه کنید و با مردم افغانستان صادقانه وارد تعامل شوید.

tahlilroz.com/?p=5678

🆔@Tahlilroz_af
🔴د ځانګړي استوګنې کارتونو (ای سی سی) درلودونکي افغان کډوالو په اخراج کې د پاکستان سرغړوني او غلطۍ

✍️ جاوید یوسفي

🔵 د پاکستان د حکومت د اعلان له مخې، د افغان کډوالو د ایستلو دویم پړاو به د اپریل میاشتې په پنځلسمه پیل شي. په دې مرحله کې، د کډوالو په منځ کې، هغه کسان چې په دې هیواد کې د مهاجرت ځانګړي کارت لري د اخراج سره مخ دي. د ای سی سی کارت لرونکي اشخاص هغه کډوال دي چې د ډیرو کلونو راهیسې په پاکستان کې اوسیږي او دا کارتونه دوی ته د پاکستان حکومت لخوا په ۲۰۱۷ کې ورکړل شوي دي. د پاکستان دا اقدام د انصاف د اصولو او د بشري حقوق د منل شوي اصولو خلاف دی.

🔹د پاکستان دا اقدام ولې په نړیوال تعاملاتو کې د انصاف د اصولو خلاف دی؟
که څه هم هیوادونه د خپل مهاجرتي پالیسي په تنظیمولو کې آزاد دي او کولی شي خپل د ظرفیتونو پر اساس یوه مناسبه پالیسي غوره کړي؛ له همدې امله هیڅ حکومت نشي کولی د مهاجرینو د نه منلو یا خپل هیواد ته د غیرقانوني مهاجرت په مخنیوی کې هغه هیواد ملامت کړی.

🔹د بشري حقوق له دغه پیوستون او نه بېلېدو سره سره، د نړیوالې مرستي او همکارۍ اصول او همدارنګه په بین المللی تعاملاتو کې د عدل او انصاف اصول، د دې ډول سیاستونو په غوره کولو کې باید د مهاجرو هېوادونو سیاسي، اقتصادي او امنیتي وضعیت همدارنګه د مهاجرینو د ژوند او معیشت شرایط په پام کې ونیول شي.

🔹له همدې امله د پاکستان د حکومت دغه پریکړه او د افغان مهاجرینو د اخراج لپاره د لنډ مهاله نیټې ټاکل یوازې د پاکستان پر داخلي وضعیت متمرکز دی او د قضیې نورو اړخونه چې د افغانستان ګډوډ داخلي وضعیت او پخپله د مهاجرینو د ژوند شرایط په کې شامل دي په بشپړه توګه له پامه غورځول شوي دي.

🔹ولې د مهاجرت د ځانګړي کارت درلودونکي افغان کډوالو اخراج د بشري حقونو د اصولو خلاف دی؟
مهاجرت او د خپل هیواد له پولو بهر ژوند کول یو نه منع کېدونکې خبره ده او ډیر هیوادونه په یو ډول نه یو ډول له دې مسئلې سره مخ شوي او په ملیونونو خلک په مهاجرت کې ژوند کوي. همدا لامل دی چې له ډېرو کلونو راهیسې د کډوالۍ او مهاجرت مفهوم د یو بشري او انساني حق په توګه پیژندل شوی او کډوال ځانګړي نړیوال حقوق لري او حتی په ځینو مواردو کې د کډوالۍ او مهاجرت حق د انسانانو د ژوند له حق سره مستقیم تړاو لري.

🔹په افغانستان کې د څه دپاسه څلورو لسیزو جګړو او داخلي کړکېچونو شتون د دې لامل شوی، چې په میلیونونو افغانان د خپل ژوند او کورنیو د ژغورلو په موخه د پاکستان په ګډون د نړۍ بېلابېلو هېوادونو ته کډوال شي.

🔹په داسې حال کې چې د افغانستان خلک باید د افغان کډوالو په کوربه توب کې د نږدې او لرې ټولو هېوادونو له سخاوتمندانه همکارۍ څخه مننه وکړي، خو د کډوالو په اخراج کې د پاکستان دغه اقدام د بشري حقوق او نړیوالو اصولو خلاف ګڼي. ځکه چې لکه مخکې مو چې يادونه وکړه، د نړيوالتوب اصول، نه بېلېدل او د نړيوالې همکارۍ اصول نن ورځ د نړيوال بشري حقوق له اصولو څخه دي او د پاکستان له خوا په محدوده موده کې د کډوالو جبري اخراج د يادو ټولو اصولو خلاف عمل دی.

🔹د پاکستان له حکومت څخه د افغانانو تمه
د افغانستان او پاکستان خلک د دوو ګاونډیو مسلمان ملتونو په توګه ډېر کلتوري او تاریخي مشترکات لري او تمه کېږي چې په ستونزو او کړاوونو کې به له یو بل سره مرسته وکړي. که څه هم په تیرو وختونو کې د پاکستان واکمنانو د امریکا او بریتانیا تر اغیز لاندې د افغانستان په اړه غیر منصفانه سیاستونه غوره کړي دي خو بیا هم د افغانستان د خلکو هیله دا ده چې د دغه هېواد واکمنان کلتوري، تاریخي او مذهبي مشترکات په پام کې ونیسي او د ښه ګاونډیتوب د اصولو، د عدل او انصاف د اصولو او د افغانستان د اقتصادي او امنیتي وضعیت په پام کې نیولو سره، د مهاجرینو د جبري اخراج څخه ډډه وکړي.

🔹له پاکستان څخه د افغان مهاجرینو د اخراج پایلې
له پاکستان څخه د افغان مهاجرینو اخراج به پر افغانستان او سیمه باندی ډیرې سیاسي، اقتصادي او امنیتي پایلې تحمیل کړی او پاکستان به هم له دې پایلو څخه استثنا او معاف پاته نه شي. دا له هیچا پټه نه ده چې افغانستان په اوسنیو حالاتو کې د دغه اندازې راستنیدونکي مهاجرینو د منلو توان نه لري او دا په افغانستان کې د کړکېچونو او ګډوډۍ تر څنګ یو بل کړکېچ دی چې بې شمیره نړیوالې پایلې به ولري.

tahlilroz.com/?p=5653

@Tahlilroz_af
🔴 عوامل طغیان سیل بغلان و دیگر ولایات؛ مقصر کیست؟

✍️بسم الله ختک


🔵از روز پنجشنه (۲۰ثور)، باران های فصلی شروع و روز جمعه در ولایات بغلان، بدخشان، غور، هرات و بعضی مناطق دیگر، سیلاب های ویرانگر سرازیر شده ­اند و تلفاتِ جانی و خسارات هنگفت مالی بر مردم تحمیل کرده است. برپایه ای گزارش ها، بیشترین خسارات و تلفات به مردم ولایت بغلان وارد شده است. چنانچه تلفات انسانی سیل بغلان بیشتر از ۳۱۵ نفر کشته و بیش از ۱۶۰۰ زخمی، تخریب و نابودی تقریبا ۳۰۰۰خانه گزارش شده است.

🔹طی سالهای متمادی بخش های وسیعی از جهان گرفتار خشکسالی و سیل شده است. اما؛ کشورهای جهان با درایت، سعی کرده اند که منافذ خروش سیل و دیگر بلایای طبیعی را مدیریت کنند و زیر ساخت ها در مناطق سیل خیز شان را به صورت استندرد و علمی بازسازی نمایند. ولی متاسفانه در افغانستان، در طول تاریخ در رابطه به زیرساخت­ها توجه صورت نگرفته اند و به همین خاطر زیربناهای ضعیف و خانه های غیر معیاری، تلفات انسانی را در حوادث طبیعی به چندین برابر افزایش می­ دهند.

🔹در دو دهه ­ی گذشته که تریلیون­ ها دالر کمک های بشردوستانه به افغانستان سرازیر گردید و در یک چرخه­ ی باطل به کام فساد و در نهایت به بانک های آمریکا جمع شدند، در قسمت زیر ساخت ها و زیربناها، هیچ کاری صورت نگرفت. بنابراین وضعیت کنونی نتیجه­ ی فسادهای افسار گسیخته ­ی حاکمان دوران جمهوریت است که بجز دزدی و فساد کاری دیگری در امور افغانستان انجام ندادند.

🔹باتوجه به وضعیت اسفبار بغلان و دیگر ولایاتی که طعمه ای سیل و فجایع طبیعی شده اند، لازم است تا عوامل این تراژدی طبیعی نشان داده شود و مقصر اصلی این وضعیت، مشخص گردد.

🔹عوامل سیل بغلان و دیگر ولایات
فقط انسانها، حیوانات و گیاهان نیازمند آب نیستند. خاک و زمین نیز آب می خواهد. زمین افغانستان تشنه آب است. خشکسالی بلند مدت، فقدان برنامه حکومت برای مدیریت آب و هدر دادن آب توسط اکثریت مردم، زمین ها را خشک کرده است. به همین دلیل وقتی باران می بارد، به سیل تبدیل می شود. زیرا زیرساخت­ های استندرد و معیاری جهت مهار سیل وجود ندارد و کانال های ضروری برای هدایت و ذخیره آب موجود نیست و زمینِ به شدت خشک نیز قادر به جذب باران نیست.

🔹به همین دلیل اندک ترین باران­ها تبدیل به سیل خروشانی می شوند که خانه و کاشانه ای مردم را می برند و زندگی مردم را کاملا نابود می سازند. بنابراین عامل اصلی سیلاب ­های ویرانگر، در نخست خشک سالی و عدم توانایی زمین در جذب آب باران است و ثانیا عدم زیر ساخت ها و سیل بندهای استند که در طول سالها حاکمان هیچگونه توجهی به آنها ننموده است.

🔹افغانستان تا سال ۲۰۰۱ درگیر جنگ های داخلی و در حاشیه ­ی توجه جهانیان بود. اما بعد از یازدهم سپتمبر و تحولات سیاسی در سطوح مختلف، این کشور در متن توجهات جهانیان قرار گرفت و تریلیون ها دالر از سرتاسر جهان، جهت بازسازی این کشور سرازیر گردید و طلایی ترین فرصت برای ساخت و ساز زیربناها و زیرساخت های افغانستان فراهم گردید.

🔹متاسفانه فرصت­ها، امکانات و منابعی که برای افغانستان فراهم گردیده بود، توسط آمریکا و مهره های این کشور، حیف و میل گردید و در قسمت زیر ساخت ها توجهی صورت نگرفت و کاری از پیش نرفت. به همین دلیل افغانها همیشه در معرض آفات و بلایای طبیعی اند و با اندک ترین حوادث طبیعی خسارات و صدمات شدید و غیر قابل جبران را متحمل می گردد.

ادامه دارد ...

tahlilroz.com/?p=5727

🆔@Tahlilroz_af
🔴مقصر مصائب مردم بغلان و دیگر ولایات کیست؟

✍️بسم الله ختک


🔵سیل بغلان، این روزها و این شب­های مردم را در بغلان، بدخشان، غور و هرات به مصیبت تبدیل کرده است. مردمان گرسنه و فقیر که نزدیکان، خانه و کاشانه ­ی شان را از دست داده اند، در عزا و ماتم به سر می ­برند. وضعیت فاجعه بار کنونی را که از هر طرف بنگریم، نتیجه ­ی فساد و دزدی رهبران جمهوریت طی بیست سال گذشته است. زیرا از یک طرف تمام دارو ندار مردم افغانستان را به غارت بردند و از طرف دیگر در قسمت زیر ساخت ها و زیر بناها هیچ کاری نکردند.

🔹بنابراین مقصر اصلی وضعیت کنونی، رهبران و دزدان دوران جمهوریت است که همین اکنون هرکدام در کشورهای اروپایی، آمریکا، کانادا، استرالیا و غیره، در دیسکوها و مجالس رقص و عیش ­وعشرت به سر می ­برند. در این میان ممکن است در این رابطه ادعا شود که اگر آنها دزدی کرده اند و در قسمت زیر ساخت ­ها هیچ کاری نکرده اند، طالبان نیز به عنوان حاکمان کنونی افغانستان، هیچ کاری نکرده و مسئولیت فجایعی کنونی به عهده ­ی طالبان است.

🔹واقعیت اینست که طالبان سه سال پیش زمانی که افغانستان را تحویل گرفت، کشوری چور و چپاول شده بود که جز زمین خشک و خالی چیزی دیگری از آن باقی نمانده بود. خزانه ها خالی و دارایی­ های کشور در بانک های آمریکا که آمریکا نیز در راستای سیاست های غیر انسانی شان، تمام ذخایر ارزی کشور را مسدود ساخته اند.

🔹با این حال اما از حق نگذریم، طالبان در قبال فجایعی طبیعی چون زلزله­ ی پکتیکا، هرات و سیلاب های ننگرهار و کنر، موفقانه عمل کردند و در اسرع وقت به حمایت از قربانیان حضور یافتند. هرچند در زلزله­ ی پکتیکا، سیلاب های ننگرها و کنر و بعدا در حادثه­ ی زلزله­ ی هرات، جمعیت هلال احمر ایران و دیگر نهادهای امداد رسانی ایرانی نقش تعیین کننده داشتند، اما طالبان نیز حقیقتا کوتاهی نکردند.

🔹اکنون در فاجعه ­ی سیل بغلان و دیگر ولایات کشور که در حال حاضر تلفات جانی و خسارات مالی هنگفتی را بر مردم تحمیل کرده است، طالبان نیز اقداماتی داشته و در کابینه ای این کشور جلسه ­ی در سطح مسئولین بلند پایه ­ی این گروه دایر گردیده و مسئولیت ها به صورت مشخص و معین تعیین شده است، اما اقداماتی ضروری تری نیاز است.

🔹در قبال فجایع سیل بغلان، بدخشان، غور، هرات و غیره، تا اکنون فقط جمعیت هلال احمر و دیگر نهادهای امدادی جمهوری اسلامی ایران اعلام آمادگی و همکاری نموده است و آمریکا ذخایر مالی مردم افغانستان را همچنان در چنگ دارد و آزاد نمی کنند و کشورهای همسایه و منطقه نیز تا اکنون واکنشی نداشته است. با توجه به این وضعیت، لازم است که طالبان مسیر انتقال کمک ها و همچنان زمینه ای حضور نیروهای هلال احمر ایران را مهیا سازند تا به کمک مردم از تداوم و گسترش فاجعه جلوی گیری به عمل آید.

tahlilroz.com/?p=5727

🆔@Tahlilroz_af
🔴 افغان‌ها و فقدان عدالت در حاکمیت

✍️الیاس احمدی


🔵ناسیونالیسم قومی – مذهبی حداقل در چند دهه گذشته، همانند اژدهایی بوده که تمام زمینه‌های پیشرفت و مدرنیزه شدن افغانستان را بلعیده و از افغان‌ها میلیون‌ها قربانی گرفته است. افغانستان کشور کثیرالاقوام است، ولی این یک اعتراف تلخ است که ما هرچند در مقاطعی از تاریخ در کنار هم بودیم، رزمیدیم، اما برتری‌جویی قومی و گاهاً مذهبی، مانع ملت شدن ساکنان این سرزمین شده و آتش جنگ‌هایی را شعله‌ور ساخت که نباید شعله‌ور می‌شد.

🔹در این مدت، فرصت‌هایی به‌میان آمد که افغان‌ها به‌سمت ملت شدن بروند و از فاشیسم و قوم‌گرایی دوری جسته و کثرت‌گرایی و ملی‌گرایی را برگزینند، ولی چنین نشد و فرصت‌ها یکی پی دیگر سوخت و تبدیل به‌خاکستر شدند.

🔹مشکلاتی که امروز در جامعه و نظام وجود دارد، ناشی از فقدان عدالت است. طالبان بخشی از جامعه افغانستان هستند، ولی نمایندگان همه مردم نیستند. پس لازم است برای بهتر شدن وضعیت و گذار افغانستان از مرحله قومیت، انحصار و تعصب، طالبان عدالت را در جامعه حاکم کنند، ...

👈 در سایت تحلیل روز بخوانید

tahlilroz.com/?p=5769

🆔@Tahlilroz_af
🔴 ناپېژانده بې پیلوټه الوتکې او ناشکره پاکستان

✍️مهدی حسیني


🔵 په دې وروستیو کې د افغانستان په فضا کې د ناپېژاندو بې پیلوټه الوتکو ګزمې زیاتې شوي. د طالبانو د سرپرست حکومت ویاند ذبیح الله مجاهد ویلي، چې امریکا څو ځلې د بې پیلوټه الوتکو په وسیله د افغانستان له هوایي حریم څخه سرغړونه کړې او له هغوی څخه غوښتی چې دا موضوع جدي ونیسي. مجاهد ویلي: دغه بې پيلوټه الوتکې چې د ځينو ګاونډيو هېوادونو له هوايي حريم څخه په استفادې سره افغانستان ته راغلې، بې له شکه په امريکا پورې اړه لري او دوی بايد په دې برخه کې خپل مسووليت ته پام وکړي او د سرغړونې مخه ونيسي.

🔹د ملي دفاع سرپرست وزیر ملا محمد یعقوب مجاهد هم ویلي: امریکايي بې پیلوټه الوتکې د پاکستان له لارې کابل ته ننوتي او امریکا د پاکستان له هوايي حریم څخه استفاده کوي. موږ له پاکستانه څخه دا غوښتنه لرو چې خپل هوایي حریم زموږ پر ضد ونه کاروي.

🔹د امریکا متحده ایالات چې شرارت د هغه په ذات کې دی، دوه لسیزې یې په افغانستان کې پوځي او سیاسي حضور درلود او په دې موده کې یې د افغانستان په ټولو چارو کې پراخ لاسوهنه او دخالت درلود.


tahlilroz.com/?p=5775

🆔@Tahlilroz_af
🔴 بررسی وضعیت اقتصادی افغانستان در حکومت طالبان

✍️حسین آقایی


🔵طالبان در شرایطی قدرت را در دست گرفت که اقتصاد افغانستان از دوران جمهوریت فروپاشیده بود. علاوه بر این، بلوکه شدن ذخایر مالی افغانستان توسط آمریکا و عدم شناسایی حکومت طالبان توسط نظام بین‌الملل سبب شدند که اقتصاد افغانستان بحرانی‌تر از قبل گردد. این وضعیت سبب شد تا حکومت طالبان در دو و نیم سال گذشته، سیاستی را در پیش گیرد تا بتواند از گسترش بحران جلوگیری کند و علاوه بر آن بودجه مورد نیاز حکومت را تامین کند. هر چند با تمام اقدامات حکومت طالبان، افغانستان از سال ۲۰۲۱ تاکنون با کسری بودجه روبرو بوده است.

🔹برای ترسیم وضعیت اقتصادی افغانستان باید به سراغ برخی شاخص‌ها رفت تا به صورت علمی بتوان وضعیت را ترسیم کرد. نرخ تورم، نرخ بیکاری و فقر سه شاخصی مهم در این زمینه هستند:

🔹نرخ تورم
یکی از مهمترین شاخص‌ها برای بررسی وضعیت اقتصادی یک کشور، نرخ تورم است. بانک جهانی در گزارش خود درباره وضعیت اقتصادی افغانستان نرخ تورم را بررسی کرده است. در این گزارش نرخ تورم در افغانستان کاهشی ذکر شده است

👈 در سایت تحلیل روز بخوانید

tahlilroz.com/?p=5780

🆔@Tahlilroz_af
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
🎬🎤اتاق خبر تحلیل روز افغانستان:

📽 ۳۰ ثور ۱۴۰۳: سرخط مهم ترین رویدادهای هفته افغانستان و جهان


◀️ به روز ترین اخبار افغانستان و جهان را در اتاق خبر تحلیل روز دنبال کنید.

tahlilroz.com/?p=5786

www.Tahlilroz.af

www.Tahlilroz.com

@Tahlilroz_af
🔴 هشدارها به طالبان و توصیه ها به مردم در رابطه به ناآرامی ها در بدخشان؛ بازنده و برنده کیست؟

✍️نقیب الله جمشید


🔵چند روز پیش مردم در ولسوالی های درایم و ارگوی ولایت بدخشان، دست به مظاهره زدند. متاسفانه این اعتراضات و تنش ها بعضا به خشونت نیز کشیده شد و بر اساس گزارشات باعث جان باختن دو نفر گردید. ماهیت اعتراضات و نارضایتی ها به روایت مردم به خاطر برخورد ناشایست ماموران محلی و همچنان حضور افراد از ولایات دیگر در ادارات دولتی ولایت بدخشان و بعضی مسائیل دیگر گفته شده است. اما طالبان مدعی اند که مردم به دلیل تخریب مزارع کشت تریاک دست به راهپیمایی و تظاهرات زده اند.

🔹در هر صورت اینکه ماهیت تنش ها و نارضایتی ها چیست و حق با کدام طرف است، در حال حاضر در اولویت نیست و ثانیا موضوع بحث نیست. مهمتر از حقانیت و ماهیت مسئله، خطراتی است که ناآرامی ها در بدخشان همین اکنون در پی دارند که در صورت عدم توجه ممکن است چالش های فراوانی را ایجاد نماید. به همین دلیل در این نوشته تلاش می گردد تا با بررسی بازنده و برنده و همچنان ابعاد و خطرات ناآرامی های بدخشان، هشدارها به طالبان و توصیه های لازم به مردم داده شود.

🔹نگرانی ­ها از ناآرامی ها در بدخشان
ابوحامد غزالی فیلسوف ایرانی قرون وسطی معتقد بود که یک سال هرج و مرج بدتر از صد سال استبداد است. این سخن سختی است و در دنیای معاصر پذیرش آن بسیار مشکل است. اما اگر به هرج و مرج فراگیر در روز های سقوط کابل نگاه بیاندازیم، شاید حقیقت سخن غزالی را به خوبی درک کنیم.

🔹در زمانی که کابل سقوط کرد، صاحب این قلم از میدان هوای کابل تا کوتل خیر خانه و از آنجا تا شهر نو و سپس تا غرب کابل، دوبار با موتر شخصی آمدم و رفتم. آنچه که در آن شب و روز شاهد بودم چیزی به مراتب بدتر از افغانستان دهه ۱۹۸۰ میلادی (که کابل درگیر جنگ های داخلی بود) را دیدم. هرج و مرج وحشتناک و نگران کننده­ ی همه علیه تمام آن چیزی که ارزش انسانی تلقی می گردد، جاری بود.

🔹در حال حاضر نگرانی اساسی ای که در رابطه به وضعیت بدخشان وجود دارد، اینست که مبادا این ناآرامی ها و تنش ها در آینده به هرج و مرج مبدل شود و آنچه که کابل در دوران جهاد دیده است، بر سر بدخشان نیز بیاید.

🔹هشدارها به طالبان در رابطه ناآرامی ها در بدخشان
نخستین نکته ای که حاکمان کنونی بایستی در نظر داشته باشد، اینست که بدخشان در تحولات چند دهه ­ی اخیر افغانستان نقش پر رنگ داشته است و برهان الدین ربانی زمانی که رئیس جمهور افغانستان بود، فیض آباد مرکز ولایت بدخشان را مدتی به عنوان پایتخت سیار خود انتخاب نموده بود. بنابراین بدخشان از هر منظر جایگاه تعیین کننده در سرنوشت افغانستان دارد.

🔹دومین نکته ای که طالبان باید مدِ نظر قرار دهد اینست که بدخشان در تیررس نفوذ داعش و ده ها گروه های مخالف آنان قرار دارد. به همین دلیل ناآرامی ها و تنش ­ها در بدخشان، غیر ممکن است که از نفوذ و دخالت دست های پیدا و پنهانِ مخالفین طالبان و حتی گروه داعش مصئون بماند. بنابراین وضعیت بدخشان بایستی عاقلانه و منطقی با پرهیز از خشونت از سوی حکومت مدیریت شود.

🔹پرهیز از سرکوب و خشونت، نکته­ ی اساسی است که طالبان بایستی در مدیریت وضعیت بدخشان در نظر داشته باشد. زیرا یکی از مواردی که اکنون نارضایتی ها و اعتراضات مردم بدخشان را برانگیخته است، خشونت بی حد و اندازه ­ی بعضی از فرمانده ­هان محلی طالبان به ویژه در پُسته ­های امنیتی بوده اند. موارد فوق و همچنان بسیار نکات دیگری در شرایط کنونی وجود دارد که طالبان بایستی به مثابه هشدار دیده و با دقت و درایت بدان ها توجه نمایند و وضعیت کنونی را بدتر از آنچه که هست، نسازند.

ادامه دارد ...

tahlilroz.com/?p=5744

🆔@Tahlilroz_af
🔴 توصیه های لازم برای مردم بدخشان

✍️نقیب الله جمشید


🔵در شرایطی که در پرتو انسداد سیاسی و اجتماعی و ناکامی در ایجاد حکومت فراگیر و پاسخگو، که هیچ امیدی به بهبود وضعیت فروبسته‌ی معیشتی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی وجود ندارد، هر نوع حرکت نا سنجیده، ممکن است پیامدهای بس ناگواری را برای مردم ملکی در پی داشته باشد.

🔹چنانچه از زمان آغاز نارضایتی ها و ناآرامی ها در بدخشان، جبهه ­ی مقاومت ملی به رهبری احمد مسعود، مدعی حمله شده و داعش حتی یک حمله را در این ولایت انجام داده است و دلیل خوبی مبنی بر امنیتی شدن وضعیت فیض آباد و دیگر مناطق بدخشان گردیده است.

🔹این در حالی است که هیچ دلیلی وجود ندارد که فکر کنیم حکومت طالبان با اینگونه اعتراضات شکست می خورد و از موضع گیری سختی که در سیاست های انحصاری شان دارند، کوتاه می آیند. از طرف دیگر تحت هیچ شرایطی به نظر نمی‌رسد که یک شورش و نارضایتی بتواند حکومت طالبان را سرنگون کند.

🔹طالبان تقریبا بیش از سه دهه است که در کوره ­ی کشوری چون افغانستان پخته شده است و از وضعیتی که پیوسته در حال دیگرش است درس های به شدت خشونت آمیز فرا گرفته اند و اولین گزینه جهت برخورد با شورش و اعتراض، گزینه­ ی سرکوب، روی میز طالب است. چنانچه به فجایعی وحشتناکی که بر مردم بلخاب و یا فاریاب و یا حتی در سیوک ـ شیبر ولایت دایکندی رفتند، مردم بدخشان توجه نمایند و از گسترش تنش های کنونی جلوگیری نمایند.

🔹برنده و بازنده ای ناآرامی ها در بدخشان کیست؟
مخالفان طالبان در صفحات شمال کشور، جایگاه و پایگاه دارند. داعش نیز دندان تیز کرده است. بنابراین بُرد طالبان از طریق خشونت و سرکوب تحت هیچ شرایطی در بدخشان قابل پیش بینی نیست. نه تنها طالبان با خشونت و سرکوب برنده ­ی تنش های بدخشان نیست، بلکه اگر آنها با این روش جلو بروند، به چالش ها و مشکلاتِ متعدد و فروان گرفتار خواهد شد.

🔹از آن طرف باتوجه به آنچه که در رابطه به حکومت طالبان گفته شد، می توان گفت که در این تنش­ های پر هرج و مرج، گروه ها و افراد سوء استفاده جو نیز برنده نخواهد بود. اما آنچه که از همین اکنون قابل مشاهده است، اینست که هرچه این وضعیت گسترش و دوام یابد، مردم بدخشان بیشتر در معرض باخت قرار می گیرند. زیرا رویاروی طالبان با گروه های مخالف و حتی داعش در بدخشان، این ولایت را به زمین سوخته مبدل خواهد ساخت و ساکنین بدخشان تاوان این وضعیت را خواهد داد.

🔹خلاصه اینکه افزایش و گسترش تنش های بدخشان با آنکه هیچ پیروزی ندارد، ولی بازنده و متضرر این قضیه مردم بدخشان خواهد بود. بنابراین مردم بدخشان بایستی که با در پیش گرفتن استراتژی دقیق و اهداف میان مدت صبر پیشه کنند و به زمان اجازه دهند تا روند طبیعی خویش را طی کرده و شرایط مطلوب به وجود آید.

🔹از طرف دیگر طالبان نیز بایستی عاقلانه و منطقی عمل کنند و در شرایطی که داعش و مخالفین آنها حملات خود را به چهارگوشه کشور کشانده و تمام توجه ها را به خود جلب کرده، از مدارا و مدیریت در قبال ناآرامی ها در بدخشان کار گیرند و با مردمی که در فقر و فلاکت فرو رفته اند اسلامی و انسانی بر خورد نمایند، تا به دست خودشان چالش­ ها و مشکلاتی که بنیان حکومت آنان را تهدید می نمایند، ایجاد ننمایند.

tahlilroz.com/?p=5744

🆔@Tahlilroz_af
🔴 چرا همکاری با «افغانستان اینترنشنال» در افغانستان ممنوع شد؟

✍️جاوید یوسفی


🔵کمیسیون رسیدگی به تخطی‌های رسانه‌ای وزارت اطلاعات و فرهنگ حکومت سرپرست افغانستان در اعلامیه‌‌‌ای از کارشناسان، تحلیلگران و خبرنگاران خواسته است ‌تا از شرکت در بحث‌های شبکه تلویزیونی «افغانستان اینترنشنال» و هر نوع همکاری با آن خودداری کنند.

🔹علت منع همکاری با افغانستان اینترنشنال چیست؟ آیا این اقدام را سیاست محدودیت کننده طالبان بر رسانه ­ها توصیف کنیم یا ممکن است دلایل معقولی وجود داشته باشد که با در نظرداشت آنها هر دولت حاکم و مسئولی چنین اقدامی می­کرد؟

🔹افغانستان اینترنشنال که پس از سقوط جمهوریت و حاکمیت دوباره طالبان بر افغانستان شروع به کار کرد، یکی از رسانه ­های است که به دلایل مختلف از جمله پایین‌بودن دانش رسانه ­ای و سیاست‌زدگی مردم، مخاطبانی زیادی در افغانستان دارد. افغانستان اینترنشنال از بدو فعالیت نوعی جنگ اطلاعاتی را با حکومت سرپرست افغانستان در پیش گرفته است و ضمن بی ­پروایی به اصول و احکام دین مقدس اسلام و ارزش‌های ملی، معنوی و اخلاقی و ...

👈 در سایت تحلیل روز بخوانید

tahlilroz.com/?p=5791

🆔@Tahlilroz_af
Forwarded from Tools | ابزارک
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ

برای عضویت در کانال های کاملا اسلامی و اخلاقی با نظم و قوانین خاص خود لطفا روی اسم شان کلیک نمائید.
برای شرکت در این لیست ها👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻

@Nikravesh2024
HTML Embed Code:
2024/05/19 22:21:12
Back to Top