TG Telegram Group Link
Channel: Din învăţăturile marilor duhovnici
Back to Bottom
Mă rog pentru cei ce m-au băgat în închisoare și regret că n-am rămas acolo, la ce văd acuma.

Suferința a născut sentimentul religios.

Noi nu am simțit închisoarea ca pe închisoare. Am simțit-o ca pe mănăstire.

După ce a fost eliberat, părintele Ioan Iovan a fost trimis la Plumbuita. Acolo ținea niște predici care deranjau și au hotărât să-l trimită mai la unguri, la Recea.

La ultima predică de la Plumbuita, părintele Ioan a spus așa: Dragii mei, plec de la plumb la rece. Și îi curgeau lacrimile șiroaie.

Părintele Valerian Grecu în Revista Atitudini, nr. 64.

Sfinte Părinte Valerian, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

@MariDuhovnici
Postul trupesc este înfrânarea de la mâncare pe un timp limitat, ca să ne rugăm mai curat lui Dumnezeu şi să ne stăpânim firea.

Postul sufletesc este înfrânarea limbii, a ochilor, a auzului de la cele rele; a mâinilor să nu lucreze vreun păcat şi, mai ales, pofte şi tot felul de răutăţi care ies din inimă şi a voinţei ca să nu accepte săvârşirea veunui păcat.

Bolnavii să se înfrâneze de la mâncare după putere, dar să postească de mânie, de tutun, de beţie, de ceartă, de înjurături, de glume, de somn mult, de gânduri şi imaginaţii necurate, de cărţi rele, de păcate trupeşti şi sufleteşti, de minciună, de dezbinări şi de tot păcatul.

Mai mare este postul sufletesc de gânduri şi de faptele rele, decât postul trupesc de mâncare. Cine se înfrânează de la toate acestea se va putea cu uşurinţă înfrâna şi de la mâncare şi băutură.

Extras din învăţăturile Părintelui Arhimandrit Cleopa Ilie.

Sfinte Părinte Cleopa, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

@MariDuhovnici
Am citit astă-noapte cartea Din temnite spre Sinaxare. Aceștia [mucenicii] s-au purificat total, a fost ca o lacrimă fiecare dintre cei care au murit în temniță.

Ca o lacrimă curată a fost trupul fiecăruia și gândul și viața fiecăruia. Erau sfinți, absolut sfinți, toți care au murit în închisoare, absolut toți care au murit în temniță.

Despre aceste sacrificii uriașe e greu să vorbim. Vorbele nu pot exprima ceea ce aceste realități, aceste sacrificii extraordinare… eu le trăiesc: ziua, noaptea, mă gândesc la eroii și la martirii neamului românesc.

Extras din cuvântul IPS Justinian Chira din Ziua nr. 4423 / 24.12.2008.

Sfinte Părinte Justinian, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

@MariDuhovnici
Ieri noapte mă gândeam la familia lui Constantin Brâncoveanu. El a fost mai mult decât creștin.

Era sfânt din viață: a construit atâtea biserici, a format o cultură creștină în poporul român.

Singurul motiv pentru care a fost omorât Brâncoveanu de turci este că era creștin.

Atât a fost de dureroasă această jertfă, Constantin și patru feciorași ai săi… în fața lui să li se taie capul… El a murit de patru ori.

A murit cu fiecare copil căruia i s-a tăiat capul. Și a cincea oară a murit el. Iată ceva care nu trebuie să uităm, avem datoria să nu uităm!

Exact așa este și cu cei ce au fost uciși în pușcării: înainte de a fi uciși au fost chinuiți, au trecut prin dureri grozave, prin suferințe teribile.

Extras din cuvântul IPS Justinian Chira din Ziua nr. 4423 / 24.12.2008.

Sfinte Părinte Justinian, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

@MariDuhovnici
Sinodul Bisericii Ruse a canonizat deja peste 1700 de noi mucenici: preoți, diaconi, călugări, episcopi, mireni. Puțini, foarte puțini! Acolo-s sute de mii de martiri… vor să-i canonizeze pe toți. Fiecare episcop caută câți a avut în episcopia lui, ca să fie canonizați.

Sunt foarte mulți neștiuți. La Liturghie ne rugăm pentru toți care au murit în temnițe, în lagăre, pe munți…

Smerenia este temelia sfințeniei. Un sfânt, dacă se crede sfânt, nu-i sfant. Pentru că un sfânt e smerit și crede că-i cel mai păcătos dintre toți. Sfântul Apostol Pavel spune: „cel dintâi dintre păcătoși sunt eu!” – Pavel, care era sfințenia întruchipată!

De martiri și de sfinți a fost plină lumea, e plină lumea și va fi plină lumea până la sfârşitul veacului, până la marea judecată a lui Hristos.

Extras din cuvântul IPS Justinian Chira din Ziua nr. 4423 / 24.12.2008.

Sfinte Părinte Justinian, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

@MariDuhovnici
Au venit la mine mai multe persoane și au spus că-s foarte slabe în credință. Ca să nu mai fim slabi în credință, mult ajută dacă lăsăm lucrurile veacului acestuia și căutăm pocăința.

Pe măsură ce mă smeresc și caut să adorm din rugăciune, atunci mă ajută Duhul Sfânt. El se lasă simțit pe măsura smereniei. Pe măsura smereniei vom reuși.

Pentru a căpăta rugăciunea lui Iisus trebuie să luptăm contra plăcerilor care ne despart de Dumnezeu.

Se poate să aibă cineva mângâieri duhovnicești cât de multe, dar nu trebuie să ne rezemăm pe bucuriile duhovnicești, nici pe acestea trupești.

Îi totul cum m-a prins moartea, că diavolul, spunea chiar și Părintele Cleopa, nu se sperie de început, se teme de sfârșit.

Am observat că Sfinții Părinți așa au putut lupta contra duhurilor. Ei se păzeau de cele mici. Și dacă mă păzesc de cele mici, scap de celelalte mari.

Extras din cuvântul Părintelui Proclu Nicău din Revista Atitudini, nr. 61.

Sfinte Părinte Proclu Nicău, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

@MariDuhovnici
Totul e să fie mintea adunată. Atunci omul nu se mai roagă lui Dumnezeu, numai se bucură de slava Sa.

Sunt unii care au ajuns la o măsură înaltă. Se țin de mărturisit și nu ies din sfatul duhovnicului și ale Sfinților Părinți și au simțit bucurii asemenea cu unele răpiri.

Duhul Sfânt le descoperă nu pentru că sunt vrednici, ci pentru ca să știe pentru ce luptă.

Unii își adună mintea din toate părțile, fie în cugetare sfântă, fie în rugăciune, dar mai mult în Doamne Iisuse.

Cineva spunea că stătea pe pat după ce și-a făcut rânduiala și a simțit așa o curăție, o bucurie sfântă și un dor de Dumnezeu și din cugetarea aceea l-a răpit Duhul Sfânt.

Altcineva povestea unui părinte bătrân cum a avut o bucurie sfântă. El i-a zis:

„Să nu te bucuri, să nu crezi că e a ta această bucurie! Dumnezeu ți-a descoperit pentru ce trebuie să lupți. Cât timp este foarte rar ești încă în luptăˮ.

Extras din cuvântul Pr. Proclu Nicău din Revista Atitudini, nr. 51.

Sfinte Părinte Proclu, roagă-te pentru noi!

@MariDuhovnici
Tăcerea e a veacului viitor și vorbirea a veacului acestuia. Noi n-am ajuns acolo, suntem abia la temelie.

În primul rând este ascultarea de duhovnic: să plângi, să te smerești și să te pocăiești.

Prima virtute e să nu te mânii, a nu te răscula, a nu te tulbura, a ierta și a trece cu vederea neajunsurile altora. Asta îl răstoarnă pe diavol. Când te smerești înaintea unui om, l-ai răsturnat pe diavol, fuge dracul din el.

Venea cineva mereu și mă ocăra și eu ziceam Doamne Iisuse. Spunea câte 100 de cuvinte și când îmi punea o întrebare și îi răspundeam, ele nu mai aveau valoare și el iar zicea altele, rapid, că avea 2 facultăți.

Duhul Sfânt se uită la câtă credință și smerenie ai și îți poate lua toate facultățile din minte și rămâi fără minte, urli ca un nebun.

Bineînțeles, dacă cineva are 2-3 facultăți și are și smerenie atunci mă plec până la pământ. Acela este un om complet.

Extras din cuvântul Pr. Proclu Nicău din Revista Atitudini, nr. 51.

Sfinte Părinte Proclu, roagă-te pentru noi!

@MariDuhovnici
Am citit în cartea Oglinda inimii cum Sfântul Înger aduce un cap de mort și spune unui Sfânt Părinte: „O, moarte! Mai bine te-aș numi viațăˮ.

De câte ori cuget la moarte, de atâtea ori sufletul meu se trezește din împrăștiere. Și de câte ori uit de moarte și mintea mea se împrăștie la cugetările, la lucrurile veacului acestuia, atunci diavolul mă poate birui prin ispite.

Am observat un lucru: când călugărul vrea să se nevoiască și a făcut rugăciune cum a putut el și a adormit din rugăciune, atunci diavolul îi aduce unele ispite ca să-l poată birui și măguli ca atunci când se va trezi să aibă cugetare la lucrurile pe care i le-a arătat.

Și atunci, Duhul cel Sfânt, imediat îți luminează mintea ca să deosebești binele de rău. Și îți dai seama că trebuie să faci voia lui Dumnezeu și începi a zice rugăciunea în somn, că Duhul Sfânt te ajută numai dacă ai bunăvoință.

Extras din cuvântul Pr. Proclu Nicău din Revista Atitudini, nr. 51.

Sfinte Părinte Proclu, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

@MariDuhovnici
Mândria nu este a oamenilor sănătoși, este a celor bolnavi. Pot să aibă aripi să zboare și când n-au smerenie, să faci semnul Sfintei Cruci. 

Smerenia este înlăuntru și până la urmă se va descoperi. Cel care este smerit, cunoaște pe cel smerit. Cel mândru nu cunoaște pe cel smerit, el cunoaște numai întunericul.

Când Duhul Sfânt i-a desăvârșit cuiva smerenia, acesta este semnul: când îl laudă toată lumea, el n-are nevoie de laude și în mintea lui, în sufletul lui nu se mai schimbă. Știe că este cel mai păcătos.

În luptă sunt mai multe trepte: este om care luptă și chiar de moare, câștigă. Cea mai mare primejdie este când se încrede în el, că el e cineva și lovește cu cuvântul în cineva.

Atunci Duhul cel Sfânt îl lasă în părăsire. Are mare însemnătate, că Duhul Sfânt doar pe măsura smereniei se lasă simțit de sufletul nostru. E foarte greu să câștigi virtutea asta.

Extras din cuvântul Pr. Proclu Nicău din Revista Atitudini, nr. 51.

Sfinte Părinte Proclu, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

@MariDuhovnici
Să știți că toată lumea tânjește după o viață creștin-ortodoxă; o dovedesc românii care se duc prin Spania, se duc prin Germania, prin Franța, prin Italia.

Parcă și ăsta e un rost, împrăștierea asta a românilor, ca să ducă frumoasa învățătură ortodoxă, cea de 2000 de ani a Sfântului Apostol Andrei în întreaga lume. Să o ducă la toate popoarele păgâne. 

Să știți că spun cu multă durere, Occidentul este aproape păgânizat. 

Constituția ateistă a Europei crește și se dezvoltă tot mai mult și în Răsărit, în zona noastră; pericolul este din ce în ce mai mare.

Vin cu toate sistemele și cu toate planurile drăcești care să sufle, să-L detroneze pe Hristos din inimă și din mintea creștinilor.

Extras din cuvântul Sfântului Părinte Justin Pârvu din Revista Atitudini, nr. 53.

Sfinte Părinte Justin, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

@MariDuhovnici
Îngerii vestesc făpturii minunea: astăzi Dumnezeu S-a pogorât pe pământ. Nu în vijelie distrugătoare, nici în tunetul nimicitor al mâniei Sale. Nu în prezenţa atotputerniciei, nici în focul mistuitor care topeşte zidirea.

Astăzi cerul se uneşte cu pământul, nemărginirea se toarnă în mărginire, veşnicia se îmbracă cu vremelnicia, atotputernicia se îmbracă cu neputinţa, Cel nevăzut e purtat în braţe de o Fecioară.

Astăzi Cel ce se îmbracă cu lumina ca şi cu o haină, se învăluie întru smerenie. Cel ce cuprinde cu palma marginile lumii, se face prunc. Cel ce împodobeşte cerul cu stele, se culcă într-o iesle de dobitoace.

A lăsat tronul cerului pentru un staul şi vecinătatea îngerilor luminii pentru vitele din grajd.

Astăzi s-a despicat istoria omenirii în două şi se începe numărătoarea timpului în amândouă sensurile lui: spre început şi spre sfârşit. De la Naştere Iisus Hristos e începutul şi sfârşitul istoriei.

Părintele Arsenie Boca

Sfinte Părinte Arsenie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

@MariDuhovnici
În ianuarie 1962 ne aflam într-o colonie (de muncă) împreună cu: Părintele Ilie Lăcătușu, Părintele Justin, Părintele Calciu, alți preoți cărturari și ne-au scos în bătaie de joc pe un îngheț – și ne-au ordonat să intrăm în apă.

Mi-aduc aminte că Părintele Ilie a zis: „intrăm că altfel trag în noi”. Și am intrat până la glezne, până la genunchi, până la brâu. Era un frig cumplit. Și a dat Dumnezeu o căldură că ne uscam, ieșeau aburi din noi. În ziua aceea n-am mâncat de bucurie.

Eu sunt fericit că am trecut prin temniță. Când auziți de prigoană, nu vă feriți, nu o ocoliți! Dumnezeu îți dă puteri, face minuni.

Extras din cuvântul Pr. Valerian Grecu din Revista Atitudini, nr. 64.

Sfinte Părinte Valerian Grecu, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

@MariDuhovnici
Ce fel de om este acela care bârfeşte pe propria lui mamă? Bună, rea, este ţara noastră!

În anii ’70-’80 un mare om al Franţei venea cu regularitate în România. Întotdeauna după ce îşi termina misiunile stătea câte o săptămână la noi, la Rohia. Acolo se simţea în siguranţă.

De cum m-a cunoscut acest demnitar m-a întrebat: N-ai vrea să vii dumneata la noi în Apus? Eu aş putea face în aşa fel încât să rămâi la noi definitiv, mi-a spus.

Ce credeţi că i-am răspuns? Nu, i-am zis. La Bucureşti poate să fie Satana conducător, eu rămân în România. Ţara mea nu este nici Franţa, nici America, ţara mea-i aci!

Dacă aş putea lua în braţe, i-am mai zis, tot poporul român, tot pământul, toată ţara să o duc cu mine în libertate, aşa da, aşa aş pleca.

Altfel… să plec eu, să mă refugiez şi să las poporul meu în robie şi-n întuneric?! Nu domnule, asta nu o fac!

Extras din cuvântul IPS Justinian Chira din Transilvania Reporter, octombrie 2013.

Sfinte Părinte Justinian, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

@MariDuhovnici
Smerenia aceea-i adevărată când plânge inima și ca să plângă trebuie să duci viață de pocăință.

Duhul cel Sfânt îl împăciuiește pe om înlăuntru și chiar dacă în afară e amărât, înlăuntru e plin de bucurie și de pace și n-ar mai vrea să audă de veacul acesta înșelător.

Pe cel smerit foarte puțini îl înțeleg pe pământ, că de multe ori acela dorește liniște și se retrage.

Dacă ai momente de liniște, poți să te descurci între mulți, pentru că ai simțit dulceața liniștii și când vin lovituri de la diavol te mângâie, te ajută Duhul Sfânt.

Atât te ajută, cât nu te dai după lume, cât ai mărturia Sfinților Părinți și doar dacă ai răbdare. Ascultarea atât e valabilă, cât nu te desparte de Dumnezeu. Asta-i clar.

Dacă ai povățuitor, duhovnic și zici Doamne Iisuse și te silești să te fure somnul din rugăciune și nu ieși din sfatul duhovnicului, vei căpăta cunună de mucenic.

Extras din cuvântul Pr. Proclu Nicău din Revista Atitudini, nr. 51.

Sfinte Părinte Proclu, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

@MariDuhovnici
Iată că acum trecem prin Postul Paştelui, care ne îndeamnă la o mai adâncă cugetare asupra noastră înşine, la pocăinţă, dar mai ales la patimi.

„Dacă pe Mine M-au prigonit, şi pe voi vă vor prigoni”. Este oare cinste mai mare ca aceasta? Dacă Hristos a numit răstignirea Sa slavă, oare noi să fugim de ea?

Dacă noi ne-am aduna cu toţii şi dacă ne-am apuca să facem o asceză, aceasta va ţine loc de apărătoare împotriva tuturor acestor atacuri ale ştiinţei şi tehnicii de acum, împotriva tuturor celor ce ne prigonesc, am realiza totul, n-ar mai avea niciun efect asupra noastră, nici duhurile rele, nici asupritorii noştri.

Prin această asceză noi trebuie să formăm o pânză harică pentru a acoperi neamul creştinesc.

Fragmente din volumele Ne vorbește Părintele Justin, Fundația Justin Pârvu, preluate din Revista Atitudini.

Sfinte Părinte Justin Pârvu, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

@MariDuhovnici
„Hristos a înviat!” înseamnă: Într-adevăr Dumnezeu există!

„Hristos a înviat!” înseamnă: Într-adevăr există lumea cerească, ca lume reală şi fără de moarte!

„Hristos a înviat!” înseamnă: Toate nădejdile bune ale omenirii sunt îndreptăţite!

Toate problemele principale şi grele sunt lămurite, cătuşele întunericului şi ale tristeţii sunt sfărâmate fiindcă Hristos a înviat!

Părintele Arsenie Boca

Fragment din Părintele Arsenie BocaLupta duhovnicească cu lumea, trupul şi diavolul, ediție revizuită, Editura Agaton, Făgăraș, 2009, pp. 9-10, preluat de pe portalul Doxologia.

Sfinte Părinte Arsenie Boca, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

@MariDuhovnici
Au căzut oameni şi cad în păcate diferite. În general, putem să ne situăm pe poziție de înger, sau pe poziție de demon, în funcție de păcatele noastre.

Trebuie să fim conştienți că tot ceea ce lucrăm în viața noastră afectează şi pe îngeri în ceruri.

Bucuria cerească e cu atât mai mare cu cât viața noastră spirituală de pe pământ este mai apropiată de ceruri.

Precum în Cer, aşa şi pe pământ trebuie să fie. Viața noastră e mereu într-o strânsă legătură cu Viața şi voia Domnului.

Cerurile se pot asemăna cu noi, şi noi cu Cerurile doar dacă purtăm acelaşi veşmânt.

Poziția căzută a omului a fost o dată ridicată prin jertfa Mântuitorului, dar e nevoie ca şi noi să trăim această jertfă, cei care ne-am botezat în numele Lui.

Ca să revenim la starea noastră de virtute trebuie să ne ridicăm la nişte eforturi peste puterile noastre, să ajungem din nou în locul din care-am căzut.

Extras din cuvântul Pr. Justin Pârvu din Revista Atitudini, nr. 12.

Sfinte Părinte Justin, roagă-te pentru noi!

@MariDuhovnici
Minciuna, chiar în treptele ei uşoare, de glumă, poate fi dăunătoare.

Experienţa următoare mi-a dovedit-o. Aveam în meditaţie un şcolar. Odată a dormit după amiază cam mult. Era toamnă şi ziua scăzuse. Când s-a trezit era 7:30 seara.

- Repede, băiete, la şcoală, că-i târziu!

- Dar parcă-i întuneric afară, zise.

- În dimineaţa asta e eclipsă de soare.

S-a conformat crezând situaţia descrisă. Atunci am văzut chipul dezorientării pe faţa unui copil.

O minciună când e crezută stăruie ca un adevăr.

Cuvintele interzise orientează greşit sau dezorientează. Trebuie să fii mai presus de cuvintele oamenilor ca să nu te-atingă nici ocara, nici lauda din ele.

Cuvintele sunt fiinţe vii, capabile să facă treaba la care au fost trimise. Trăiesc până la Judecata de Apoi, dimpreună cu toate urmările lor.

Zece porunci are Înţelepciunea: de nouă ori să taci şi o dată să vorbeşti, şi atunci puţin.


Extras din predica Părintelui Arsenie Boca.

Sfinte Părinte Arsenie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

@MariDuhovnici
După '89 toate partidele care s-au format, s-au format pe baza acestui bloc comunist. 

Din blocul ăsta comunist a apărut apoi ciupercăraia de partide de astăzi, dar au aceeași rânduială, aceeași concepție, aceeași gândire comunistă.

Pentru că ei au știut și știu întotdeauna să joace un teatru foarte elegant în fața unei națiuni care e indusă în eroare de toată manevra asta politică.

Și au o experiență de atâta vreme, încât nu le poți sta în față cu adevărul, cu cinstea, cu corectitudinea.

Sunt multe probe că ar fi falsificat revoluția și că Gorbaciov a avut un rol important în formarea Guvernului postdecembrist.


Păi nu vezi acuma că aceleași fețe apar în mai toate manifestările importante politice?

Politicienii de azi stau acum și benchetuiesc pe ruinele și osemintele martirilor, celor care au luptat.

E adevărat că așa se întâmplă, unii mor și alții poartă decorații, dar chiar în halul acesta? 

E mârșavă toată politica asta.

Pr. Justin Pârvu, extras din Revista Atitudini, nr. 43.

@MariDuhovnici
HTML Embed Code:
2024/06/14 23:33:28
Back to Top