📌پادشاهی دلار در سراشیبی سقوط
🔹پادشاهی دلار دیگر آن سلطه بیرقیب گذشته را ندارد. در مقالهای تحلیلی که به قلم «برونو ماساس» در پایگاه معتبر The New Statesman منتشر شده نوشته شده، واقعیتی را باید پذیرفت که سالها از آن گریزان بودیم هژمونی دلار به دست خود آمریکا تضعیف میشود.
🔹برای دههها، دلار نقش پول پادشاهی جهان را ایفا میکرد؛ ایالات متحده فقط با کلیک یک ماوس، پول چاپ میکرد و با آن از کشورهای دیگر، نفت، غذا، کالا و فناوری وارد میکرد. همه خوشحال بودند چون دنیا به دلار نیاز داشت و ایالات متحده، بهسادگی، هر آنچه میخواست را به دست میآورد. اما همین برتری، اکنون به دام بزرگی تبدیل شده است.
🔹ماساس با لحنی تلخ مینویسد که شاید بزرگترین خطر برای سلطه دلار، خودِ آمریکا باشد. چرا؟ چون صنعتیزدایی اجتنابناپذیر کشوری است که ارز جهانی را تولید میکند. وقتی دیگر کارخانهای باقی نمانده و همه چیز وارداتی شده، حتی اگر جنگی درگیرد، چگونه از سلطه خود دفاع کند؟
🔹اقتصاددان برجسته جمهوریخواه، «استیفن میران»، هشدار داده که آمریکا هرچه بیشتر برای حفظ نقش دلارش در اقتصاد جهانی تلاش کند، بیشتر به اعماق کسری بودجه، نابرابری و کاهش توان تولیدی فرو میرود. تصویری که ماساس از آینده آمریکا ارائه میدهد، هشداردهنده است: "اگر روسیه را پمپبنزینی با سلاح هستهای بنامیم، شاید آمریکا تبدیل شود به والاستریتی با سلاحهای هستهای."
🔹سالهاست که تحلیلگران میپرسند آیا چین میتواند جای دلار را بگیرد؟ پاسخ ماساس این است لزومی ندارد کسی دلار را شکست دهد، دلار خودش از درون میپاشد. چرا که هزینه سلطه، تناقضهای ساختاری درون اقتصاد آمریکا و فشارهای سیاسی داخلی، مانند فنر فشردهای هستند که با انفجاری نامحسوس، نظم پولی جهانی را تغییر خواهند داد.
🔹ترامپ با شعار بازگشت به دوران طلایی صنعتی دوباره رأی آورده، اما در مییابد که تحقق این رویا، مساوی است با تضعیف دلار. او در دوراهی سختی گیر افتاده یا سلطه دلار را حفظ کند و با صنعتیزدایی کنار بیاید، یا آن را فدا کرده و با موج تورم و بیثباتی جهانی روبهرو شود.
🔹در جهانی که دلار دیگر معیار مطلق نیست، کشورهایی چون ایران باید از وابستگیهای ساختاری به دلار و سیستم مالی غربی فاصله بگیرند. ایجاد زیرساختهای مالی مستقل، تقویت پیمانهای پولی منطقهای، سرمایهگذاری روی طلا، رمزارز و تجارت تهاتری، ابزار بقا در آیندهای بیدلار خواهند بود.
سقوط سلطه دلار آغاز شده است، فرصت تاریخی ما نیز آغاز شده؛ اما تنها در صورتی که بهموقع بیدار شویم.
✅ کانال واحد اقتصاد مؤسسه مصاف
@masaf_eco
>>Click here to continue<<
