TG Telegram Group Link
Channel: جَذوات
Back to Bottom
Forwarded from νοῦς (Hamed Roshani Rad)
آگهی باد یاران را! رسالهٔ کمالیه در مرکز نشر دانشگاهی به زودی توزیع و قابل تهیه گردد.

#فخررازی
Forwarded from νοῦς (Hamed Roshani Rad)
«الرسالة الکمالیة فی الحقائق الاهیة»


رسالهٔ کمالیه اثر فخرالدین رازی متنی متاثر از دانشنامهٔ علایی ابن سینا است که یک دوره فلسفهٔ مشایی از منطق و الهیات و طبیعیات و هیئت از علم ریاضی را در بردارد و فخررازی در آن ضمن تقریر مطالب، انتقادات خود بر مسائل و مبانی مشائی که در آثاری چون «المباحث المشرقیه» مفصلاً آمده را اجمالاً با زبان فنی و فصیح فارسی تقریر کرده است و گذشته از هرچیز منبعی کارآمد برای خوانش انتقادیِ فلسفهٔ استاندارد مشائی و سینوی است.

از تصحیح این کتاب بر اساس ۴ نسخهٔ خطی بیش از ده سال می‌گذرد و تاکنون مجال و انگیزهٔ انتشارش را نیافته بودم. این کتاب خود اولین اثر از مجموع ۱۵ اثری است که ذیل طرحی پژوهشی با عنوان «ادبیات حکمی در زبان فارسی» برای تصحیح و تحلیل برگزیده و در مقدمهٔ این کتاب اجمالی از آن را طرح کرده‌ و برای نخستین بار به معرفی، شناسایی و تحلیل مراحل تاریخی این ژانر در ادبیات فارسی به نام «ادب فلسفی» پرداخته‌ام.



همچنین در مقدمهٔ خود بر این تصحیح از رسالهٔ کمالیه گذشته از تدوین کتابشناسی و تعیین زمانمندیِ نسبی هر اثر از فخر رازی برای نخستین بار در زبانِ فارسی به تفسیرِ تاریخیِ اندیشهٔ فخررازی، یعنی تعیین مراحل سه‌گانهٔ اندیشهٔ او شامل ۱- دورهٔ کلام اشعریِ نخستین ۲- دورهٔ کلام فلسفی نظام‌مند ۳- دورهٔ فلسفهٔ متکامل فخرالدین رازی در اخلاق و وجودشناسی، پرداخته‌ام، که با صرف زمان و نیروی بسیاری برای تبویب و تبیین تاریخیِ اندیشهٔ رازی، به نظرم پیش‌درآمد کارآمدی برای اثری مفصل در شناختِ کامل ادوارِ اندیشهٔ این متفکر بزرگ و ناشناختهٔ ایرانی فراهم آمده باشد.

این کتاب در کنار حدود ۱۰ اثر مطبوع و ۱۴ اثر مخطوط دیگر که باید در این طرح تصحیح شوند، منابع ۲۵ گانهٔ اصلیِ این ژانر بنیادین و ارزشمند در زبان فارسی را تشکیل می‌دهند که بنیان‌گذار آن شخص ابن سینا است و فخررازی تثبیت‌کننده و زبان فارسیِ خواجه نصیرالدین طوسی اوج تکامل و اعتلابخشِ این ژانر است. گذشته از این تصحیح و سه اثر تصحیح‌شدهٔ دیگر در دست‌نشر، مجموعه یادداشت‌‌های پراکندهٔ من دربارهٔ سبک‌شناسی و مراحلِ تاریخیِ تحول و تکوین و زوالِ این ژانر، کل دستاوردِ محصّلی است که از حدودِ پانزده سالِ گذشته تاکنون گردآورده‌ام و هنوز علی‌رغم دشواری‌ها و کاستی‌ها به تکمیل و توفیقِ این طرح امیدوار و مشتاقم «وَ لو نَفعل ذَلِکَ ابْتِغَاءَ مَرْضَاتِ اللَّهِ فَسَوْفَ یؤْتِینا اَجْرًا عَظِیمًا»

#کمالیه
#فخررازی

بعد التحریر، رسم مروّت نیست دوستِ کهن دکتر احمد بهنامی را در این موقف و میقات فراموش کنم - مصحح فاضل و عضو فرهنگستان ادبیات فارسی- چنانکه در مقدمه نیز در سپاس آوردم اینجا نیز فرایاد آرم دورانی که فنون تصحیح و نسخه‌پژوهشی را مشق می‌کردیم و در طرح ادبیات حکمی و تصحیح کمالیه و رسالات فلسفیِ دیگر سهمی دارند و به پاسِ آن سزاوار دانستم همین جا روزگارانِ طلبگی و هم‌حجرگی را تذکار و ایادگار دهم. به قول ابوتمام «فقد اِنقَضَت تِلكَ السُنونُ وَ أَهلُها / فَكَأَنَّها وَ كَأَنَّهُم أَحلامٌ»

.
Forwarded from νοῦς (Hamed Roshani Rad)
https://youtu.be/gDAVv34M5Ts?si=eVXVeLU-JAQs21Yd

■ المفكّر الأستاذ د. قاسم بور حسن - إيران
■ أستاذ الفلسفة في جامعة العلّامة الطباطبائي
■ المسؤول العلمي لمؤسسة الحكمة الصدرائية

من مؤلفاته:
■ ابن سينا والحكمة المشرقية
■ قراءة جديدة لفلسفة الفارابي
■ نظرية المعرفة للفارابي
■ الفارابي والحروف - تأملات لسانية وفلسفية
■ الله الرحيم ومسألة الشر
■ الاعتقاد واللاعتقاد بالله

يتطرق ل :
■ الإنسان والفضيلة عند الفارابي
■ المدينة الفاضلة للفارابي
■ الفارابي وبذور التفكير الفلسفي الإسلامي
■ ابن سينا والحكمة المشرقية
■ ابن سينا وتشويه المستشرقين
■ معالم مدرسة عرفان خراسان: (عين القضاة الهمداني - أبو الحسن الخرقاني - أحمد الغزالي - أبو سعيد أبو الخير - فريد الدين العطار - جلال الدين الرومي)
■ بيت الحكمة العباسي
■ انتقال الفلسفة من اليونان إلى المسلمين

قناتنا على التلغرام:
https://hottg.com/HiraHadiAlLawati
Forwarded from νοῦς (Hamed Roshani Rad)
جَذوات
https://youtu.be/gDAVv34M5Ts?si=eVXVeLU-JAQs21Yd ■ المفكّر الأستاذ د. قاسم بور حسن - إيران ■ أستاذ الفلسفة في جامعة العلّامة الطباطبائي ■ المسؤول العلمي لمؤسسة الحكمة الصدرائية من مؤلفاته: ■ ابن سينا والحكمة المشرقية ■ قراءة جديدة لفلسفة الفارابي ■ نظرية…
این را اینجا نهادم که دوستان نگاهی بیاندازند به سخنان شیخ شوریده دانشگاه علامه. اگر من قدرتی سیاسی داشتم قطعا کاری که صلاح الدین ایوبی با سهروردی کرد با این جناب پورحسن میکردم. یا حداقل فقط به جرم تشویش اذهان عمومی و تضییع کاغذ و درخت به حداقل ۳۰ سال حبس با اعمال شاقه محکوم میکردم، به دلیل تخریب دیدگاه عموم علاقمند به فلسفه که درکی از تاریخ ندارند و بسیار جذب سخنان او میشوند که تخصص اصلیش تاریخ است و اولین کسی است سخنانی مبتنی بر تاریخ درباره فلسفه اسلامی میزند آن هم با شور و حال مشابه شومن‌های شبکه من و تو.


قرار بود در موسسه لوگوس با دکتر اسماعیل نوشاد جلسه نقدی تخریبی و تند درباره آثار ایشان در زمینه فارابی برگذار کنیم، به کرونا خورد و متاسفانه هنوز محقق نگردیده. به قول علی ابن ابی طالب خطاب به معاویه باید فقط گفت «لبث قلیلا یلحق الهیجاء حمل» که سخت مشتاق چنین نشستی هستیم.

#موقت
جَذوات
این را اینجا نهادم که دوستان نگاهی بیاندازند به سخنان شیخ شوریده دانشگاه علامه. اگر من قدرتی سیاسی داشتم قطعا کاری که صلاح الدین ایوبی با سهروردی کرد با این جناب پورحسن میکردم. یا حداقل فقط به جرم تشویش اذهان عمومی و تضییع کاغذ و درخت به حداقل ۳۰ سال حبس با…
🔺در تکمیل سخن آقای دکتر روشنی‌راد فقط به یک نکته‌ی ساده از بیانات مخدوش آقای پورحسن اشاره‌کنم در دقیقه ۱۲ میفرمایند: " محمد عابد الجابری می‌دانید دو کتاب دارد، باز خوانی فلسفه در شرق اسلامی و بازخوانی فلسفه در غرب اسلامی ..." نکته اینجاست که جابری چنین دو کتابی ندارد! جابری کتاب مهم و معروفی دارد با نام "نحن و التراث" که این کتاب را آقای آل مهدی در دو بخش ترجمه کرده‌است، "ما و میراث فلسفی‌مان" که تقریبا برگردان عنوان اصلی است و "خوانشی نوین از فلسفه مغرب و اندلس"، آقای باغستانی کتابی با نام "بازخوانی فلسفه در شرق اسلامی" از جابری ترجمه کرده‌اند، که کتاب واحدی از جابری نیست بلکه، فصل اول، دوم و پنجم بخش‌هایی از کتاب "التراث و الحداثة" است و فصل سوم و چهارم بخش‌هایی از همان کتاب "نحن و التراث" که به طور کامل و در دو بخش آقای آل‌مهدی ترجمه کرده‌اند، حال شما وضعیت مابقی دعاوی ایشان را ببینید ...
🔺 بازخوانی فلسفه در شرق اسلامی
🔺 ما و میراث فلسفی‌‌مان
🔺 خوانشی نوین از فلسفه مغرب و اندلس، بخش دوم کتاب نحن و التراث
Forwarded from سید مسعود حسینی (سید مسعود حسینی)
پنج‌شنبه‌ی همین هفته، ساعت ۶،
کافه‌کتاب ققنوس

با حضور

دکتر علی مرادخانی
حسین نیکبخت (مترجم کتاب)
سید مسعود حسینی

بحث درباره‌ی کتاب
مواجهه‌ای نامتعارف با منطق هگل، با خوانشی از ملویل، مولیر، بکت
نوشته‌ی آنجلیکا نوتزو.
HTML Embed Code:
2024/05/01 16:54:02
Back to Top